Krigens vinder: – Vil Obama sende mer våpen til Ukraina?

10

Krigslobbyen i USA vil sende våpen for tre milliarder dollar til Ukraina, og det ser ut til at Barack Obama vil godta forslaget. NATOs øverstkommanderende, general Philip M. Breedlove, sier at alliansen vurderer «praktisk hjelp» til Kiev-regimet. Forbundskansler Angela Merkel sier det stikk motsatte. I samtaler med Ungarns Viktor Orbán understreket hun at Tyskland vil ikke sende våpen til Ukraina. I Tyskland er det frykt for at en militær opptrapping vil trekke Europa inn i konflikten.

ukraine military

Kiev-regimet lider store nederlag i øst

Den umiddelbare bakgrunnen for de nye kravene om større våpensendinger til Ukraina er at Kiev-regimet lider store nederlag mot separatistene i øst. Etter at den skjøre våpenhvilen brøt sammen for alvor har det vært omfattende kamper i Donbass. Spesielt harde er kampene rundt byen Debaltsevo der over 7000 ukrainske regjeringssoldater står i fare for å bli avskåret av opprørerne og knust i det som kalles Debaltsevo-gryta. Et sammenbrudd der kan være nært forestående.

På tross av overlegenhet i antall soldater og i mengde våpen, har Kiev hatt store tap og står nå i fare for å lide et tap som kan få svært vidtrekkende koneskvenser. De mest ytterliggående fascistene i Pravij Sektor og Azov-brigaden snakker om statskupp mot «forræderen Porosjenko».

Statsminister Arsenij Jatsenjuk har varslet en fjerde mobilisering som skal omfatte stridsdyktig opp til 60 år, samt frivillige kvinner. Opprørerne i Donbass har på sin side sagt at de vil mobilisere 100.000 til opprørshæren.

Kartet viser Donbass med "Debaltsevo-gryta"
Kartet viser Donbass med «Debaltsevo-gryta»

«Russland har 9000 soldater og 500 tanks i Ukraina,» sa Ukrainas president Petro Porosjenko under World Economic Forums møte i Davos 21. januar. Ukrainas generalstabssjef og sjef for landets væpnede styrker, Viktor Musjenko, ga ikke noen ryggdekning til Porosjenko 29. januar 2015 da han tvert i mot sa at Ukraina ikke har noen bevis for massiv deltakelse av vanlige russiske tropper i konflikten i Donbass.

Men det er helt åpenbart at opprørerne har fått nye forsyninger med våpen og utstyr fra Russland. Deutsche Wirtschafts Nacrichten skriver at det dreier seg om tanks i klasse T-80 of T-72, rakettkastersystemer, artilleri og pansrede personellkjøretøyer.

Det hender jeg får spørsmålet: Blir det krig i Europa? Svaret er svært enkelt: Det er krig i Europa – og den vokser raskt.

Krigspartiets krav

Som jeg har vist tidligere er det en økt splittelse i eliten i USA mellom «frelserne» og «realistene», der de siste kritiserer State Department og grupperinga rundt Hillary Clinton for å drive en risikabel politikk som i verste fall kan føre til storkrig. Og det var nettopp disse «frelserne» som sto bak det USA-støttede kuppet i Kiev 20. februar 2014, og som har blåst opp konflikten med Russland siden.

Nå har krigspartiet kommet med et nytt utspill der de krever at Obama-administrasjonen sender våpen for tre milliarder dollar til regimet i Kiev. Det er ei gruppe tidligere rådgivere og andre nøkkelfolk som 2. februar leverte en rapport der de stiller dette kravet. De ønsker å sende panserbrytende missiler, droner, pansrede Humveer og radarer som kan kartlegge fiendtlig artilleri.

Michèle A. Flournoy, som tippes som ny forsvarsminister dersom Hillary Clinton blir president, er en av folkene bak rapporten. Med seg har hun tidligere NATO-admiral James G. Stavridis og tidligere NATO-ambassadør Ivo Daalder.

Vesten må styrke avskrekninga i Ukraina ved å øke risikoen og kostnadene for Russland ved enhver større offensiv. … Det krever at vi leverer direkte militær hjelp – i langt større mengder enn vi har gjort hittil, inkludert dødelige defensive våpen.

