Nord-Italia er på knærne etter gjentatt katastrofenedbør

6

I fem omganger har den italienske blomsterrivieraen blitt hjemsøkt av voldsomme «vannbomber» fra himmelen. Elva Po går over sine bredder. Milano, Genova, Parma, Alessandria og andre byer er hardt rammet. Katastrofale forhold i provinsene Liguria, Piemonte og Lombardia. Folk er blitt drept og skadet og enorme verdier er gått tapt. I Nord-Italia beskrives situasjonen som vanvittig. I Alessandria har elva Bormida steget 9 meter. Det har aldri skjedd før.

maltempo nord-italia

Se bildeserie.

Katastroferegn for tredje året på rad

25. oktober 2011 ble de vakre småbyene i Cinqueterre, som står på UNESCOs liste, rammet av et regnvær som i løpet av få timer slapp ned 580 mm nedbør, eller rundt regnet en fjerdedel av årsnedbøren i Bergen!

4. november 2011 ble Genova rammet av en tilsvarende regnbombe på 500 mm nedbør i løpet av noen få timer. Seks mennesker ble drept. I alt ble Italia rammet fem ganger av katastroferegn i 2011. Både regnmengdene og voldsomheten i uværet er helt utenom hva som kan kalles normalt.

440 millimeter nedbør på Sardinia – 16 drepte

18. november 2013 falt det 440 millimeter nedbør på Sardinia, det er like mye som seks måneders vanlig nedbør. Det var syklonen Cleopatra som feide over øya og la død og ødeleggelse etter seg.

Broer, veier og hus ble ødelagt. Myndighetene erklærte unntakstilstand.

Kald sommer – varm høst

Italia hadde en kald og regnvåt sommer. Vindrueavlingene blir redusert og for olivendyrkerne er det mange steder snakk om et produksjonstap på 75%, hvis olivenhøstinga da ikke uteblir helt. Mange oljemøller blir ikke en gang åpnet for sesongen, fordi avlingene er så små. Men sommeren var kald har oktober hatt sommervarme. Og så kommer vannbombene. I november 2014 er det registrert inntil 320 mm nedbør på fire timer, det vil si nesten halvparten av Oslos årsnedbør.

Global oppvarming

Klimatolog Giampiero Maracchi sier til La Repubblica 1. februar 2014:

Det er ingen tvil om at den økte nedbørintensiteten er et resultat av klimaendringene. Verdenshavene blir stadig varmere og dette gjør at det bygges opp mer energi i disse vannmassene og at det blir mer vanndamp i atmosfæren. Disse to grunnleggende elementene er det som bygger opp vannbombene.

Han nevnte også et tredje element som har med global oppvarming å gjøre og som forsterker nedbøren i Middelhavsområdet, og det er endringene i jetstrømmene. Nå har de lagt seg slik at de dirigerer mer fuktig atlanterhavsluft og flere lavtrykk inn over Middelhavet.

Jetstrømmene er hurtige, smale strømmer av luft i atmosfæren. De ligger i en høyde av 7–17 kilometer over jordoverflaten og de har hastigheter mellom 70 og 150 km/t. Under normale værforhold blokkerer jetstrømmene den kalde lufta fra Arktis, slik at den ikke kan strømme sørover.

Men de seinere årene har vi sett at jetstrømmene oppfører seg unormalt. De brytes opp på en annen måte enn vi er vant til og i Europa har de ligget mye lenger sør enn normalt. Det har for eksempel gjort at Sør-Europa har fått et nærmest atlantisk værlag med ekstreme nedbørmengder, mens høytrykket har ligget konstant over Grønland og Russland. Det siste ga i 2013 sommertemperaturer i Finnmark som enkelte ganger var høyere enn i Roma.

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


6 KOMMENTARER

 1. «Klimatolog Giampiero (…): Det er (…) tvil om at den økte nedbørintensiteten er et resultat av klimaendringene.»

  Klimatolog Jan-Per Sortesvik sier: Klimaendringer? Hvilke klimaendringer?? – Været har alltid forandret seg. Jeg husker i fjor, da regnet det om sommeren, for eksempel, og i år var det solskinn. Derfor er det varmere. Helt naturlig. Vekst er bra, derfor er klimaendringer konspirasjonsteori uten grunn, fra anti-kapitalister og andre terroristsympatisører. Økonomien trenger vekst, slik har det alltid vært, slik vil det alltid være. De rike blir rike av å være flinke, de fattige blir fattige av å fortjene det. Dessuten skjønner de seg ikke på økonomi. De fattige går jo på NAV alle sammen, istedetfor å tjene penger på andre – oops, jeg mener: som andre. Men klimaendringer – hvis det er noen – er bare bra. Da kan vi få en stor tilpasningsindustri, for eksempel. Det er penger å tjene på at andre tjener penger. Sånn har det alltid vært. Du kan ikke stoppe fremskrittet. Man kan ikke forandre forretningsmodellene, hvordan skulle vel det gå?? Noen må tjene på andre for at verden skal gå fremover. Omstillinger er bare bra. Penger å tjene, ingen fare. Ingenting kan gå galt hvis vi bare stoler på lederne våre. Gerna Smørberg vet best. Jomen sa jeg smør. Jeg mente sol. Sol inne, sol ute, sol i hjertet, sol i skinnet, sol, bare sol. Det er alt jeg vil snakke om – solskinn og sol. Det er det vi trenger. Når solen skinner er alt bra. Derfor har jeg soltak på bilen. Du burde kjøpe deg det du og. Ved siden av alt det andre du burde kjøpe, så fort som mulig. For da redder vi veksten, og vekst redder barn i Afrika ut av fattigdom. Kanskje. Trolig. Trolig sikkert. Det viktigste er å ikke forandre på noe, unntatt skattene, som må bli mindre, for nå går alt så bra. Næringslivet, næringslivet og økonomien. Sånt skjønner du vel ikke helt. Men vi gjør det, og vi vet best. Stol på oss. Snart vinner vi den globale krigen mot terror, og da blir klimaet bra igjen. Stol på oss.

