Mindre vinteris i Arktis enn noen gang

0

Ved høydepunktet for årets issesong var det mindre is i Arktis enn man har sett noen gang siden målingene begynte i 1979. Det er åtte prosent mindre is i 2015 enn i fjor og ismaksimum kom markant tidligere enn før. Det er Deutsche Wirtschafts Nachrichten som skriver dette.

I følge The Cryosphere Today inntrådte årets ismaksimum 44 dager tidligere enn det gjorde i 2012, som er det året hittil som har hatt minst sommeris.

Høydepunktet for årets issesong ble nådd 25. februar med maksimal utbredelse på 14,54 millioner kvadratkilometer. Det er for eksempel 130.000 kvadratkilometer mindre enn i 2011, sier National Snow and Ice Data Center. De sier videre:

According to scientific measurements, both the thickness and extent of summer sea ice in the Arctic have shown a dramatic decline over the past thirty years. This is consisistent with observations of a warming Arctic.

 

 

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelEU viser vei: I Baltikum feires nazi-veteraner som helter
Neste artikkelMoskébomben i Jemen: – Blodet fløt som en elv
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).