På den andre sida har Ben Rhodes, rådgiver for Obama, sagt at det ikke er riktig å sende våpen nå.

Frykt i Europa

Angela Merkel besøkte Budapest 2. februar og i et møte med Viktor Orbán understreket hun at «Tyskland vil ikke støtte Ukraina med våpen. Jeg er fast overbevist om at denne konflikten ikke kan løses med militære midler.

Vi vil nå få et interessant mål på hvor lenge en «fast overbevisning» varer, fordi Merkel skal møte Barack Obama om noen få dager for å diskutere dette.

Den tyske TV-kanalaen n-TV melder at meldingene om amerikanske våpensendinger til Ukraina vekker frykt i Tyskland. Tysk presse mener at det er stor fare for at dette vil føre til at Europa blir trukket inn i krigen.

Landeszeitung aus Lüneburg sier at «våpensendinger til Kiev vil ikke stoppe de stor-russiske ambisjonene, men faren for en krig mellom NATO og Russland vokser, og en slik krig kan Vesten ikke vinne.»

Nürnberger Nachrichten: «Ingen må tro at amerikanske våpensendinger vil bli ubesvart fra russisk side. Separatistene har allerede varslet at de vil bevæpne 100.000 nye soldater. Og så? En slik krig vil trekke inn Europa. EU-staten må snakke i klartekst og stoppe Washington.»

Gorbatsjov: – Har de gått fullstendig fra vettet?

– USA har allerede dratt oss inn i en ny kald krig og forsøker åpent å etterleve sitt mantra om å være enerådende, sier Mikhail Gorbatsjov i et intervju med det russiske nyhetsbyrået Interfax. – Dessverre kan jeg ikke si sikkert at en kald krig ikke kan føre til en «varm» en. Jeg frykter at de tar risikoen, sa Gorbatsjov, som tilføyde: – Alt man hører om, er sanksjonene mot Russland fra USA og EU. Har de gått fullstendig fra vettet?

Er det ingen norske politikere som ser hvor farlig denne opptrappinga er? Det er på tide at noen tar til vettet og skaper en internasjonal kampanje for umiddelbar våpenstillstand og nedtrapping av konflikten. I motsatt fall kan dette gå riktig ille.

 

 

PS

Overskriften på denne artikkelen var opprinnelig: Krigens vinder: – Obama vil sende mer våpen til Ukraina.

Dette er mer definitivt enn det jeg skriver i artikkelen. På redigeringstidspunktet er det fortsatt strid i Washington om hvilken kurs presidenten vil følge, så overskriften er endret til Krigens vinder: – Vil Obama sende mer våpen til Ukraina?

 

 

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


10 KOMMENTARER

 1. Obama ønsker å øke budsjettet for 2016 med 7%. Forsvaret trenger mere penger til krigene sine og økningen i budsjettet skal visst nok også redde den amerikanske økonomien også. Det står visst ikke så bra til med USAs økonomi likevel skal man tro de nye tonene fra Obama-administrasjonen.

 2. «en risikabel politikk som i verste fall kan føre til storkrig»

  Det er vel ( en ny) storkrig som NETTOPP er meningen, – for å gjøre ferdig arbeidet fra 1930/39.

  Og ingen freds-føringer kommer til å bli tatt i mot, kun demonisering. Og økonomisk krigføring for å prøve å svekke så mye som mulig før et angrep. USA/Israel er jo de eneste som har erfaring med å bruke atomvåpen, og er godt skodd.
  BRICS-landene visste nok ikke (?) at de sloss med djevelen da de ville løsrive seg fra den rådende verdensvalutaen.

  • Du skal ikke se bort i fra at det var nettopp FORDI DE VISSTE at de handlet med «djevelen» og hans advokater at BRICS-landene inngikk samarbeidsavtalen. Og viktigst av alt med den avtalen var at de kunne omgå petro-dollaren i sin handel med olje og gass. Det er definitivt slutt på at USA får kontrollere alt som skjer i verden, og jeg håper at flere land slutter seg til BRICS-samarbeidet. Og EU er snart historie….det er uunngåelig.

