Konflikten i Makedonia og NATOs ødeleggelse av det tidligere Jugoslavia

9
Nettavisa gazetaexpress.com skriver at 5 politifolk er drept i Makedonia

Innenriksdepartementet i Makedonia meldte 9. mai 2015 at det var væpnede kamper mellom makedonsk politi og «en utenlandsk terrorgruppe» i byen Kumanovo i den nordvestlige delen av landet. På morgenen 10. mai sa man at fem politifolk var drept og over 30 såret, skriver International Business Times.

Nettavisa gazetaexpress.com skriver at 5 politifolk er drept i Makedonia
Nettavisa gazetaexpress.com skriver at 5 politifolk er drept i Makedonia

Innenriksdepartementet var innledeningsvis lite villig til å identifisere gruppa, men sa at det var veltrente terrorister som hadde kommet ulovlig inn fra et naboland for å gjennomføre terroraksjoner. Det skal også ha vært sivile ofre, skriver Inserbia.info. Denne nettavisa meldte kort etter at den væpnede gruppa hadde bestått av 70 folk og at 27 av dem hadde overgitt seg, mens resten var blitt drept.

Det gir ingen høye odds å tippe på at dette dreier seg om ei albansk gruppe fra den paramilitære organisasjonen UCK. Kumanovo ligger i en region med stor albansk befolkning, og det er ikke første gang det er væpnet kamp i området. I 2001 var det et omfattende væpnet opprør i denne regionen. Da pågikk kampene rundt byen Tetovo, noe lenger vest, og Kumanovo. Det begynte som bakhold der UCK drepte og lemlestet politifolk, men Makedonia svarte med militære styrker og det kom til regulære kamphandlinger.

Kartet viser hvor opprøret i 2001 fant sted.
Kartet viser hvor opprøret i 2001 fant sted.

Oppdelinga av Jugoslavia og NATOs forbrytelser

I 1992 utga jeg boka Vargtid – eller myten om en fredelig verdensorden. Der skrev jeg:

Da Berlinmuren brast natta til 10. november 1989, var det Jaltaavtalen som ble revet ned, for seinere å bli solgt bitvis med graffiti på av fortausselgerne ved Brandenburger-porten….

Og det er ikke bare Jalta som ligger der i murpussen etter Berlinmuren. I ruinene av det Jugoslavia som ikke lenger finnes, ligger også en betydelig del av resultatene av den forrige imperialistiske krigen i Europa.

Jeg tok opp denne tråden i artikkelen Krig i vår tid i 1999, der jeg skrev:

Aldri før i imperialismens historie har et så stort område vært klart for gjenoppdeling. Dette skaper en ustabilitet så voldsom at kriger ikke er til å unngå. Og særlig når USAs seier i den kalde krigen har erstattet terrorballansen med en terrorubalanse, viser det seg at kriger har kommet på løpende bånd i det som angivelig skulle være en ny æra av fred og sikkerhet. Dessverre er det ingen grunn til å tro at dette slutter med NATO-alliansens angrepskrig mot Jugoslavia.

Krigen i Ukraina i det tidligere Sovjetunionen og krigene i Irak, Syria og Libya i det tidligere Osmanske riket viser at jeg dessverre hadde rett.

På Balkan spilte NATO det etniske kortet og det religiøse kortet for å sette folk opp mot hverandre i broderkriger som parterte det tidligere så velfungerende Jugoslavia og gjøre det om til lydriker under NATO pluss et isolert og utarmet Serbia.

Donald Horowitz, en ledende ekspert på nasjonalisme og etnisk konflikt, sa at: «Anført av Tyskland ble den europeiske og amerikanske anerkjennelsen av de tidligere jugoslaviske republikkene gjennomført uten hensyn til internasjonal rett.»

En konflikt NATO utnyttet til fulle i sine krigsforbryterske kriger var den albanske. Albanerne var i flertall i den serbiske regionen Kosovo, og den storserbiske sjåvinismen til Slobodan Milosevic og Serbias undertrykking av albanerne ga NATO det påskuddet man trengte til å utløse krigen.

