Human Rights Watch: Utstrakt bruk av klasevåpen i Ukraina

2

Human Rights Watch: Utstrakt bruk av klasevåpen i Ukraina

Ukrainske regjeringsstyrker brukte klasevåpen i befolkede områder i byen Donetsk tidligere denne måneden, ifølge organisasjonen Human Rights Watch (HRW), melder NRK.

Menneskerettsorganisasjonen gjennomførte i rundt en uke undersøkelser i opprørsbastionen i det krigsherjede Øst-Ukraina tidlig i oktober.

Resultatet er dokumentasjon på utstrakt bruk av klasevåpen i kampene mellom regjeringsstyrker og prorussiske opprørere på et titall ulike steder, opplyser HRW.

Les også: Sivile drept i kamper i Donetsk

Selv om det ikke er mulig å med sikkerhet fastslå hvem som har ansvar for mange av angrepene, peker bevisene mot at ukrainske regjeringsstyrker har ansvaret for en rekke angrep med klasevåpen i Donetsk, ifølge organisasjonen.

Det ble også brukt raketter med klaseammunisjon i angrepet som drepte en sveitsisk ansatt i Den internasjonale Røde Kors-komiteen (ICRC) 2. oktober, opplyser HRW.

– Det er sjokkerende å se at et våpen som de fleste land har forbudt, brukes i så stor utstrekning i Øst-Ukraina, sier Mark Hiznay, seniorforsker i HRWs våpenavdeling.

Ukraina er Norges allierte. Norge har gått i spissen for å forby klasevåpen. Vil norske myndigheter protestere? (Hold ikke pusten mens du venter.)

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


2 KOMMENTARER

  1. Ser at du er veldig selektiv i hva du skriver om. Var ved fronten i begynnelsen av oktober i ca. en uke, fikk samlet in en del bevis på bruk av klasevåpen. I følge mekringene på det som jeg kunne finne av deler fra SMERCH raketter så er disse produsert etter at Russland sist leverte denne type utstyr til Ukraina. Dette betyr da at disse er sendt fra Russland og inn befolkede områder i Ukraina. Så jeg tror at en skal ta beskyldningene om at det er Ukrainske hæren som sender disse med litt skepsis. Om ønskelig kan jeg sende bilder om noen tviler på opplysningene.
    Geir Ueland

    • Jeg utelukker ikke at begge parter har brukt klasevåpen, og det gjør heller ikke HRW, men de mener å kunne føre bevis for at i hvert fall noen av dem er brukt av Kiev-styrkene. Dette er spesielt interessant i Norge, fordi de er våre allierte.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.