Human Rights Watch: Utstrakt bruk av klasevåpen i Ukraina

0

Human Rights Watch: Utstrakt bruk av klasevåpen i Ukraina

Ukrainske regjeringsstyrker brukte klasevåpen i befolkede områder i byen Donetsk tidligere denne måneden, ifølge organisasjonen Human Rights Watch (HRW), melder NRK.

Menneskerettsorganisasjonen gjennomførte i rundt en uke undersøkelser i opprørsbastionen i det krigsherjede Øst-Ukraina tidlig i oktober.

Resultatet er dokumentasjon på utstrakt bruk av klasevåpen i kampene mellom regjeringsstyrker og prorussiske opprørere på et titall ulike steder, opplyser HRW.

Les også: Sivile drept i kamper i Donetsk

Selv om det ikke er mulig å med sikkerhet fastslå hvem som har ansvar for mange av angrepene, peker bevisene mot at ukrainske regjeringsstyrker har ansvaret for en rekke angrep med klasevåpen i Donetsk, ifølge organisasjonen.

Det ble også brukt raketter med klaseammunisjon i angrepet som drepte en sveitsisk ansatt i Den internasjonale Røde Kors-komiteen (ICRC) 2. oktober, opplyser HRW.

– Det er sjokkerende å se at et våpen som de fleste land har forbudt, brukes i så stor utstrekning i Øst-Ukraina, sier Mark Hiznay, seniorforsker i HRWs våpenavdeling.

Ukraina er Norges allierte. Norge har gått i spissen for å forby klasevåpen. Vil norske myndigheter protestere? (Hold ikke pusten mens du venter.)

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkel«Den russiske arméen på terskelen til NATO…» eller?
Neste artikkelBekräftar: Ubåten kom från Holland
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).