Fattig ungdom i Baltimore: – Verre enn i Nigeria

11
Join the dots.

Etter at den svarte unge mannen Freddie Gray døde under en arrestasjon i Baltimore 19. april har det brutt ut et voldsomt opprør mot i byens fattigkvarterer. Det er blitt møtt med et massivt politioppbud, med unntakstilstand og Nasjonalgarden. Opprøret gjenspeiler avmakt og raseri overfor et politikorps som er rasistisk og som tydeligvis mener at «det enkleste er pistol».

Join the dots.
Join the dots.

Politiet dreper

Politiet i USA har en lang og dyster tradisjon for å drepe. I 2014 ble 627 mennesker drept av politiet. Hittil i 2015 er 156 blitt drept. I noen tilfeller blir folk skutt rett ned, slik som denne hjemløse svarte mannen i Los Angeles som ble regelrett henrettet mens han lå på gata. Eller unge Walter Scott i South Carolina som ble skutt rett ned da han løp fra politiet. Opptøyene i Baltimore har mye felles med det som skjedde i Ferguson, Missouri etter at Michael Brown ble skutt og drept i august 2014.

Poltitiet i USA er svært trigger happy. I 2013 avfyrte deres britiske kolleger bare skudd tre ganger, og antall drepte var null, skriver The Economist.

Så det handler om et voldsapparat som bruker mye vold, og det handler om rase. Unge, svarte menn har en høy risiko for å havne i fengsel eller å bli skutt av politiet. USA har verdens største fengselsbefolkning. Hver femte fange i verden bor i USA, enda USA bare har 4% av verdens innbyggertall. Og 40% av fangene er svarte, mens bare 12–13% av innbyggerne i USA er det.

Men det handler også om klasse

Fattigdommen i Baltimore er grim. I byen som helhet er det 23,8% som lever under fattigdomsgrensa, i følge US Census Bureau, men det er enkeltområder i byen som er langt verre. Baltimore er A Tale of Two Cities. Du har Charm City med vakre bygninger og gater nær John Hopkins University med kunstmuseer og en rekke privatskoler. Og du har det andre Baltimore, voldens og fattigdommens by med bydeler som Roland Park og Hollins Market. Det er ni ganger så stor sjanse for at en svart spedunge vil dø før fylte året, som for at et hvit unge skal gjøre det. Supermarkedene i utkantene har utkonkurrert de små matforretningene i indre by, slik at Baltimore har store matørkner, områder der du praktisk talt ikke får kjøpt mat.

Som Dan Diamond skriver i nettavisa Forbes:

Broken schools. Bad jobs. No opportunities. These problems need to matter to all of us. Inequality needs to matter to all of us.

Trust me. You can watch fires burn in Ferguson, and cluck your tongue in concern and sadness. But it doesn’t seem like it can happen in your hometown.

Then it happens in your hometown.

Det handler om rike og fattige. Det handler om de rikes gated communities og de fattiges bydeler som til tider ser ut som om de har vært bombet fra lufta, slik som i Detroit.

International Business Times skriver om en studie som er gjennomført av Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health.

Forskerne har intervjuet 2400 unge mellom 15 og 19 år i henholdsvis Baltimore, Johannesburg, New Delhi, Shanghai og Ibadan, Nigeria. De unge i Baltimore og Johannesburg var de som fortalte om mest frykt og frustrasjon, mens de unge i Ibadan ga et ganske optimistisk bildet av livet og forventningene for framtida.

Rik og fattig

De rikeste av de rike har aldri vært rikere enn de er nå, skriver Bloomberg, «de er i en klasse for seg».

De rikeste 0,01% (hundredelsprosent, eller 1% av 1%) eier nå 11,1% av all formue i USA. De rikeste 16.000 familiene disponerer over 6000 milliarder dollar, ellefr like mye som de to tredelene som er nederst på stigen. (Les også The 0,00004% Community)

Etter finanskrisa har 93% av all inntektsøkning i USA gått til de 1% rikesteMen det var de superrike, de 0,01% som forsynte seg med 37% av dette igjen.

På den andre sida av samfunnet blir fattigdommen verre og mer desperat. I rapporten Map the Meal Gap 2014 som ble utarbeidet for Feeding America heter det at:

 • 49 millioner amerikanere lever i matvareusikre hjem, 33,1 millioner voksne og 15,9 millioner barn.
 • 14,5% av husholdningene (17,6 millioner) var matvareusikre
 • 5,7% av husholdningene (7 millioner) opplevde svært lav matvaresikkerhet
 • 20% av barnefamiliene rapporterte om matvareusikkerhet
 • Enslige kvinner med barn hadde en matvareusikkerhet på 35,4%, altså mer enn 1 av 3!
 • Svarte familier har en matvareusikkerhet på 24,6%
 • 8,4% av alle pensjonister lever i matvareusikkerhet

Sjøl om det ikke er arbeiderklassen som gjør opprør i Baltimores gater, så handler dette djupest sett om klasse. Det handler om et amerikansk samfunn der de rike tar alt og der bare smulene er igjen til de fattige. Det handler om en brutal kapitalisme der livene til de fattige knapt er noe verdt, mens oligarkene kjøper seg politikere som kan øke rikdommen deres enda mer.

