Knausgård: – Hagtvet er ulogisk, selvmotsigende, hjelpeløs og uetterrettelig

0
Peter Handke på vei inn i Nationaltheatret

Knausgård: – Hagtvet er ulogisk, selvmotsigende, hjelpeløs og uetterrettelig

Professor Bernt Hagtvet har rykket ut i felten mot Peter Handke og beskyldt ham for å være «folkemordernes nyttige idiot» og for å «spre anti-humane holdninger».

Herr Hagtvet, som har utvist, en til ham å være, helt usedvanlig taushet da nazister brente mer enn femti mennesker inne i Fagforeningenes hus i Odessa eller mens kuppregjeringa i Kiev har brukt bombefly og missiler mot sivile i Øst-Ukraina, har igjen funnet fram pennen eller PCen. Uten vesentlig suksess, skal vi tro Karl-Ove Knausgård, som gir ham et knusende svar i Dagbladet:

Bernt Hagtvet skriver at Handke konkret støtter etnisk rensing og at han er medskyldig i regimets overgrep. Dette er bare to av mange kriminaliserende anklager Hagtvet kommer med, som han uredelig nok ikke dokumenterer. Det er det ingen som har gjort i denne debatten, av den enkle grunn at det ikke er sant.

At en professor ved et norsk universitet kan påstå så krenkende ting mot en levende forfatter, i all offentlighet, uten å ha det minste belegg for påstandene, ikke legge fram ett eneste sitat, er uverdig for universitetet som institusjon.

At argumentasjonen hans heller ikke henger sammen – den er ulogisk, noen steder selvmotsigende – og at språket er upresist og hjelpeløst, gjør det vanskelig å tro at dette skulle være skrevet av en professor ved et norsk universitet. Er dette representativt for norske professorer høsten 2014, er jeg redd vi må se i øynene at vi har et universitet i krise.

Jeg har tidligere pekt på at kritikken mot Handke er ulogisk og hyklerisk. Selvoppnevnte menneskerettsforsvarere som Hagtvet og Clemet har dessuten strøket med glans stilt overfor nazismens framvekst i Ukraina og USAs massive krenkelser av grunnleggende demokratiske prinsipper gjennom sin massive overvåking.

Forrige artikkelKina går forbi USA i teknikk og vitenskap også
Neste artikkelDet nazistiske Azov-regimentet integreres i den ukrainske nasjonalgarden
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).