Norge deltok i 1999 i sin første angrepskrig siden middelalderen. Vi deltok under ledelse av en angivelig kristelig statsminister og en angivelig kristelig utenriksminister. Påskuddet for å gå til denne krigen var å hindre en menneskelig katastrofe, resultatet var å skape en større, dypere og langvarig katastrofe. Ved å kaste NATOs enorme slagkraft inn på den ene sida i en borgerkrig, forsterket man ytterligere de etniske konfliktene og skapte et nytt folk i landflyktighet. Man skulle angivelig sikre Kosovo som flerkulturell provins og fjerne grunnlaget for etnisk forfølgelse. Men under NATO-paraplyen drev albanske sjåvinister etnisk rensing mot serberne slik serbiske sjåvinister hadde drevet mot albanerne. Slik måtte det bli, og det var det enkelt å se på forhånd.

USA hadde stemplet den paramilitære albanske organisasjonen UCK som en terrororganisasjon, men det forhindret ikke amerikanerne fra å samarbeide nært med organisasjonen og behandle dens ledere som statsmenn.

Løsrivelsen av Kosovo fra Serbia i 2008 som ble godkjent av USA med vasaller, var et utvilsomt brudd på folkeretten. Det finnes avgjort grunn til å kritisere Russlands anneksjon av Krim, men gjør man det, slik jeg gjør, må man også kritisere løsrivelsen av Kosovo. Men USA bruker en logikk ett sted og den motsatte logikken et annet sted, og de tamme apekattene deres hopper etter og later som om de har prinsipper. Og i Kosovo sikret USA seg en av sine framskutte baser mot Russland og Midtøsten, nemlig Camp Bondsteel.

Å lage stater basert på etnisitet i det tidligere Jugoslavia, var gal manns verk, noe dette kartet viser:

Dette kartet viser den etniske fordelinga i Jugoslavia rundt 1992. Men siden da er blant annet serberne i Krajina i Kroatia fordrevet, med NATO-støtte.
Dette kartet viser den etniske fordelinga i Jugoslavia rundt 1992. Men siden da er blant annet serberne i Krajina i Kroatia fordrevet, med NATO-støtte.

Kartet viser også den albanske minoriteten i Makedonia, og det er den konflikten som har blusset opp nå. Det mest sannsynlige er at den væpna gruppa som gjennomførte terroraksjonen i Kumanovo kom fra Kosovo. Krigsforbryteren og den tidligere UCK-lederen Hashim Thaçi er utenriksminister og visestatsminister i den nåværende regjeringa i Kosovo. I 2010 la den sveitsiske senatoren Dick Marty fram en rapport på vegne av Europarådet der han knyttet Thaçi til organisert kriminalitet, deriblant omfattende narkotikatrafikk. Nåværende visepresident i USA, Joe Biden, kalte derimot Thaçi for «Kosovos George Washington».

The Guardian meldte i 2014 at undersøkelser fra EU hadde avdekket sterke forbindelser mellom den nåværende regjeringa i Pristina til henholdsvis CIA og morderbander i Kosovo.

Det ville ikke være en bombe (!) om det skulle vise seg at det var Thaçi og hans folk som står bak terrorangrepet i Makedonia.

 

 

 

 

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


9 KOMMENTARER

 1. Re USA/IMFs oppbrekking av den tidligere velfungerende staten Jugoslavia, se «The weight of chains», kanadisk dokumentar av serbisk-kanadiske Boris Malagurski – «The Michael Moore of Serbia».

  https://www.youtube.com/watch?v=waEYQ46gH08

  Malagurski påviser hvordan USA lokket utbryter-statene av Jugoslavia med at de ved løsrivelse ikke lenger ville være ansvarlige for Jugoslavias IMF-gjeld. Det ville øke statsgjelden pr. kapita i rest-Jugoslavia betraktelig – noe rest-Jugoslavia, og tilsist Serbia, var heller lite interessert i. Slik skaptes det økonomiske grunnlaget for borgerkrig for/mot løsrivelse fra Jugoslavia.

