Krigens vinder: – Vil Obama sende mer våpen til Ukraina?

0

Krigslobbyen i USA vil sende våpen for tre milliarder dollar til Ukraina, og det ser ut til at Barack Obama vil godta forslaget. NATOs øverstkommanderende, general Philip M. Breedlove, sier at alliansen vurderer «praktisk hjelp» til Kiev-regimet. Forbundskansler Angela Merkel sier det stikk motsatte. I samtaler med Ungarns Viktor Orbán understreket hun at Tyskland vil ikke sende våpen til Ukraina. I Tyskland er det frykt for at en militær opptrapping vil trekke Europa inn i konflikten.

ukraine military

Kiev-regimet lider store nederlag i øst

Den umiddelbare bakgrunnen for de nye kravene om større våpensendinger til Ukraina er at Kiev-regimet lider store nederlag mot separatistene i øst. Etter at den skjøre våpenhvilen brøt sammen for alvor har det vært omfattende kamper i Donbass. Spesielt harde er kampene rundt byen Debaltsevo der over 7000 ukrainske regjeringssoldater står i fare for å bli avskåret av opprørerne og knust i det som kalles Debaltsevo-gryta. Et sammenbrudd der kan være nært forestående.

På tross av overlegenhet i antall soldater og i mengde våpen, har Kiev hatt store tap og står nå i fare for å lide et tap som kan få svært vidtrekkende koneskvenser. De mest ytterliggående fascistene i Pravij Sektor og Azov-brigaden snakker om statskupp mot «forræderen Porosjenko».

Statsminister Arsenij Jatsenjuk har varslet en fjerde mobilisering som skal omfatte stridsdyktig opp til 60 år, samt frivillige kvinner. Opprørerne i Donbass har på sin side sagt at de vil mobilisere 100.000 til opprørshæren.

Kartet viser Donbass med "Debaltsevo-gryta"
Kartet viser Donbass med «Debaltsevo-gryta»

«Russland har 9000 soldater og 500 tanks i Ukraina,» sa Ukrainas president Petro Porosjenko under World Economic Forums møte i Davos 21. januar. Ukrainas generalstabssjef og sjef for landets væpnede styrker, Viktor Musjenko, ga ikke noen ryggdekning til Porosjenko 29. januar 2015 da han tvert i mot sa at Ukraina ikke har noen bevis for massiv deltakelse av vanlige russiske tropper i konflikten i Donbass.

Men det er helt åpenbart at opprørerne har fått nye forsyninger med våpen og utstyr fra Russland. Deutsche Wirtschafts Nacrichten skriver at det dreier seg om tanks i klasse T-80 of T-72, rakettkastersystemer, artilleri og pansrede personellkjøretøyer.

Det hender jeg får spørsmålet: Blir det krig i Europa? Svaret er svært enkelt: Det er krig i Europa – og den vokser raskt.

Krigspartiets krav

Som jeg har vist tidligere er det en økt splittelse i eliten i USA mellom «frelserne» og «realistene», der de siste kritiserer State Department og grupperinga rundt Hillary Clinton for å drive en risikabel politikk som i verste fall kan føre til storkrig. Og det var nettopp disse «frelserne» som sto bak det USA-støttede kuppet i Kiev 20. februar 2014, og som har blåst opp konflikten med Russland siden.

Nå har krigspartiet kommet med et nytt utspill der de krever at Obama-administrasjonen sender våpen for tre milliarder dollar til regimet i Kiev. Det er ei gruppe tidligere rådgivere og andre nøkkelfolk som 2. februar leverte en rapport der de stiller dette kravet. De ønsker å sende panserbrytende missiler, droner, pansrede Humveer og radarer som kan kartlegge fiendtlig artilleri.

Michèle A. Flournoy, som tippes som ny forsvarsminister dersom Hillary Clinton blir president, er en av folkene bak rapporten. Med seg har hun tidligere NATO-admiral James G. Stavridis og tidligere NATO-ambassadør Ivo Daalder.

Vesten må styrke avskrekninga i Ukraina ved å øke risikoen og kostnadene for Russland ved enhver større offensiv. … Det krever at vi leverer direkte militær hjelp – i langt større mengder enn vi har gjort hittil, inkludert dødelige defensive våpen.

På den andre sida har Ben Rhodes, rådgiver for Obama, sagt at det ikke er riktig å sende våpen nå.

Frykt i Europa

Angela Merkel besøkte Budapest 2. februar og i et møte med Viktor Orbán understreket hun at «Tyskland vil ikke støtte Ukraina med våpen. Jeg er fast overbevist om at denne konflikten ikke kan løses med militære midler.

Vi vil nå få et interessant mål på hvor lenge en «fast overbevisning» varer, fordi Merkel skal møte Barack Obama om noen få dager for å diskutere dette.

Den tyske TV-kanalaen n-TV melder at meldingene om amerikanske våpensendinger til Ukraina vekker frykt i Tyskland. Tysk presse mener at det er stor fare for at dette vil føre til at Europa blir trukket inn i krigen.

Landeszeitung aus Lüneburg sier at «våpensendinger til Kiev vil ikke stoppe de stor-russiske ambisjonene, men faren for en krig mellom NATO og Russland vokser, og en slik krig kan Vesten ikke vinne.»

Nürnberger Nachrichten: «Ingen må tro at amerikanske våpensendinger vil bli ubesvart fra russisk side. Separatistene har allerede varslet at de vil bevæpne 100.000 nye soldater. Og så? En slik krig vil trekke inn Europa. EU-staten må snakke i klartekst og stoppe Washington.»

Gorbatsjov: – Har de gått fullstendig fra vettet?

– USA har allerede dratt oss inn i en ny kald krig og forsøker åpent å etterleve sitt mantra om å være enerådende, sier Mikhail Gorbatsjov i et intervju med det russiske nyhetsbyrået Interfax. – Dessverre kan jeg ikke si sikkert at en kald krig ikke kan føre til en «varm» en. Jeg frykter at de tar risikoen, sa Gorbatsjov, som tilføyde: – Alt man hører om, er sanksjonene mot Russland fra USA og EU. Har de gått fullstendig fra vettet?

Er det ingen norske politikere som ser hvor farlig denne opptrappinga er? Det er på tide at noen tar til vettet og skaper en internasjonal kampanje for umiddelbar våpenstillstand og nedtrapping av konflikten. I motsatt fall kan dette gå riktig ille.

 

 

PS

Overskriften på denne artikkelen var opprinnelig: Krigens vinder: – Obama vil sende mer våpen til Ukraina.

Dette er mer definitivt enn det jeg skriver i artikkelen. På redigeringstidspunktet er det fortsatt strid i Washington om hvilken kurs presidenten vil følge, så overskriften er endret til Krigens vinder: – Vil Obama sende mer våpen til Ukraina?

 

 

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


DEL
Forrige artikkelInverno a Tolfa
Neste artikkel2014: US Special commands i 133 land – det kan bli flere i 2015
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formenn i AKP(m-l) 1975–84). Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).