Milliardærene frykter det monsteret de har skapt

0
Foto: WEF

Milliardærene frykter det monsteret de har skapt

Forskjellene mellom rik og fattig i verden har nådd makabre nivåer, og gapet fortsetter å øke. Milliardærene som møtes i Davos under World Economic Forum frykter konsekvensene av det kapitalistiske monsteret de har skapt. I forkant av møtet hadde Oxfam lagt fram en rapport. Den sier at i 2016 vil 1% av verdens befolkning eie mer enn halvparten av verdiene i verden

– Gapet mellom de rikeste og resten øker raskt, konstaterte den britiske organisasjonens sjef Winnie Byanyima mandag. Den rikeste prosenten har allerede økt sin samlede formue fra 44 prosent av verdens verdier i 2009, til 48 prosent i fjor.

Oxfam skriver at nå eier 80 milliardærer mer enn den fattigste halvparten av verden tilsammen. I følge den samme rapporten har de 0,1% rikeste i USA firedoblet sin andel av landets rikdom siden 1980-tallet.

The Guardian skriver at dette er så ekstremt at selv de superrike begynner å frykte det det monsteret de har skapt. Toppsjefen i britiske Unilever, Paul Polman, snakket om «den kapitalistiske trusselen mot kapitalismen» og nevnte at 1,2 milliarder av verdens fattige står for bare 1% av verdens forbruk. IMF-sjef Christine Lagarde, som deltar på møtet i Davos, holdt i 2014 et foredrag der hun siterte Karl Marx om at «kapitalismen bærer i seg frøene til sin egen ødeleggelse».

Mark Carney, sjefen for Bank of England, og utvilsomt en av de 0,01% snakket om en «markedsfundamentalisme» som har ridd verden i 30 år.

Ulikhet er da også ett av temaene når verdens milliardærer møtes på luksushotellene i Davos. De kom alle i hvert sitt private jetfly og har sikkert økt formuen sin bare mens de har sittet på konferansen. Men det de virkelig er redde for er at de 99% skal gjøre opprør mot vanviddet, for hvis de virkelig hadde vært bekymret for ulikheten, så har jeg et veldig godt forslag til dem som ville løse problemet over natta:

La oss konfiskere formuen deres og gjøre den til folkets eiendom. De må nok regne med å miste privatjetflyene og yachtene, men vi skal ikke være kjipe. De skal slippe å leve på under 2 dollar per dag, slik 1,3 milliarder av jordas befolkning må gjøre i dag.

 

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelTolfa – bella e particolare
Neste artikkelDen genetiske McCarthyismens tidsalder
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).