Pave Frans: – Det blir ikke fred fordi noen mektige mennesker tjener på krig

0

I en talet i Vatikanet 11. mai 2015 forklarte pave Frans til tusenvis av barn hvorfor deres drømmer om fred og frihet er i fare:

Noen mektige mennesker tjener penger på våpenproduksjon og selger våpen til ett land for at de skal bli brukt mot et annet land. … Dette er dødens industri, en grådighet som rammer oss alle, ønsket om å tjene enda mer penger. Krig føres for å forsvare pengene. Dette er grunnen til at noen folk ikke ønsker fred. De tjener mer penger på krig, selv om krigene som skaffer penger også ødelegger liv, helse og utdannelse.

Paven skal være forsiktig. I Norge ville en slik uttalelse være mer enn nok til å bli stemplet som «konspirasjonsteoretiker». Men paven slutter seg altså til Dwight D. Eisenhowers tale om det militær-industrielle kompleks.

Her har jeg pekt på det samme som det paven snakket om.

pave Francis om krig

 

Forrige artikkelPolitistaten innføres: Cameron vil straffe tankeforbrytelser
Neste artikkelTolfa, un paese alla conquista del mondo
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).