Ukraina innfører krigslover og åpner for interneringsleire

0
Poroshenko innfører militærlover i Ukraina

9. april 2015 vedtok Verkhovna Rada, Ukrainas parlament, innføring av krigslover i landet. Det betyr at landet blir stilt under militær ledelse og at de militære myndighetene får fullmakter til å sette alle sivile organer og all sivil lov til side. Vedtaket er referert i ukrainske nyhetsmedier som Kyiv Post og Interfax, men det mest utførlige referatet fant jeg på Russia beyond the headlines. Det er ingen grunn til å tro at vedtaket er referert uriktig eller tendensiøst – dessverre.

The legislative initiative defines measures the military command may take together with military administrations to instate the martial law regime.

For instance, they have the right to tighten security of strategic economic and social facilities and regulate the regime of their operation, to compel able-bodied citizens to do community service, to use assets and human resources of enterprises and organizations of any form of property for defense needs, to alienate private or communal property, and to seize assets of state-run enterprises for state needs.

In addition, the military command and the military administrations can enforce a curfew and apply internment (forced relocation) of citizens of other countries threatening to attack or involved in an aggression against Ukraine.

Militære myndigheter kan altså etter eget forgodtbefinnende gripe inn over for sivile organer, utpeke folk til tvangsarbeid og beslaglegge eiendom. Man vedtok også å gi militære myndigheter mulighetene til å opprette interneringsleire for russere. Annerledes kan man ikke forstå det.

Jeg har ikke registrert at EU-kommisjonen, Thorbjørn Jagland i Europarådet eller regjeringa Solberg har hatt noen innvendinger mot de nye militærlovene i Ukraina.

Forrige artikkelUkrainas parlament forbyr kommunismen
Neste artikkelPlanetariske grenser i Antropocen — menneskets tidsalder
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).