Den greske regjeringa vurderer å konfiskere tysk eiendom

0

Etter en lang debatt i det greske parlamentet som først ble avsluttet i de tidlige morgentimene 11. mars 2015 vedtok forsamlinga å opprette en komité som skal fremme et krav om krigserstatninger fra Tyskland for 2. verdenskrig. Justisministeren forsikret parlamentet at han er klar for å signere en høyesterettsbeslutning som vil kunne føre til konfiskering av tysk eiendom i Hellas, som for eksempel Goethe Institute i Aten og Thessaloniki. Det er keeptalkinggreece som melder dette.

Vedtaket kom etter en periode der finansministrene Wolfgang Schaüble og Yanis Varoufakis har utvekslet fornærmelser. I en tale til parlamentet sa statsminister Alexis Tsipras at Tyskland bruker juridiske triks for å unnlate å betale for nazi-okkupasjonen av Hellas.

Etter gjenforeninga av Tyskland i 1990 var de juridiske og politiske forutsetningene på plass slik at dette spørsmålet kunne bli løst. Men siden da har den tyske regjeringa valgt taushet, juridiske triks og utsettelser. Og jeg under meg på, siden det er så mye snakk om moral på europeisk nivå for tida, er dette en moralsk holdning?

Noen kilder beregner det greske kravet til å ligge mellom 269 og 332 milliarder euro. Andre kilder hevder at kravet vil være på 162 milliader euro.

 

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


DEL
Forrige artikkelEn fiktiv boom
Neste artikkelDet norske kartellpartiets avleggere – de «frivillige» organisasjonene
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formenn i AKP(m-l) 1975–84). Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).