Kina med støtte til Russland i Ukraina-konflikten

0

Kina har vært svært tilbakeholdent med å tone flagg i Ukraina-konflikten. Kina har riktignok stilt opp som garantist i siste instans for Russland. Men Kina fortsetter å pleie forbindelsene med Ukraina, og så seint som 26. februar 2015 sa Kina seg villig til å yte Ukraina et lån på 3,6 milliarder dollar.

Derfor er det grunn til å merke seg et intervju Xinhua har gjort med Kinas ambassadør til Belgia, Qu Xing, der han ber Vesten om å ta hensyn til Russlands sikkerhetsinteresser. At dette er et signal fra toppledelsen i Kina bør ingen være i tvil om. Qu sier:

If the western powers do not have the same acknowledgment of Russia’s security concerns and security needs, Russia will feel that it has not been equally treated by the West, and its security interests and development interests have not been respected by the West, he said.

The West should abandon the zero-sum mentality, and take the real security concerns of Russia into consideration.

Dette er en tydelig markering fra Kinas side om at Vesten må gå med på en løsning av konflikten som tar hensyn til Russlands sikkerhetsbehov og som bidrar til å trappe ned og ikke eskalere konflikten.

Qu said China hopes the Ukraine crisis could be solved in the political way. On the one hand, China and Ukraine are traditional friendly countries. China has always pursued the principles of non-interference, respect for sovereignty and territorial integrity of Ukraine. And on the other hand, China acknowledges that the issue involved complicated historical elements.

Det siste kan være kode for at Kina mener at Vesten bør innse at Russland har legitime interesser på Krim, sjøl om man altså støtter Ukrainas integritet.

 

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelThe Assassination of Greece
Neste artikkelMerkelige sengekamerater
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).