Russland krever at Ukraina tilbakebetaler gjeld

0
USAs finansminister Jack Lew lover Porosjenko nye kreditter, men hadde vel ikke tenkt at de skulle brukes til å betale Russland.

En talsmann for den russiske presidenten, Sergej Ivanov, sa 27.01.2015 at Russland må kreve tilbake tre milliarder dollar som Ukraina har lånt av Russland. Lånet ble gitt med en klausul som sier at dersom Ukrainas gjeld overstiger 60% av BNP, så kan Russland kreve hele beløpet tilbake. Ivanov sa også at Russland totalt har lånt Ukraina 25 milliarder dollar, men at det nå handler om å inndrive de tre milliardene i første omgang.

Det er de vestlige sanksjonene mot Russland som gjør at landet trenger likvider. Lånet ble gitt under vilkår som er garantert av internasjonal jus, så Ukraina kan ikke la være å betale. Da finnes det to alternativer: enten må vestlige skattebetalere dekke beløpet, eller også må Ukraina bruke av det som er igjen av landets valutareserver. Problemet er naturligvis at Ukrainas militæreventyr og Kiev-juntaens ødeleggelse av landets økonomi har gjort at Ukraina er de facto konkurs. Bare siden desember 2014 er valutareservene redusert med 2,4 milliarder dollar eller 24,4% av totalen. En utbetaling på tre milliarder vil praktisk talt stille landet på bar bakke.

Europeiske skattebetalere kan da sende sine politiske ledere en vennlig tanke når de får denne regninga på toppen av alt annet som takk for støtte til statskupp og krig i Ukraina.

KampanjeStøtt oss

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.