  «[T]he policies of the International Monetary Fund and the World Bank, the film claims, further demonstrated that Eastern European states were never meant to be equals with the European Union and the West, but rather were only seen as markets for Western goods and sources of cheap labor. The increase in the debt of the former Yugoslav countries is covered to reveal how much tax money each citizen of the former Yugoslavia would have to pay in order for their countries to be debt free.» – Jf. http://en.wikipedia.org/wiki/The_Weight_of_Chains

  Tilstandene i «Jugosfæren» er nå betydelig dårligere økonomisk-sosialt enn før oppbrekkingen av Jugoslavia. Våren 2014 var det opprør i Bosnia-Herzegovina, bl.a. pga. en arbeidsløshet på over 40 %.

  Imens er «landet» Kosovo blitt forsyningsland for Europas største USA-base, Camp Bondsteel.

  Basen behersker bl.a. den nye kanal-frakteruten gjennom Europa, fra Rotterdam til Svartehavet, via Rhinen, Main og Donau.
  Jf. http://en.wikipedia.org/wiki/Rhine%E2%80%93Main%E2%80%93Danube_Canal.

  Dette imponerende byggeprosjektet, ferdigstillet i 1992, men åpnet fullt først i 2006 grunnet Jugoslavia-krigenes bombing av broer og sperring av Donau, hadde da hatt en byggetid på over 1.200 år (!) – siden Karl den Store først påbegynte denne kanal-fraktruten i år 793.

  For første gang i historien seiler nå store kontainer-lektere fra Svartehavet (Romania og Ukraina [!]) til Nordsjøen (Rotterdam) tvers gjennom Europa uten omlasting. Fraktvolumet er stort, og voksende – over 5 millioner tonn i 2010.

  Fraktruten Rhinen-Main-Donau utgjør et «magebelte» gjennom Europa, som betydelig korter inn varefrakten for store handelsregioner. Det er klare økonomiske stormaktsinteresser i å kontrollere denne fraktruten.

  Jugoslavia-krigene kan ses i lys av også denne handelsinteressen, siden Donau utgjør nordgrensen til store deler av Jugosfæren. Handelsruten påvirker også interessen i kontroll med Ukraina.

 2. Hej!

  Ullern tycker jag har en uppdaterad och bra info om spelet om Balkan!

  Men ja måste säga att jag blev sorgsen, när jag läste att du, Pål har köpt den lögnen, som NATO och våra lydiga media kolporterade. Den lögnen, som var grundbulten i den fantastiska konspirationsteori, som lanserades av NATO o. Co. Nämligen myten om att det förelåg en storserbisk konspiration som bidrog till Jugoslaviens upplösning. Och vars onda genius var Milosevic.

  I Rättegången mot Milosevic kunde man inte leda något sådant i bevis.
  Det fanns inget tal eller något skrivet av M. Som uppnade till någon kamp för Storserbien.
  Se här från rättegången mot M.:
  http://www.slobodan-milosevic.org/news/smorg020606.htm
  http://www.slobodan-milosevic.org/news/smorg012504.htm
  http://www.slobodan-milosevic.org/news/smorg120104.htm

  Och här finns det berömda talet på Trastfältet i engelsk översättning:
  http://emperors-clothes.com/milo/versions.htm
  Inte var det något chauvinstiskt tal eller hate-speech mot albaner!

  Mvh Staffan Lundberg, Göteborg
  Var aktiv i Jugoslavienkommitten, som var nästan ensamma i Sverige om att ta klar ställning mot bombkriget.

  • Hei Staffan
   Takk for innlegg. Men skal du kritisere meg, må du ta utgangspunkt i hva jeg faktisk skrev. Jeg har ikke sagt noe om storserbisk konspirasjon eller onde genius. Jeg skrev «den storserbiske sjåvinismen til Slobodan Milosevic og Serbias undertrykking av albanerne ga NATO det påskuddet man trengte til å utløse krigen». Så vidt jeg vet, er det dekning for dette. Det var slik jeg oppfattet situasjonen den gangen, og jeg skrev mye om Jugoslavia i den perioden. Men jeg er villig til å se på det på nytt. Men min formulering betyr ikke at jeg har kjøpt NATOs versjon. Det burde være tydelig.

