Ukraina får våpen – noen ønsker mer krig

0
Krigen i Øst-Ukraina har pågått i over fire år med vekslende styrke og har krevd store tap.

Den tyske forbundskansleren Angela Merkel og den franske presidenten François Hollande tok initiativet til fredsforhandlingene i Minsk som førte til våpenhvilen. Dette gjorde de fordi de så at alternativet var en mye større krig. De har også begge, til åpenlys irritasjon for USA, argumentert mot å sende vestlige våpen til Ukraina. Men det betyr ikke at krigspartiet har gitt seg.

tanks i solnedgang ukraina

Europeiske ledere har markert at de ikke synes det er noen god idé å sende våpen til Ukraina. Men USA og deres allianse av de villigste ser det helt annerledes. Amerikanske DefenseNews melder at Petro Porosjenko har gjort en avtale med De forente arabiske emirater om å få våpen og teknisk bistand derfra.

Samtidig melder Deutsche Wirtschafts Nachrichten at Andreij Parubij, også kjent for sin tvilsomme rolle som «kommandant på Maidan», er i Washington på vegne av statsminister «Yats» Jatsenjuk for å forhandle om våpenleveranser fra USA.

Parubij er mistenkt for å ha kjent til snikskytterne på Maidan og for å ha spilt en rolle i forbindelse med massakren i Fagforeningenes hus i Odessa 2. mai 2014.

Fra London meldes det at David Cameron har sagt at Storbritannia vil sende soldater til Ukraina. I følge The Guardian skal det ikke dreie seg om kamptropper, men om soldater som skal bistå med «råd og trening».

Det er tydelig at noen ønsker mer krig. Det var stor misnøye i Washington da Angela Merkel tok initiativet til det som ble våpenhvileavtalen i Minsk. USA ønsker ikke fred med Russland, men å trappe opp konflikten ytterligere. Øverstkommanderende for USAs styrker i Europa, Ben Hodges, erklærte 16.02.2015 at 600 fallskjermjegere fra den 173. luftbårne brigade i USA skal sendes til Ukraina. Fallskjermjegerne skal angivelig trene ukrainske soldater i å beskytte seg mot artilleri- og rakettangrep, skriver Deutsche Wirtschafts Nachrichten. Soldatene skal sendes fra den amerikanske basen i Viscenza i Italia.

Storbritannia og Emiratene, de er alltid med når USA vil ha krig. Tony Blair var jo kjent som «bikkja til Bush» under Irak-krigen. Nå tar Cameron opp apportpinnen. Han har også tatt opp igjen ideen om å sperre Russland ute fra det internasjonale banksystemet Swift. På møtet i World Economic Forum i Davos i januar 2015 sa den russiske banksjefen Andrei Kostin at en slik handling ville «være det samme som krig».

En annen som ivrer for å sende våpen til Ukraina er naturligvis den mangeårige CIA-informanten Carl Bildt. I en artikkel i Project Syndicate 18.02.2015 skriver han «Why Ukraine Needs Weapons» der han argumenterer for at det er riktig å væpne Ukraina nå.

Våpen ingen løsning for Kiev

Kiev-juntaen har ikke tapt på østfronten fordi man har manglet våpen. Den ukrainske armeen mangler moral. Med unntak av nazi-brigadene så ønsker ikke soldatene å slåss. Menn i vernepliktig alder rømmer landet. Mange deserterer. Offiserene tror heller ikke på den krigen de fører og leder sine menn inn i den ene katastrofen etter den andre, slik som nylig i Debaltsevo. Denne hæren taper fordi den møter opprørere som slåss for sitt eget land, for sine familier og for sine liv.

Mer våpen = større fare for krig

Mer våpen vil ikke forandre på dette. Men mer våpen vil bety at også Russland vil trappe opp. Russland kommer ikke til å sitte stille og se på at den ukrainske hæren kommer tilbake for å bombe Donbass med avanserte amerikanske våpen. Mer våpen vil bety en rustningsspiral og mange flere drepte. Mer våpen vil også bety en enda større fare for krig mellom NATO og Russland. Den nylig avgåtte sjefen for Storbritannias hemmelige tjeneste MI6, Sir John Sawers, sier i et intervju med BBC at væpning av Ukraina kan føre til en mye større krig i Europa.

De eneste motiverte troppene i Ukraina er nazibrigadene til Pravij sektor og liknende høyreekstremister. De har nå opprettet en egen generalstab som ikke lystrer den ukrainske generalstaben. Gi disse folkene avanserte våpen, så vil de ikke ta fem kopiyok for å provosere fram et militært svar fra Russland. Svartmaler jeg? Vel, ta en sjekk mot virkeligheten. Den ukrainske viseforsvarsministeren, Vadym Prystaiko, sa nylig i et intervju med kanadiske CBC radio at Ukraina forbereder seg på en «krig i full skala mot Russland».

Jeg har inntrykk av at det ikke har gått opp for norske politikere, eller for folk i Norge i det hele tatt, hvor farlig situasjonen er i Europa i 2015. Inkompetente ledere går som søvngjengere inn i noe som kan bli en storkrig av et format ingen har sett før. Men dette er ikke tema i den offentlige debatten. Og det mobiliseres ikke imot det. Det er en bevisstløshet og en virkelighetsfornekting som verden knapt har sett maken til siden våren 1914.

Forrige artikkelHver femte tysker vil ha revolusjon
Neste artikkel– Det finnes ikke noe som heter «begrenset atomkrig»
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).