Thanksgiving – en falsk historie og et markant kræsj!

3

Thanksgiving – en falsk historie og et markant kræsj!

Hver fjerde tordag i november feirer USA-amerikanerne det de kaller Thanksgiving. Feiringa er basert på en mytisk historie om de første pilegrimene som feiret at de hadde overlevd den første harde tida og at de hadde fått hjelp til å overleve av Wapoanoag-indianerne. Den virkelige historien er langt mer brutal enn som så.

Først og fremst er Thanksgiving en hemningsløs forbrukerfest med enorme kalkunmåltider, shop-till-you-drop-forbruk, falsk familieidyll og en hyllest til God’s own country. Det oppstår hvert år absurde scener for folk river tilbudsvarer ut av handlekurvene til hverandre på Walmart.

USAs økonomi er tradisjonelt svært forbruksdrevet. Derfor bruker økonomene omsetninga denne siste helga i november som en målestokk på den økonomiske situasjonen. Og handelskapitalen bruker den til å pusje enda flere produkter folk kanskje eller kanskje slett ikke har noe behov for på dem.

Thanksgiving 2014 må ha vært en skuffelse for begge parter. Økonomene har lenge påstått at «nå går alt så meget bedre», og Walmart, Sears og resten av kjedene som kontrollere mesteparten av varehandelen i USA hadde håpet på å komme ut av en nokså dyster situasjon.

Så ble det hele en gigantisk flopp! På tross av at kjedene la ut tilbudene ekstra tidlig og satset tungt på markedsføring gikk salget ved Thanksgiving ned med 11% fra $57,4 milliarder til $50,9 milliarder. Noen i bransjen prøvde å skylde på at online-salget hadde tatt over noe fra varehusene, men fakta viser at online-salget gikk ned med 10,2%.

Fylt opp med fiktive penger fra The FED går børsene fra rekord til rekord. Men den faktiske situasjonen i USAs industri er helt annerledes. Nå har også forbrukerne vist i praksis hva de mener om situasjonen i økonomien. Det sier mer enn mange artikler fra Wall Street-pressa.

 

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


3 KOMMENTARER

 1. Thanksgiving – dette kan vel oversettes med takkegaver. Shopping er vel ikke akkurat hva man burde gjøre en dag som dette. Jeg tenker på at en gavesirkel kunne være meget bedre.

  – Gifting Circles and the Monetization of Everything: http://www.shareable.net/blog/gifting-circles-and-the-monetization-of-everything

  Her et lite utdrag fra denne artikkelen av Charles Eisenstein:

  «We in this society are deeply programmed for scarcity. This is not our fault. The whole system conspires to make us feel separate, anxious, and poor. On the deepest level, our cultural mythology holds us as discrete, separate individuals in a world of other, and our technology and social infrastructure reify that mythology, cutting us off from intimate connection with community and nature. Furthermore, the money system operates very much like a pyramid scheme, with all its attendant social dislocation and the constant, nagging feeling that one is constantly being ripped off. Like a “gifting circle,” our economic system concentrates wealth in the hands of just a few, and compels one and all to scurry for more “recruits” – to find some aspect of nature or relationship that is unmonetized, and turn it into a good or a service. That is what we call “economic growth.” Like all pyramid schemes, this can last only as long as there are new recruits available: more atmosphere we can convert into a waste dump, more trees we can convert into buildings, more topsoil we can convert into corn syrup, more skills and relationships we can convert into services.»

  Fordi vi alle er underlagt dette økonomiske systemet er det ingen i dag som lever verdige liv. Det er umulig. Enhver arbeidsplass er underlagt dette knapphetsregimet som river i filler alle økosystemer og fellesskap. Og selv om du prøver å kutte ned på julehandelen blir allikevel dine penger benyttet et annet sted for å ødelegge jordkloden og vår felles framtid. Så mindre forbruk er nytteløst så lenge pengene uansett florerer som megabytes i det globale kapitalistiske systemet.

  Vi i vesten kaller oss frie, som del av frie markeder. Men når man tenker etter, et mer utspekulert Helvete enn hva Eisenstein beskriver ovenfor finnes da ikke i noen religiøse skrifter eller skrekkfilm. Djevelen gleder seg utvilsomt over at vi har gjort jorden til et verre Helvete enn hva han selv kunne drømt om i sine villeste fantasier.

  «En arbeidsplass i dag innebærer i praksis en fare for etterkommerne, i stedet for å bygge trygghet for framtida.» – Terje Bongard og Eivin Røskaft

 2. «Og handelskapitalen bruker den til å pusje enda flere produkter folk kanskje eller kanskje slett ikke har noe behov for på dem. «

  « Norske forbrukere har subsidiert eksport av Jarlsberg-ost med rundt 200 millioner kroner i året, «
  http://www.dagbladet.no/2014/12/01/nyheter/okonomi/hegnarno/innenriks/eksport/36508474/
  Trenger amerikanske borgere norsk ost?
  Eller ville det heller være bedre både for amerikanere og nordmenn at vi reduserte norsk melk/oste-produksjon ved å la kuene våre få et mindre industrielt liv og mettes av vårt grass-beite og gi produkter med mer Omega 3. Men dette «lønner seg» kanskje ikke? ( penge-økonomisk.)

  Dette likner på Gerhardsen-regjeringen på 1950-tallet, der vårt gode smør ble solgt til utlandet og lot høkere styre utviklingen. Og vi ble opplært til å heller spise herdet industrielt fett, med de virkningene dette har gitt for hjerte/kar-sykdommer i hele nyere tid.
  Men, BNP ble nok høyere. Vi ble nok rikere, – på tall.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.