John Kerry gir Porosjenko reprimande

0

Blant de mange sakene som ikke er formidlet i norske medier er John Kerrys svar på pressekonferansen etter møtet med Lavrov og Putin i Sochi. Som jeg har meldt tidligere var dette første gang USA har gitt en offentlig støtte til Minsk-avtalen. Men Petro Poroshenko har nylig gitt uttrykk for at Kiev-regimet vil sette i gang en offensiv for å ta kontrollen over Øst-Ukraina, og eventuelt også Krim. Som et første skritt sa han at Kiev vil ta kontrollen over flyplassen i Donetsk. Kerry ble i Sochi spur hva hen synes om dette, og han svarte i følge US Department of State slik:

I have not had a chance – I have not read the speech. I haven’t seen any context. I have simply heard about it in the course of today. But if indeed President Poroshenko is advocating an engagement in a forceful effort at this time, we would strongly urge him to think twice not to engage in that kind of activity, that that would put Minsk in serious jeopardy. And we would be very, very concerned about what the consequences of that kind of action at this time may be.

Dette er første gang USA går i rette med det regimet de sjøl sørget for å få på plass gjennom statskuppet 22. februar 2014. Vel har norske medier mye å stri med nå som det er Melodi Grand Prix, men de kunne kanskje ha spandert en liten enspalter på en sak som dette?

Mine artikler om møtet i Sochi har ført til litt diskusjon både her på bloggen og på Facebook om dette ikke egentlig bare er ei felle som USA har lagd for å lure russerne. Og det kan naturligvis ikke utelukkes. Men Kerrys uttalelser på møtet slo beina under mye av den enøyde vestlige propagandaen om Ukraina, og det gjelder også hans reprimande mot Porosjenko. Og i tider som disse får man notere seg dette, uten dermed å senke guarden.

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelRusslands sjakktrekk gir USA hodepine
Neste artikkelKrisa i kapitalismen fører til angrep på demokratiske rettigheter
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).