Kajsa Ekis Ekman om kapitalismen

7

Fra ETC:

Varför blir kriser så krisiga nuförtiden? Hur kom kapitalisterna in på välfärdsmarknaden? Och varför är PG Gyllenhammar sur över att han inte får kredd för EU:s bildande?
Kolla in Kajsa Ekis Ekmans briljanta tal från TedX i Aten: «Alla snackar om kapitalismen – men vad är egentligen kapitalism?»

 

KampanjeStøtt oss

7 KOMMENTARER

 1. Kommunistane tek feil kraftig i sitt syn på overskot i verksemder. I røynda må næringsverksemder kunne ha overskot. Dei treng dette for ei modernisering. Elles vil ein få ein stagnasjonsøkonomi. Jamfør Cuba og Sovjet. Pengar må og kunne fungera som såkorn. Ikkje berre til den daglege drifta av eit samfunn.

 2. Brilliant!

  Vil repetere:

  Marked = produkt – penger – produkt

  Kapitalisme = penger – produkt – proffitt

  Finans = penger – proffitt – penger

  Så min bestemor var en del av markedet da hun hadde stabburet fullt av høner og så solgte disse for å kjøpe smør hos den lokale kjøpmannen, da hun ikke hadde ku.

  Har denne dama hørt om InnGruppe-Demokratiet? Hun har forstått at demokratiet er meningsløst så lenge det ikke innbefatter økonomien. Noen burde føre henne og Bongard sammen.

 3. Kom også til å tenke på at menneskesynet blir et helt annet i et marked enn i kapitalismen. Mens man i et marked ser på sine medmennesker som likestilte samarbeidspartnere, ser man i kapitalismen på mennesker som noen man kan utnytte og profitere på. Personlig kan jeg ikke se noen vesensforskjell på kapitalismen og slaveriet, mens markedet er frihet.

  Det var vel derfor også at elitene ble så bekymret i seinmiddelalderen, da de så føydalismen svekket seg og det begynte å utvikles et marked. Derfor var det så om å gjøre for dem å innføre kapitalismen, som en erstatning for og videreføring av føydalismen: http://hilobrow.com/2011/11/04/douglas-rushkoff/

 4. «Når folk til daglig snakker om dansen om gullkalven så pleier de gjerne å sette opp en mine og anlegge en patos som røper at de selv tror at de vet hva de snakker om. Men de vet det ennå ikke, for da ville de hate klassekampen og hele det politiske liv av all sin styrke og med hele sin forstand, og forsake djevelen, alle hans gjerninger og alt hans vesen. Med dansen om gullkalven mener folk bare et tomt uttrykk for den kjensgjerning at menneskene er glad i penger og gjerne vil skaffe seg størst mulig «fortjeneste», men dette er jo helt naturlig, når de alle læres opp i den tro at det de «tjener» (på sine bedrag og selvbedrag) «virkelig er reell fortjeneste». Ingen kan fortenke folk i at de ønsker å klare sine forpliktelser og leve som det best sømmer seg å leve; men det er jo ikke dette som er «dansen om gullkalven». Dansen består i den ubevisste lek, det ubevisste og ukontrollerte surr omkring symbolene. Bibelen sier altså sannheten, likeså dybdepsykologien, men konvensjonene er ikke tjent med sannheten og autoriserer og legaliserer derfor villfarelsen.
   Dersom arbeidermassene og deres ledere hadde visst dette og oppfattet «kapitalismen» ikke som et spørsmål om makt og vilje, men som et mentalt fenomen slik som Bibelen lærer at det er, så hadde «kampen mot kapitalismen» vært ført med mentale midler, som Kristus vil det, og ikke med organisert makt og vilje som bare betyr en styrking av kapitalismen.»

  http://www.samfunnsliv.no/kunst-05.htm

 5. Fra din link om føydalisme.

  «Det skiftet fra en overflod modell til en knapphet modell; fra en økonomi basert på årlig kornproduksjon til en basert på gull utgitt av kongen……
  Pengemengden har å vokst som en funksjon av interesse. «

  Nei, pengemengden har vokst som en funksjon av RENTER. (tall av tall)
  Dette vil også gjøre folk hjelpeløse i forhold til de som styrer verdensvalutaen , som våre pudler (banker og politikere) lar seg styre av.
  *De som styrer det økonomiske systemet styrer politikken, lokalt og globalt.*

  Hva skjer om et par år når rentene blir satt opp? Vi får hyperinflasjon samtidig som folk blir paralyserte av over ikke å kunne betale renter på sine lån. Og ønsket produksjon i samfunnet blir «ulønnsom» fordi rentene er SATT høyt. (De «stiger» eller «vokser» ikke, penger eller renter er ingen organisme.)

  Som et første viktig steg mot frigjøring tror jeg vi må protestere mot bruk av renter ( utover indeks/lønnog prisregulering)
  ( bankers dekning av utgifter er 0,3%. av lånt beløp.)

  Så får vi også se hvem som protesterer mest mot dette.

  *Se hva/hvem du ikke får kritisere så ser du også hvem som kontrollerer deg.*
  Voltaire.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.