Russland krever at Ukraina tilbakebetaler gjeld

0
USAs finansminister Jack Lew lover Porosjenko nye kreditter, men hadde vel ikke tenkt at de skulle brukes til å betale Russland.

En talsmann for den russiske presidenten, Sergej Ivanov, sa 27.01.2015 at Russland må kreve tilbake tre milliarder dollar som Ukraina har lånt av Russland. Lånet ble gitt med en klausul som sier at dersom Ukrainas gjeld overstiger 60% av BNP, så kan Russland kreve hele beløpet tilbake. Ivanov sa også at Russland totalt har lånt Ukraina 25 milliarder dollar, men at det nå handler om å inndrive de tre milliardene i første omgang.

Det er de vestlige sanksjonene mot Russland som gjør at landet trenger likvider. Lånet ble gitt under vilkår som er garantert av internasjonal jus, så Ukraina kan ikke la være å betale. Da finnes det to alternativer: enten må vestlige skattebetalere dekke beløpet, eller også må Ukraina bruke av det som er igjen av landets valutareserver. Problemet er naturligvis at Ukrainas militæreventyr og Kiev-juntaens ødeleggelse av landets økonomi har gjort at Ukraina er de facto konkurs. Bare siden desember 2014 er valutareservene redusert med 2,4 milliarder dollar eller 24,4% av totalen. En utbetaling på tre milliarder vil praktisk talt stille landet på bar bakke.

Europeiske skattebetalere kan da sende sine politiske ledere en vennlig tanke når de får denne regninga på toppen av alt annet som takk for støtte til statskupp og krig i Ukraina.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.