Egypts al-Sisi: – Islam trenger en religiøs revolusjon

0
al-Azhar universitetet i Egypt, kanskje det viktigste intellektuelle lærestedet i islam

Egypts al-Sisi: – Islam trenger en religiøs revolusjon

Egypts president og sterke militære leder Abdel Fattah el-Sisi holdt en svært oppsiktsvekkende nyttårstale i Al-Azhar universitetet. Al-Azhar er et tusen år gammelt lærested og regnes av mange som det viktigste intellektuelle lærestedet i islam. Talen, som altså ble holdt uka før massakrene i Paris, er helt sensajonell, men er bare blitt referert i noen få vestlige medier.

Toronto Sun siterer talen slik:

Det er ufattelig at en tenkning som for oss er den mest hellige fører til at hele den islamske verden blir en kilde til redsel, fare, drap og ødeleggelse i resten av verden. Umulig!

Hvordan har det seg at en religion vi alle elsker blir så hatet i resten av verden? Hvorfor har resten av verden blitt så islamofobisk – ikke i den politiske korrekte betydningen av ordet, men bokstavelig talt. Hvorfor er resten av verden så skremt av islam? Det var ikke islam, religionen, sa han. Det var islam, som radikal politisk kraft.

Den tenkninga – jeg sier ikke «religionen», men «tenkninga» – dette korpuset av tekster som vi i alle år har betraktet som så hellige at det er nesten umulig å avvike fra dem, skaper frykt i hele verden. De skremmer hele verden! Er det mulig at 1,6 milliarder muslimer skulle ønske å drepe resten av verdens innbyggere – det vil si 7 milliarder  – så de sjøl skal kunne leve?

Og så kommer al-Sisis meget oppsiktsvekkende konklusjon. Toronto Sun sier at den er like radikal innen islam som Martin Luthers 95 teser som han stiftet opp på kirkedøra i Wittenberg. (Han gjorde visst ikke det, men det er en uvesntlig detalj her.)

Jeg sier og vil gjenta at vi trenger en religiøs revolusjon. Dere, imamer, er ansvarlige overfor Allah. Hele verden, jeg gjentar, hele verden venter på deres neste trekk, fordi ummahen rives i stykker, den ødelegges, den blir tapt – og den tapes ved våre egne hender.

Ingen muslimsk leder har stilt dette så skarpt. Det er et slag mot den fundamentalistiske og uforsonlige varianten av islam som spres med saudiarabiske oljepenger og som har tatt hele den muslimske ummahen som gissel.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


DEL
Forrige artikkelApropos den norske deltakelsen i protesten mot terror i Paris…
Neste artikkelDe fem mest leste siste 30 døgn
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formenn i AKP(m-l) 1975–84). Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).