Hemmelig avtale om undersøkelsene av MH17 forblir hemmelig

2

Hemmelig avtale om undersøkelsene av MH17 forblir hemmelig

Den nederlandske påtalemyndigheten, Nederlandse Openbaar Ministerie, har slått fast at den avtalen som er inngått mellom Nederland og Ukraina om undersøkelsene etter nedskytinga av flyet MH17 i juli 2014, er hemmelig og vil fortsatt være hemmelig. Også alle dokumenter som ligger til grunn for avtalen vil forbli hemmelige.

Det er anerkjente nederlandske nettstedet Elsevier som skriver dette. De har påberopt seg den nederlandske offentlighetsloven for å få avtalen utlevert. Men påtalemyndigheten nekter å utlevere den.

Kort tid etter at FN-resolusjonen om flight MH17 ble vedtatt inngikk Nederland en avtale med Australia, Belgia og Ukraina via EUs organisasjon Eurojust. Hvorfor er denne avtalen hemmelig? spør Elsevier. Og hvorfor ville ikke Malaysia signere den?

Flere forsøk fra parlamentarikerne Pieter Omtzigt (CDA, kristelig-demokrat) og Sjoerd Sjoerdsma (D66, sosial-liberal) på å få avtalen utlevert, er blitt avvist. Elsevier har forsøkt å få Sikkerhets- og justisdepartementet til å oppheve hemmeligstemplingen, men det er blitt avvist.

Historien rundt Malaysia er fortsatt innhyllet i tåke, skriver Elsevier. Landet, som er det eneste direkte forhandlet med separatistene, og som eide flyet, er ikke en del av den internasjonale granskingsgruppa. Den malaysiske ambassadøren til Nederland sa sa til Nieuwsuur at han er svært misfornøyd med at hans land ikke får delta i undersøkelsesgruppa. Statsminister Mark Rutte (VVD) fløy til Malaysia 5. november for å diskutere saken, men landet har fortsatt ikke mottatt noen invitasjon.

Det er også nokså spesielt at Ukraina, som fortsatt er blant de mistenkte for katastrofen, sitter i en hemmelig undersøkelseskommisjon, som sjøl kan sile hva som blir offentliggjort.

 

 

 

KampanjeStøtt oss

2 KOMMENTARER

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.