USA bekrefter at Israel har atomvåpen

0

Det har naturligvis lenge vært kjent at Israel har atomvåpen, men verken myndighetene i Israel eller USA har vært villige til å innrømme dette.Negev Nuclear Research Center i Dimona driver forskning på og utvikling av kjernefysiske våpen. Dette har foregått utenfor og i strid med internasjonalt lovverk. Mordechai Vanunu, som hadde jobbet som tekniker i Dimona, satt 18 år i fengsel for å ha varslet internasjonal offentlighet om dette, og har også etter at han slapp ut vært utsatt for trakassering, fengsling og strengt begrenset bevegelsesfrihet.

israel atomvåpen

Men plutselig har Israels spesielle allierte USA publisert en gammel rapport som forteller mye om at Israel faktisk har og utvikler atomvåpen. Rapporten heter «Critical Technological Assessment in Israel and NATO Nations,» og er fra 1987.

[Israel is] developing the kind of codes which will enable them to make hydrogen bombs,» sier rapporten. «That is, codes which detail fission and fusion processes on a microscopic and macroscopic level.»

Den sier at Israels kjernefysiske kompetanse er «an almost exact parallel of the capability existing at our National Laboratories,» og sidestiller Israels anlegg i Dimona med USAs kjernefysiske utviklingssenter i Los Alamos, Lawrence Livermore, and Oak Ridge.

Rapporten sier også:
As far as nuclear technology is concerned the Israelis are roughly where the US was in the fission weapon field in about 1955 to 1960
Og da hadde USA som kjent hatt atomvåpen i over ti år. Rapporten kan lastes ned her.
Nå som denne offentlige hemmeligheten er dokumentert, burde naturligvis «den internasjonale samfunnet» (hva nå det er) forlange å få inspisere anlegget i Dimona og kreve at Israel avvikler sin ulovlilge produksjon og lagring av atomvåpen. (Men ikke hold pusten mens du venter på en norsk protest.)
Dtte får naturligvis ingen konsekvenser for Israel, men det bidrar til å avsløre det internasjonale hykleriet og den dobbeltmoralen som Vesten legger til grunn for sine fordømmelser og intervensjoner. Vi husker jo alle sirkuset rundt Iraks «weapons of mass destruction» som altså ikke fantes, men som likevel ga USA påskudd til å angripe og ødelegge Irak. Nå sier altså USA sjøl at Israel har masseødeleggelsesvåpen, men regn ikke med at Obama vil kreve møte i Sikkerhetsrådet av den grunn.
.
Forrige artikkelMoody’s blues om Ukraina
Neste artikkelSaudi anfaller Jemen – vad står det för?
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).