Milliardærene frykter det monsteret de har skapt

0
Foto: WEF

Milliardærene frykter det monsteret de har skapt

Forskjellene mellom rik og fattig i verden har nådd makabre nivåer, og gapet fortsetter å øke. Milliardærene som møtes i Davos under World Economic Forum frykter konsekvensene av det kapitalistiske monsteret de har skapt. I forkant av møtet hadde Oxfam lagt fram en rapport. Den sier at i 2016 vil 1% av verdens befolkning eie mer enn halvparten av verdiene i verden

– Gapet mellom de rikeste og resten øker raskt, konstaterte den britiske organisasjonens sjef Winnie Byanyima mandag. Den rikeste prosenten har allerede økt sin samlede formue fra 44 prosent av verdens verdier i 2009, til 48 prosent i fjor.

Oxfam skriver at nå eier 80 milliardærer mer enn den fattigste halvparten av verden tilsammen. I følge den samme rapporten har de 0,1% rikeste i USA firedoblet sin andel av landets rikdom siden 1980-tallet.

The Guardian skriver at dette er så ekstremt at selv de superrike begynner å frykte det det monsteret de har skapt. Toppsjefen i britiske Unilever, Paul Polman, snakket om «den kapitalistiske trusselen mot kapitalismen» og nevnte at 1,2 milliarder av verdens fattige står for bare 1% av verdens forbruk. IMF-sjef Christine Lagarde, som deltar på møtet i Davos, holdt i 2014 et foredrag der hun siterte Karl Marx om at «kapitalismen bærer i seg frøene til sin egen ødeleggelse».

Mark Carney, sjefen for Bank of England, og utvilsomt en av de 0,01% snakket om en «markedsfundamentalisme» som har ridd verden i 30 år.

Ulikhet er da også ett av temaene når verdens milliardærer møtes på luksushotellene i Davos. De kom alle i hvert sitt private jetfly og har sikkert økt formuen sin bare mens de har sittet på konferansen. Men det de virkelig er redde for er at de 99% skal gjøre opprør mot vanviddet, for hvis de virkelig hadde vært bekymret for ulikheten, så har jeg et veldig godt forslag til dem som ville løse problemet over natta:

La oss konfiskere formuen deres og gjøre den til folkets eiendom. De må nok regne med å miste privatjetflyene og yachtene, men vi skal ikke være kjipe. De skal slippe å leve på under 2 dollar per dag, slik 1,3 milliarder av jordas befolkning må gjøre i dag.

 

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.