 3. Jag ber så mycket om ursäkt att jag förivrade mig!
  Nåväl, ändå anser jag att det är mycket olyckligt att antiimperialister köper myten om Milosevic, som en storserbisk chauvinist. Jag menar att det finns ingen grund för detta. Inte i något tal eller i något skriftligt dokument. I Haag-tribunalen försökte man ju beslå honom med just detta och utan framgång. Jag vill än en gång uppmana alla att läsa följande referat från rättegången:
  http://www.slobodan-milosevic.org/news/smorg020606.htm
  http://www.slobodan-milosevic.org/news/smorg012504.htm
  http://www.slobodan-milosevic.org/news/smorg120104.htm
  Dessutom bör man läsa en bok, som mycket grundligt går igenom Jugoslavienkrigen:
  Dårarnas korståg av Dian Johnstone från 2004 (finns fortfarande att få tag i på http://www.bokborsen.se eller hos http://www.adlibris.se)
  Engelska orginalet Foolś crusade går nog att få tag i på http://www.amazon.com.

  Jag har också stora tveksamheter mot din beskrivning av albanerna i Kosovo, som undertryckta.
  När kriget pågick hade vi här i Göteborg ett möte där just detta var på tapeten.
  Där fanns såklart ett antal albaner, som var mycket högljudda och de framställde sig som fruktansvärda offer. Bl.a. anförde de att de inte fick använda sitt språk i skolan. Men det argumentet föll platt till marken, då närvarande serber kunde visa att det fanns skolundervisning på albanska!
  Däremot var det en strid om historieskrivningen i läroböckerna. Myndigheterna höll styvt på att den gamla läroplanen skulle gälle. Medans det fanns en albansk lobby som ville revidera historieskrivningen om andra världskriget och lyfta fram nazikollaboratörer som nationella hjältar.
  Serber med släktingar i Kosovo kunde å sin sida rapportera att dessa i stora delar av området var utsatta för rasistiska trakasserier. Detta i områdena söder om floden Ibar, där serberna var en mycket liten minoritet på högst 10 %.
  Så vilka det var, som egentligen var undertryckta är inte så alldeles lätt att konstatera!

  /Staffan Lundberg

 4. På Morgenbladets nettside finnes en fin artikkel om Peter Handkes møte med Milosevic:

  http://176.58.98.57/2006/mote_med_milosevic#.VWCkd5eqpHx

  Men dette kan godt være en avsporing. Redaktøren på Antiwar.com skriver at Makedonia kan bli den nye Ukraina som følge av at EU jobber for å stoppe Russisk gass til Europa:

  http://original.antiwar.com/justin/2015/05/21/the-next-ukraine/

  On 16 May, Russia’s foreign ministry accused «Western organisers» of trying to foment revolution against a government that has refused to join European sanctions against Russia over Ukraine, and which sits on a potential transit route for Russian gas through Turkey.

  http://www.euractiv.com/sections/elections/european-parties-add-fuel-fire-macedonia-314621

 5. «Løsrivelsen av Kosovo fra Serbia i 2008 som ble godkjent av USA med vasaller, var et utvilsomt brudd på folkeretten. Det finnes avgjort grunn til å kritisere Russlands anneksjon av Krim, men gjør man det, slik jeg gjør, må man også kritisere løsrivelsen av Kosovo.»

  Hvorfor kritiserer du Russlands anneksjon av Krim? Jeg mener Russland forsvarte seg der mot NATO som kuppet Ukraina ulovlig militært og ville fjerne Russlands flåteavtale med Ukraina på Krim som ville hindret russisk tilgang til Syria via sjøen. I tillegg hadde Russland støtte fra befolkningen på Krim som var av russisk majoritet. Anneksjonen kostet vel nesten ikke menneskeliv heller, det ville kostet mer menneskeliv om det ville fortsatt kamper mellom pro-russere og ukrainske styrker der.

  Kosovo blir feil sammenligning med Krim synes jeg. Hvilken rett har USA til å løsrive Kosovo fra en suverent stat? USA har såvidt jeg vet ikke noen amerikansk sivilbefolkning de skal beskytte i Serbia, ei heller er landet deres involvert i en avtale med Serbia som er under angrep fra en annen part slik Russland var involvert med Ukraina før NATO blandet seg inn i ukrainske områder.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.