Greenspan: – Hellas kommer til å forlate euroen, eurosonen kan ikke fortsette som nå

2

Alan Greenspan, tidligere sjef for USAs Federal Reserve (1987–2006) ble intervjuet av BBC 7. februar 2015, og han uttalte seg krasst om krisa i Hellas og i eurosonen:

Greece will leave the Eurozone. I don’t see that it helps Greece to be in the Euro, and I certainly don’t see that it helps the rest of the Eurozone. It’s just a matter of time before everyone recognizes that parting is the best strategy…. At this stage I don’t see any people who are willing to put up the funds for Greece… All the cards are being held by the members of the Eurozone.

Den gamle sentralbanksjefen var heller ikke nådig når det gjaldt eurosonens framtid:

The problem is that there there is no way that I can conceive of the euro of continuing, unless and until all of the members of eurozone become politically integrated – actually even just fiscally integrated won’t do it.

Greenspan sier altså at ikke bare kommer Hellas til å måtte forlate eurosonen, men at eurosonen sjøl ikke kan henge sammen hvis den ikke blir til en full politisk union, med én politisk og økonomisk ledelse.

… short of a political Union, I find it very difficult to foresee the Euro holding together in its current form. It probably could get a union of Germany, Austria, Luxembourg, the Netherlands, Finland for example. But not south Europe.

Obama-administrasjonen har også sitt å si om krisa i Hellas. Derfra blir det i følge Financial Times lagt press på EU for å få EU til å strekke seg lenger i retning av et kompromiss med Hellas.

«Det er grenser for hvor mye nedskjæring et land kan tåle,» sies det i et glimt av klarsyn fra USAs finansdepartement. USA legger vekt på at det trengs en løsning fordi verdensøkonomien er svak, men man tar seg jo i å tenke at de også har notert seg at Russland har sagt seg villig til å hjelpe Hellas.

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


2 KOMMENTARER

 1. «…men at eurosonen sjøl ikke kan henge sammen hvis den ikke blir til en full politisk union, med én politisk og økonomisk ledelse.»

  Hva er egentlig ideen med en «Eurosone» eller union? En verden/En leder?
  Og er det en lek med, og mellom, kapitaleiere eller en samkjøring av produksjon for alle lands velstand?
  Er det handelskriger, eller det det et samarbeid for å forkorte alle frie nasjoners vei mot bedre materiell velstand med mindre slit?

  Hvis politikk og union er krig, økonomisk eller militær, er det da ikke bedre med fri «nasjonalisme» og bytte av varer på et fritt grunnlag, der eget hjemmemarked er det viktigste markedet?

  «Vi bygger ut veldige kraftstasjoner for å befri oss selv fra tungt arbeid. Men i neste øyeblikk er vi «arbeidsledige» og jamrer verden over av den grunn. Er det da ikke arbeidsledige vi ønsker å bli? Har vi ikke andre livsmål enn å slite fra vuggen til graven for brød?
  ………
  Det er den biologiske livsforskning som har gitt oss kunnskap om livet og lært oss mennesker å se og oppfatte de levende organismer. Og når samfunnslivets biologi en gang blir oss fullt bevisst, så kommer menneskeheten med stor forundring å se tilbake på sin egen utvikling.»
  http://www.samfunnsliv.no/kunst-19.htm

  Er dette naivt, – mens «politikk» kalles realiteter? Hvem definerer begrepene; politikere og deres systemer eller den levende virkeligheten?
  Menneskenes utvikling er den menneskelige overbevisnings utvikling.

 2. Det virker som om Greenspan kan snakke sant nå når han ikke har noen formelle posisjoner lenger. Euroen var feil designet fra begynnelsen av. Dersom man skulle fått euroen til å fungere, måtte man ha solgt euro-obligasjoner, dvs. obligasjoner for hele euro-området. Isteden har hvert land utstedt sine egne obligasjoner, for eksempel Hellas har utstedt greske obligasjoner, Italia italienske obligasjoner osv. De som designet euroen var klar over denne feilen i designet, men da euroen ble innført, var det ikke politisk mulig å utstede obligasjoner for hele euro-området, og nå er det for sent.

  Som Greenspan sier, så ville euro-samarbeidet bare fungert dersom man hadde fått en full politisk og økonomisk union i Europa, på samme måte som i USA. Men dette er for sent nå. Eurosamarbeidet kommer til å kollapse, og Hellas kommer til å gå ut av valutaunionen. Men politikerne og byråkratene i Brussel kommer til å slåss for euroen så lenge som mulig.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.