   • De vet forhåpentlig hva/hvem de slåss mot. som Kina antagelig husker Opiumskrigene.
    Men det viktige i denne kampen, som i første rekke bør stå mot et system, en forestillig, der byttemidlene våre er gjort om til en vare, man skal «tjene på», via renter, – uten å spørre hvem som til syvende og sist skal betale dette teaterstykket. Det finnes ikke «gratis lunch». Renter på penger er det kun bakmennene som tjener på.
    Den dagen vi skjønner dette «spikersuppe»-eventyret, har luringene(«») med eller uten kalott mistet sin makt. – Uten bruk av våpen mot noen.
    Men da må vi først se luringene(«») i oss selv og vårt eget samfunnsystem, og i våre egne tanker.

  • Per. K.:

   «USA har plassert seks lagringsenheter som ligger i fjellene i Trøndelag. USAs militære utstyr, inkludert stridsvogner og pansrede personellkjøretøyer, lagres på to norske Luftforsvaret stasjoner i området, en av dem er samlokalisert med Trondheim lufthavn Værnes hvor det ukrainske Antonov landet 26. januar 2015.
   Antonov destinasjon etter at det forlot Beograd var Mombasa, Kenya via Athen. Flyet ble rapportert av serbiske kilder for å være bærer «spesielle last» våpen…….
   …Helt siden kampene brøt ut mellom ukrainske krefter og russisktalende separatister i det østlige Ukraina, har den mystiske ukrainske AN-124 blitt sett rundt om i verden, trolig plukke opp våpen. 18. juni 2014, ble det sett på Tel Avivs Ben Gurion International Airport.»

   Vi bør vel ikke bli forbauset om det tillates overflyving, og mellomlagring av atomvåpen i Norge etterhvert.
   Litt mer demonisering av Russland/Putin, så godtar vi sikkert hva som helst. Stoltenberg vil nok uttale igjen ( som ABB også gjorde), at «det hastet», før han på blir med på bombing av nye kvinner og barn.
   Så vil man nok bruke hersketeknikk-ordet konspirasjonsteorier. Et uttrykk som er laget for å holde den politiske «diskusjonen» under maktavernes kontroll.
   http://www.monsanto.no/index.php/no/pa-tiltalebenken/230-konspirasjonsteori-det-magiske-ordet-som-struper-samfunnsdebatten

   PST bør nok få større bevilgninger i årene fremover. Norge står med begge bena inne i terroristenes leir og må regne med samme terror tilbake.
   Hva ville skje om Norge tok økonomisk og politsk avstand til USA/Israel og deres verdensomspennene terror-handlinger, og knyttet sterkere forbindelse med BRICS-landene, både økonomisk og politisk?
   Ville det bli mer krig i verden?
   Eller ville det føre til at Norge ble det neste landet USA måtte «bombe for å sikre verdensfreden»?

 3. […] juridisk ryggdekning i Kongressen for alle former for aggresjon mot Russland, helt fram til krig, så har han nølt med å gå inn for å sende Ukraina de våpnene som Petro Porosjenko ber om. Utenriksminister John Kerry sa 5. februar 2015 at USA ønsker en diplomatisk løsning, men at […]

 4. Obama vil sende mer våpen til Ukraina slik Kongressen har lagt opp til. Men han synes åpenbart at grunnene til å sende våpen er gode nok pr. i dag da det er en viss risiko at opinionen kan snu seg mot USA ytterligere. Jeg tror Obama venter på den rette anledningen til å sende våpen. En passende anledning vil være en hendelse der mye sivilt liv går tapt, herunder barn og der skylden skal legges på selvstendighetskrigerne i Øst-Ukraina, noe tilsvarende MH-17 nedkytingen, CIA finner nok på et eller annet som vil trigge våpenleveransen til Ukraina.

 5. De finnes en linje Otto Frank – Otto von Wechter -Waffen SS Galicia (Lvov?) – medlem av Kiev-regjeringen, men jeghar ikke klart å finne ut hvilken person det gjelder.

 6. […] Det er en kjent sak at sterke krefter i USA ønsker å væpne Ukraina med mer offensive og avanserte… Dette har mange europeiske land stilt seg kritiske til. På NATOs ministerrådsmøte 5. februar 2015 uttalte flere forsvarsministre at de var imot å sende våpen til Ukraina nå. Offisielt har ikke Obama avgjort om USA vil sende slike våpen. […]

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.