Oppgang i USAs økonomi – bløff eller virkelighet?

0

Oppgang i USAs økonomi – bløff eller virkelighet?

Aviser som Financial Times (FT) og i enda høyere grad «coporate medie» i USA har en god stund skrevet om «den fallende arbeidsløsheten» i USA og «den økonomiske framgangen». Etter siste offisielle tall er arbeidsløsheten nå nede på 5,9% (september 2014). Slik ser det ut i FT:

USA arbeidsløshet 1

Men ShadowStats.com sier mer om virkeligheten bak tallene. Myndighetene i USA har for lengst utdefinert store deler av de arbeidsløse fra statistikken. Tar man dem inn, er bildet et helt annet. I denne grafen viser den røde kurven det offisielle tallet. Den grå kurven tar inn de som på kort sikt har gitt opp å søke jobb og folk som er tvunget til å jobbe deltid. Den svarte kurven tar også med folk som har gitt opp å søke jobb permanent. Disse var inntil 1994 en del av offisiell statistikk.

USA arbeidsløshet 3

Men hvordan det går på arbeidsmarkedet i USA ser man også på sysselsettingsgraden. Og den faller raskt. I september 2014 er den så lav som den ikke har vært siden 1978:

USA arbeidsløshet 2

Faktum er at offisiell statistikk i USA er så manipulert at den knapt sier noe som helst lenger.

Forrige artikkelUrealistisk «elbil-revolusjon»
Neste artikkelStudier
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).