Greenspan: – Hellas kommer til å forlate euroen, eurosonen kan ikke fortsette som nå

0

Alan Greenspan, tidligere sjef for USAs Federal Reserve (1987–2006) ble intervjuet av BBC 7. februar 2015, og han uttalte seg krasst om krisa i Hellas og i eurosonen:

Greece will leave the Eurozone. I don’t see that it helps Greece to be in the Euro, and I certainly don’t see that it helps the rest of the Eurozone. It’s just a matter of time before everyone recognizes that parting is the best strategy…. At this stage I don’t see any people who are willing to put up the funds for Greece… All the cards are being held by the members of the Eurozone.

Den gamle sentralbanksjefen var heller ikke nådig når det gjaldt eurosonens framtid:

The problem is that there there is no way that I can conceive of the euro of continuing, unless and until all of the members of eurozone become politically integrated – actually even just fiscally integrated won’t do it.

Greenspan sier altså at ikke bare kommer Hellas til å måtte forlate eurosonen, men at eurosonen sjøl ikke kan henge sammen hvis den ikke blir til en full politisk union, med én politisk og økonomisk ledelse.

… short of a political Union, I find it very difficult to foresee the Euro holding together in its current form. It probably could get a union of Germany, Austria, Luxembourg, the Netherlands, Finland for example. But not south Europe.

Obama-administrasjonen har også sitt å si om krisa i Hellas. Derfra blir det i følge Financial Times lagt press på EU for å få EU til å strekke seg lenger i retning av et kompromiss med Hellas.

«Det er grenser for hvor mye nedskjæring et land kan tåle,» sies det i et glimt av klarsyn fra USAs finansdepartement. USA legger vekt på at det trengs en løsning fordi verdensøkonomien er svak, men man tar seg jo i å tenke at de også har notert seg at Russland har sagt seg villig til å hjelpe Hellas.

Forrige artikkelEnda mer splittelse i USAs elite om Ukraina
Neste artikkelJag skräms av Europas ”drang nach Osten”
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).