 2. Det er trist. Det er forferdelig! Nord Italia er et av de vakreste steder i Europa. De fleste av byene du nevner har min venninde og jeg besøkt. Gledet oss over skjønnheten. Nå raseres dette vakre landet.
  Tilbake i femtiårene var jeg som sjømann ombord på en båt som et helt år bare gikk på Middelhavet. Forskjellen på sommer og vinter den gang var: Om vinteren tok vi golfjakka på når vi gikk på vakt om natta. Dagene opplevet vi som sommer. Uansett årstid.
  De siste årene har vi besøkt Italia på vinteren og på våren. Fullt vinterutstyr har vert nødvendig. (Bedre på våren)
  Satiren over her er egentlig en bra beskrivelse av «Våre» tillitsmenn og kvinner. «Nu går alt så meget bedre» . Mens vi her til lands styrer mot helvetet og lever på første klasse. (ikke alle får del i velstanden)
  Tilgi dem ikke. De vet hva de gjør!

  Ulvene
  De er smarte. De er ville. Uten båndtvang.
  De har en enorm aksjonsradius.
  Beundret av få.
  Hatet av mange.
  Drapene skjer alltid usett av mennesker.
  Skjult ut i skogene. I nattens mørke. Under overflaten.
  Det koster seks kroner å drepe en palestiner.
  Det koster hundre tusen dollar å drepe en ulv.
  Ingenting å drepe en neger, en araber, en latinamerikaner,
  en afrikaner, en fattig eller millioner barn.
  For ulvene er smarte. Utholdene. Uten motforestillinger.
  Alltid på jakt for seg og sine.
  Tålmodige. Gir ikke opp. Biter seg fast. Klapper kjevene sammen
  rundt spinkle bein. I halsen. I magen. I testiklene.
  Hvor de måtte komme til.
  Uten motforestillinger. Uten samvittighet.
  Kaster seg over de svakeste. De minste. De syke. De som ikke er like smarte. De som ikke løper fort nok.
  Ulvene er som derivater. Ikke synlige. Som skygger. Som luft.
  Men de er der. Overalt.
  Kostbare. Ødeleggende. Kyniske.
  «Skal vi betale for andres barn»?
  De gir intet tilbake. De bare tar. Tar og tar.
  Hvileløse jakter de. På alt og alle. Kaster seg over byttet.
  Biter, grafser med blodige kjever. Der ute i natten. Skjult i det store mørket.
  Mens barna knepper hendene i fader vår. Sover, trygge på at intet vondt skal eder vederfares.
  «Det er fullt tillatt å inngå tosidige avtaler som har i seg spekulasjoner fra de to parter om den fremtidige rente og valuta utviklingen»
  Smarte. Ville. Uten båndtvang.
  Ofrene løper. Fortere. Fortere. Til de stuper.
  De er en del av naturen, ulvene. En ulv kan ikke være annet enn en ulv. Naturens renholdsverk. Naturens renovatører.
  Hvor de finner svakhet. Selv brødre og søstre gulper de i seg.
  Som kannibaler.
  Ingen kan være trygge der ulvene rår.
  Uten samvittighet kaster de seg over den sårede frende.
  Artenes opprinnelse. Sosialfascismen. Sosial Darwinismen.
  Bak fasader om samarbeid, fellesskap, Europeiske drømmer.
  «Du skal ikke ha andre Guder enn meg»
  De har ingen andre Guder, ulvene.
  Høyt på søylen troner den. Allmektig. Altomfattende.
  Av edleste metall.
  Derivater, renter, utbytte, kurser, opsjoner, papirer, valuta, nasjonal økonomi, pensjonsfond, trygder, lønninger, gasjer, solidaritets -alternativer, kontantstøtte, sykelønn, barnetrygd, sosiale «Kasus»
  Tillit og garantier, mens barna knepper hendene.
  Varulven. Vare fetisjismen
  «Intet ondt skal eder vederfares»
  Det er jo kun natur. Den menneskelige natur.
  Født som egoister. Ni måneder. Ni måneder med moralske spekulasjoner.
  I mammas` mave. Det vil alltid være slik. Ingen kan betvinge naturen.
  Så hvorfor skal jeg betale for andres barn?

 3. I svensk TV sade metrologen att det ligger ett högtryck över Ryssland som en vägg och hindrar lågtrycken över Sydeuropa att dra vidare österut. Därför stannar de och släpper sina regnbomber över Italien och Balkan. Det måste vara Putin som ligger bakom.

 4. Og her hjemme er det «business as usual», til tross for ekstremnedbør og store ødeleggelser på vestlandet tidligere i høst. Den blåblå regjeringa publiserte 16. september på regjering.no at «Klima + vekst = sant», og statsministeren sier «- Jeg blir omstillingsoptimist av å lese denne rapporten. Klimaspørsmålet må ikke sees som en byrde som begrenser mulighetene for verdiskapning, men snarere som en mulighet for utvikling og vekst, sier statsminister Erna Solberg». Ja, hun er såpass optimist at regjeringa stort sett blåser i alt som har med klima å gjøre i forslag til statsbudsjett.

  Lenke: http://www.regjeringen.no/nb/dep/kld/pressesenter/pressemeldinger/2014/Klima–vekst–sant.html?id=767397

  Man lar haken synke ned på brystet i stum beundring….

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.