Milliardærene frykter det monsteret de har skapt

5
Foto: WEF

Milliardærene frykter det monsteret de har skapt

Forskjellene mellom rik og fattig i verden har nådd makabre nivåer, og gapet fortsetter å øke. Milliardærene som møtes i Davos under World Economic Forum frykter konsekvensene av det kapitalistiske monsteret de har skapt. I forkant av møtet hadde Oxfam lagt fram en rapport. Den sier at i 2016 vil 1% av verdens befolkning eie mer enn halvparten av verdiene i verden

– Gapet mellom de rikeste og resten øker raskt, konstaterte den britiske organisasjonens sjef Winnie Byanyima mandag. Den rikeste prosenten har allerede økt sin samlede formue fra 44 prosent av verdens verdier i 2009, til 48 prosent i fjor.

Oxfam skriver at nå eier 80 milliardærer mer enn den fattigste halvparten av verden tilsammen. I følge den samme rapporten har de 0,1% rikeste i USA firedoblet sin andel av landets rikdom siden 1980-tallet.

The Guardian skriver at dette er så ekstremt at selv de superrike begynner å frykte det det monsteret de har skapt. Toppsjefen i britiske Unilever, Paul Polman, snakket om «den kapitalistiske trusselen mot kapitalismen» og nevnte at 1,2 milliarder av verdens fattige står for bare 1% av verdens forbruk. IMF-sjef Christine Lagarde, som deltar på møtet i Davos, holdt i 2014 et foredrag der hun siterte Karl Marx om at «kapitalismen bærer i seg frøene til sin egen ødeleggelse».

Mark Carney, sjefen for Bank of England, og utvilsomt en av de 0,01% snakket om en «markedsfundamentalisme» som har ridd verden i 30 år.

Ulikhet er da også ett av temaene når verdens milliardærer møtes på luksushotellene i Davos. De kom alle i hvert sitt private jetfly og har sikkert økt formuen sin bare mens de har sittet på konferansen. Men det de virkelig er redde for er at de 99% skal gjøre opprør mot vanviddet, for hvis de virkelig hadde vært bekymret for ulikheten, så har jeg et veldig godt forslag til dem som ville løse problemet over natta:

La oss konfiskere formuen deres og gjøre den til folkets eiendom. De må nok regne med å miste privatjetflyene og yachtene, men vi skal ikke være kjipe. De skal slippe å leve på under 2 dollar per dag, slik 1,3 milliarder av jordas befolkning må gjøre i dag.

 

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


5 KOMMENTARER

  1. Rikere enn troll – står det. Troll hadde vel i det minste kister fulle av gull ? Hvor befinner alle pengene seg nå Må vi vente til trollet sprekker av seg sjøl – eller er det noe vi kan gjøre for å framskynde den uunngåelige prosessen. Da mener jeg – ikke bare med prat. Men ved konkrete handlinger. Er vi best tjent med at alt går sin gang – eller kan vi for eksempel redusere skadevirkningene ved å gripe inn på et tidligere tidspunkt ?

    • Rigmor. Takk for spørsmål. Vi må organisere oss. Systemet klapper sammen, men det betyr ikke at vi seirer. Det kan bli veldig stygt. Derfor må vi begynne nå. Først må den typen analysearbeid som jeg jobber med bli oppgaven til så mange som mulig. Så må innsikten spres. Så må det bygges organisasjoner av mange typer og på mange områder rundt en forståelse av kapitalismen og det å avskaffe den. Jeg er ikke imot at man stiller til valg. Men dette er mye større enn valg. Det handler om å skape en ny måte å styre samfunnet på.

  2. Og likevel skal de nå gi 60 milliarder euro hver måned til seg selv av felleskapets kasse for å finansiere krigen i Ukraina og dekke andre ubehagelige utgifter, samt håpe på at noen av dem tør å investere noe til formål som kan dempe frykten og opprøret.

  3. Bra post.. Folk har kanskje blitt forblindet av det akademiske indoktrinering, boligpris kasino og VG 🙂 sagt med humor så ta en pils og gjør det du gjør. Er nok over om litt ser det ut som!;) og da blir det nok fullt opp med og kjempe for demokratiet og det vi har kvar etter festen… Men organisere er en god plan og informere, planlegg:)

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.