Egypts al-Sisi: – Islam trenger en religiøs revolusjon

12
al-Azhar universitetet i Egypt, kanskje det viktigste intellektuelle lærestedet i islam

Egypts al-Sisi: – Islam trenger en religiøs revolusjon

Egypts president og sterke militære leder Abdel Fattah el-Sisi holdt en svært oppsiktsvekkende nyttårstale i Al-Azhar universitetet. Al-Azhar er et tusen år gammelt lærested og regnes av mange som det viktigste intellektuelle lærestedet i islam. Talen, som altså ble holdt uka før massakrene i Paris, er helt sensajonell, men er bare blitt referert i noen få vestlige medier.

Toronto Sun siterer talen slik:

Det er ufattelig at en tenkning som for oss er den mest hellige fører til at hele den islamske verden blir en kilde til redsel, fare, drap og ødeleggelse i resten av verden. Umulig!

Hvordan har det seg at en religion vi alle elsker blir så hatet i resten av verden? Hvorfor har resten av verden blitt så islamofobisk – ikke i den politiske korrekte betydningen av ordet, men bokstavelig talt. Hvorfor er resten av verden så skremt av islam? Det var ikke islam, religionen, sa han. Det var islam, som radikal politisk kraft.

Den tenkninga – jeg sier ikke «religionen», men «tenkninga» – dette korpuset av tekster som vi i alle år har betraktet som så hellige at det er nesten umulig å avvike fra dem, skaper frykt i hele verden. De skremmer hele verden! Er det mulig at 1,6 milliarder muslimer skulle ønske å drepe resten av verdens innbyggere – det vil si 7 milliarder  – så de sjøl skal kunne leve?

Og så kommer al-Sisis meget oppsiktsvekkende konklusjon. Toronto Sun sier at den er like radikal innen islam som Martin Luthers 95 teser som han stiftet opp på kirkedøra i Wittenberg. (Han gjorde visst ikke det, men det er en uvesntlig detalj her.)

Jeg sier og vil gjenta at vi trenger en religiøs revolusjon. Dere, imamer, er ansvarlige overfor Allah. Hele verden, jeg gjentar, hele verden venter på deres neste trekk, fordi ummahen rives i stykker, den ødelegges, den blir tapt – og den tapes ved våre egne hender.

Ingen muslimsk leder har stilt dette så skarpt. Det er et slag mot den fundamentalistiske og uforsonlige varianten av islam som spres med saudiarabiske oljepenger og som har tatt hele den muslimske ummahen som gissel.

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


12 KOMMENTARER

 1. «Hvordan har det seg at en religion vi alle elsker blir så hatet i resten av verden? Hvorfor har resten av verden blitt så islamofobisk»

  Så kunne vi kanskje håpe at den vestlige verdens ledere ville si det samme.
  * Hvordan bruker vi kristendommen/jødedommen , slik at resten av verden må danne motgrupper og mot-terror, i redsel?*

 2. Dette KUNNE vært bra, om det ikke var for at budskapet kommer fra en brutal militærdiktator som fratar folket elementære demokratiske rettigheter, som samarbeider nært med Israel og USA, mot folkets ønsker, og som bruker denne progressive retorikken for å legitimere eget styre og sin egen undertrykkelse av all politisk opposisjon. Siden det nå faktisk er sånn, er jeg redd al-Sisis holdning i stedet kommer til å styrke de reaksjonæres og islamistenes stilling innad i islam, og svekke de progressive, spesielt dersom flere progressive går på limpinnen og utroper al-Sisi til en slags helt.

  • Ja, al-Sisi er en brutal diktator. I likhet med sin rival kongen av Saudi Arabia. Du ser ut til å være sikker på utfallet av al-Sisis tale. Kanskje du har rett. For meg er det mer interessant å se at denne hansken er kastet. Så får begivenhetene vise om den får noen følger i det hele tatt.

 3. Torgeir Salih Holgersen; Det tragiske i Egypt er at folk får valget mellom: USA støttet brutal diktator (med litt sans for utvalgte vestlige verdier), Saudi Arabisk støttet diktator (med total forakt for alle vestlige verdier), det muslimske brorskap (som vil ha et samfunn gjennomsyret av Islam, men med litt innflytelse fra de troen på hvordan gjennomsyringen gjennomføres), diverse helsprø fundamentalistiske terrororganisasjoner som vil innføre et kalifat osv.. Det er ingen sekulære sosialistiske kandidater, de vil bli nedkjempet brutalt av alle de jeg har nevnt. I en slik situasjon føler jeg det er litt håpløst å snakke om progressive krefter, dessverre.

 4. Denne hanskekasteren er Saudienes fremste mann i kampen mot de som ønsker folkestyre. Linja er: de religiøse autoritene, som al-Azhar, må gjenvinne sitt monopol på å tolke skrifta, og bringe opprørsk ungdom tilbake til lydighet mot de som har makta. Slik vil de slå både mot jihadistene, mot Brorskapet og mot alle revolusjonære krefter. Men dette historiske toget har gått. Stadig flere leser og tolker skrifta sjøl.

 5. 30-40 millioner egyptere demonstrerte mot dette brorskapet for 2 år siden,og ville bli kvitt det. De 40 mill BLE kvitt det.

 6. Det var kanskje 2-3 millioner som demonstrerte. Det er veldig mange, og kanskje flere enn som demonstrerte før Mubaraks fall. Men 40 mill er reinspikka tull.

 7. Jeg oppfatter at el-Sisi sier dette for å klistre terrorhandlingene i Paris til Det muslimske brorskap, fortelle at det er disse kreftene som gjør at muslimer blir stigmatisert og undertrykt verden over – det er derfor vesten fornærmer alle muslimer underforstått. Få fokus fra årsakene bak, i eget land kan det kanskje hende det kunne dreid seg om den stadige økende statistikken over fengslede og drepte mennesker av politisk årsak? fattigdom, arbeidsledighet? Ser uttalelsene som en del av hans propaganda kamp, og vesten hyller det som «frihet innen den muslimske tro».

  • Det kan godt tenkes. Men uttalelsene ble gitt ei uke før terroren i Paris, så da må han ha vært godt informert.

   • Astrid: Hovedårsaken til problemene i Egypt er at folketallet øker eksplosivt samtidig som fordelingen av ressursene blir stadig skjevere. I 1950 var det ca 20 millioner innbyggere i Egypt. I 2010 var innbyggertallet 78 millioner. Bare fra 2000 til 2010 steg folketallet med 20%. Fundamentalistisk islam har ikke svarene på denne utfordringen og det er fullstendig urimelig at et land med det fruktbare Nildeltaet skal importerte mat bare fordi de ikke vil benytte prevensjonsmidler. Jeg siterer FAO: «maldistribution of the available food supplies, according to the different socio-economic classes occurred.»

    • Det var jo en pinlig feil, men uavhengig av terroren i Frankrike tror jeg hans hensikt er å klistre terror til Islam grunnet sine innenrikspolitiske utfordringer. Nei jeg tror overhode ikke Egypts løsning er fundamentalistisk islam, men det tror jeg heller ikke undertrykkelse av en så stor del av befolkningen er heller. Og var virkelig folkevalgte Morsi så fundamentalistisk om en ser det i Egyptisk kontekst? Og vil de kreftene som støttet ham, bli moderate av å bli fengslet, drept og torturert? Men det er kanskje det du egentlig mener når du fremholder prevensjonsmidler som løsningen på deres innenrikspolitiske utfordringer.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.