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


11 KOMMENTARER

 1. Nå ligger andelen av all voldelig kriminalitet begått av svarte jevnt på 50 % i USA, så om de utgjør 40 % av fangebefolkningen, så er ikke det så rart. Og selv om majoriteten av svart vold blir begått mot andre svarte, slik er det jo alltid, det går utover de nærmeste, så er tallene i de tilfellene en svart og en hvit person er involvert ekstreme. I 2010 ble for eksempel 62 593 registrerte voldshandlinger utført av hvite mot svarte, mens 320 082 voldshandlinger ble utført mot hvite fra svarte. Dette på tross av at svarte bare utgjør en liten minoritet, mens hvite er majoriteten. Voldtekstallene er mye verre. Kort sagt foregår det en konstant volds- og voldtektepidemi mot hvite fra svarte i USA. Og den kan ikke forklares av sosioøkonomiske årsaker, for det er bare en liten andel av volden som har noe med penger eller ressurser å gjøre.

  Politiet i USA er generelt voldelige, akkurat som resten av samfunnet, og det er ingen seriøse studier som tyder på at de er noe verre mot hvite enn svarte. Anekdoter og enkelteksempler som du kommer med her Steigan beviser selvsagt ikke at politiet i USA er rasistiske, tvert i mot kan anekdoter og enkelteksempler brukes til å vise hva som helst når man ikke greier å hoste fram holdbare argumenter, og brukes derfor nettopp til å vise ting som ikke lar seg bevise med gyldige argumenter. Skuffende å se deg komme med denne typen ikke-argumenter.

  • Kildene jeg har brukt til denne artikkelen er:
   NRK
   Wikipedia
   Telegraph
   The Guardian
   The Economist
   prisonstudies.org
   US Census Bureau
   Forbes.com
   International Business Times
   Bloomberg
   ca.finance.yahoo
   nbsnews
   Princeton.edu

   Og de er ikke anekdotiske.

 2. Såvidt jeg vet er både borgermesteren og politisjefen i Baltimore svarte. Så det handler ikke bare om hudfarge. Dette er også en klassekrig. Det er ikke svarte menn som ser ut som Obama som blir drept; det er svarte menn med hettegensere. I deler av Appalachene er det også stor fattigdom blant hvite. Der er Nasjonalgarden satt inn for å slå ned på marihuanadyrking. Når hørte vi sist at amerikanske myndigheter satte inn slike maktmidler mot hvitsnippkriminalitet? At det er flest svarte som tilhører underklassa handler sjølsagt om systematisk rasediskriminering, men problemet ligger ikke bare der. Var det så enkelt, ville Obama vært «good news» slik SV og venstreliberale amerikanere trur. Men Obama representerer også ei overklasse som tråkker på både hvite og svarte fattigfolk. Rasisme og klassediskriminering er uløselig knyttet sammen. Det er to sider av samme sak.

 3. For egen del kan jeg si at det er meg knekkende likegyldig hva slags hudfarge og bakgrunn folk har, bare de har klassefølelsen på stell. Derfor liker jeg verken reaksjonære imamer eller Frp. Begge prøver å skape en kunstig splittelse mellom muslimske og ikke-muslimske arbeidere i Norge. De løper hverandres ærend.

 4. Det blir helt feil når P.S. skriver at de fattige uten arbeid ikke tilhører arbeiderklassen. De er med all sannsynlighet født inn i arbeiderklassen – med arbeiderklassebakgrunn – man kan ikke uten videre frata
  dem deres klassetilhørighet – fordi det ikke finnes jobber til dem. Eller at de av andre grunner faller
  utenfor et ‘vanlig’ arbeidsliv. Klassetilhørigheten kommer og går ikke – etter konjunkturene.

  • Den radikale, svarte sangeren og gitaristen Tom Morello; halvt kenyansk, halvt italiensk og 100& amerikansk sier det veldig klart: «Obama representerer ikke meg. Han representerer en helt annen klasse enn min». Ironisk nok er Obama også halvt kenyansk, uten at Morello føler noen tilhørighet til han av den grunn. Morello uttrykker klassetilhørighet; og det er der poenget ligger.

 5. Washington Post skriver iflg Dagbladet at 15 nabolag (jeg vil tru det betyr bydeler) i Baltimore har lavere levealder enn Nord-Korea. En annen parallell er at Nord-Korea offisielt har tre partier representert i nasjonalforsamlinga, men alle tre er i praktisk styrt av en liten elite. USA har to partier representert i nasjonalforsamlinga, og begge er styrt av en liten elite. Mediene i begge land er også styrt av den samme eliten. Så til slutt har vi statens systematiske overvåking av borgerne i begge land. Det fins noen likheter her.

 6. @Viker- nysgjerrig på hva som legges i «voldelig kriminalitet» Hva slags forbrytelser legges i den betegnelsen?

 7. […] Demokratene i Senatet har svart på Trumps planer om å bygge infrastrukturen i USA med å lansere sitt eget «trillion dollar infrastructure plan», altså 1000 milliarder dollar (eller noe over et norsk oljefond) til infrastrukturutbygging. Som jeg har pekt på mange ganger har politikken under presidenter fra begge partier vært å la infrastrukturen forfalle, slik at deler av USA er på tredjeverdennivå. […]

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.