Ukraina – økonomisk og militært sammenbrudd

0

Angela Merkel frykter en militær fiasko for regimet i Kiev, derfor dro hun og Frankrikes president François Hollande til Moskva for å prøve å forhandle fram en løsning. På den andre sida ønsker sterke krefter i USA å gi avanserte våpen til Ukraina. I Kiev vurderer Petro Porosjenko et forlsg om å innføre direkte militært styre, og i mens er landets økonomi i fritt fall. Det er et svært farlig drama som uspiller seg midt i Europa.

ukraina ødelagt tanks

Nederlaget ved Debaltsevo

Det er nå full krig på østfronten, og innledningsvis satte den ukrainske hæren inn en offensiv mot flyplassen i Donetsk. Den ble slått tilbake av opprørerne, som nå tydeligvis har rikelig med våpen og utstyr og som har omgruppert seg siden Minsk-avtalen i september 2014. Opprørerne gikk så på offensiven og har i slutten av januar og begynnelsen av februar 2015 påført Kiev-styrkene store tap ved byen Debaltsevo nord for Donetsk. De siste nyhetene fra fronten 6. februar sier at over 7000 regjeringssoldater nå er omringet av separatistene og at de står i fare for å bli knust.

Desperate krav om våpen fra NATO

Kiev-juntaen klarer ikke å skjule at den verken er i stand til å regjere landet økonomisk eller å løse konflikten med de russisktalende i øst. Arsenij «Yats» Jatsenjuk og Petro Porosjenko prøver å løse landets problemer gjennom å redusere Donbass til en rykende ruin. Det er denne politikken som nå taper i stor stil. Nederlagene får dem imidlertid ikke til å revurdere denne politikken, men å kreve våpen fra USA og NATO for å gjøre nedslaktinga mer effektiv.

I USA er det tydeligvis to klare fløyer når det gjelder den videre strategien. Senator John McCain, som har vært en av fødselshjelperne til det nåværende Kiev-regimet og som har latt seg avbilde med ledende nazister og fascister, truer nå med at dersom ikke Obama godkjenner våpenhjelp til Ukraina, så vil republikanerne i Kongressen sørge for å overkjøre presidenten og sørge for våpen på den måten.

Den samme McCain bekrefter at Kiev-juntaen bruker klasevåpen mot sine landsmenn i øst, men han forsvarer det med:

Jeg tror at dersom vi hadde gitt dem de våpnene de trenger, så hadde de ikke følt at de behøvde å bruke klasevåpen. Så det er delvis vår feil.

(Siden Jens Stoltenberg og Jonas Gahr Støre i sin tid gikk i bresjen for å etablere avtalen som forbyr bruk av klasevåpen, så var det vel nå de skulle protestere. Men hold ikke pusten.)

Økonomisk sammenbrudd i Kiev

Torsdag 5.02.2015 falt verdien på ukrainske hryvnia med 44% mot dollar, og sentralbanken ga opp å fastslå en kurs. Valutaen ble omsatt for 24 per dollar, og det er bare noen måneder siden man sa at en kurs dårligere enn 13 per dollar ville bety at landet ikke ville kunne betale for importen sin. IMF sendte en delegasjon til Kiev 29. januar for å diskutere det varslede lånet på 17 milliarder dollar, men Kiev signaliserte at man vil trenge ytterligere 15 milliarder for ikke å gå konkurs. Men landet er konkurs, og holdes i live ved kunstig åndedrett.

Dessuten er selv dette for lite. Ved forrige årsskifte lånte Russland Ukraina 3 milliarder dollar på betingelse av at landets gjeld ikke gikk over 60% av BNP. Ukrainas gjeld ligger nå rundt 90% av BNP, så Russland kan gå til umiddelbar innkreving av disse pengene.

Den fullstendig sinnssvake krigen i Øst-Ukraina tapper landet for millioner av dollar hver dag og raserer infrastruktur, industri og annen produksjon. Krigen pågår i landets viktigste industribelte, Donbass, og der er tapene spesielt store, minus 83,0% i Luhansk og 49,1% i Donetsk.

Krigslover og trussel om statskupp

President Petro Porosjenko har nylig sagt at han er klar til å innføre krigslover i hele landet. Det betyr at alt sivilt styre settes til side og at hele landet stilles under militær kommando. Det er også dem som spår Porosjenko en kort karriere. Det er han som vil få skylda for nederlagene i øst, og kretsen rundt statsminister Arsenij «Yats» Jatsenjuk skal i følge ryktene være klare til å avsette presidenten. I de nazistiske kampgruppene Azov og Aidar snakkes det også statskupp.

Samtidig meldes det om at den nye mobiliseringa går elendig for regimet. Titusener av unge menn i tjenestepliktig alder rømmer landet eller prøver å unndra seg mobilisering på andre måter.

Har Merkel en plan?

Både Hollande og Merkel har sagt at det er uaktuelt å forsyne Ukraina med nye våpen. Süddeutsche Zeitung, som gir inntrykk av å være velinformert, sier at Merkel hadde med seg en fredsplan til Moskva. I følge den skal separatistene få omfattend autonomi og et område som er 1500 kvadratkilometer større enn det som ble slått fast i Minsk-avtalen.

Mange uavklarte spørsmål

Vil krigspartiet i USA lykkes med å få igjennom nye våpenleveranser til Ukraina? Vil enkelte NATO-land gjør det samme? Vil slaget i øst bli så katastrofalt at Porosjenko blir avsatt? Vil de nazistiske militsene lage en provokasjon som er så grov, og laget slik at den kaster skylda på Russland, at den vil utløse vestlig opptrapping? Vil økonomien klappe sammen til de grader at landet går mer eller mindre i stå? Og hva vil et økonomisk sammenbrudd gjøre med et EU som allerede har kvikksand til halsen?

 

Forrige artikkelSámi álbmotbeaivi
Neste artikkelNuclear War and Clashing Ukraine Narratives
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).