Russland krever at Ukraina tilbakebetaler gjeld

0
USAs finansminister Jack Lew lover Porosjenko nye kreditter, men hadde vel ikke tenkt at de skulle brukes til å betale Russland.

En talsmann for den russiske presidenten, Sergej Ivanov, sa 27.01.2015 at Russland må kreve tilbake tre milliarder dollar som Ukraina har lånt av Russland. Lånet ble gitt med en klausul som sier at dersom Ukrainas gjeld overstiger 60% av BNP, så kan Russland kreve hele beløpet tilbake. Ivanov sa også at Russland totalt har lånt Ukraina 25 milliarder dollar, men at det nå handler om å inndrive de tre milliardene i første omgang.

Det er de vestlige sanksjonene mot Russland som gjør at landet trenger likvider. Lånet ble gitt under vilkår som er garantert av internasjonal jus, så Ukraina kan ikke la være å betale. Da finnes det to alternativer: enten må vestlige skattebetalere dekke beløpet, eller også må Ukraina bruke av det som er igjen av landets valutareserver. Problemet er naturligvis at Ukrainas militæreventyr og Kiev-juntaens ødeleggelse av landets økonomi har gjort at Ukraina er de facto konkurs. Bare siden desember 2014 er valutareservene redusert med 2,4 milliarder dollar eller 24,4% av totalen. En utbetaling på tre milliarder vil praktisk talt stille landet på bar bakke.

Europeiske skattebetalere kan da sende sine politiske ledere en vennlig tanke når de får denne regninga på toppen av alt annet som takk for støtte til statskupp og krig i Ukraina.

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelHvem slåss de for i Ukraina?
Neste artikkelMorning has broken …
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).