Australia: – Drakonisk reduksjon av pressefriheten

0

Australia: – Drakonisk reduksjon av pressefriheten

Det australske senatet har vedtatt nye lover som gir landets sikkerhetstjenester svært utvidete fullmakter, til tross for kritikk om at de også betyr drakonisk reduksjon av pressefriheten.

Abbott-regjeringas nye nasjonale sikkerhetslov, som også støttes av den sosialdemokratiske opposisjonen, gir sikkerhetstjenesten helt nye muligheter til å skaffe seg informasjon, «i internettets tidsalder», medler The Guardian.

Loven definerer også en ny forbrytelse, som kan gi inntil 10 år i fengsel, nemlig for enhver som avslører informasjon om «spesielle etterretningsoperasjoner». Etter de nye lovene vil etterretningstjenesten få immunitet fra kriminell eller sivil straffeforfølgelse i en rekke saker. Riksanklageren George Brandis sikret seg støtte til loven fra de to hovedpartiene da han gjorde det klart at loven «ikke legaliserte tortur».

De Grønne og enkeltrepresentanter fra andre partier prøvde å fremme endringer til loven, men ble valset ned av rehjeringspartiet og sosialdemokratene i fellesskap.

Den nye loven definerer også en ny forbrytelse i form av det å avsløre informasjon som er knyttet til en sikkerhetsoperasjon. Den kan gi inntil fem år i fengsel. Hvis en slik avsløring kan sette hele operasjonen i fare, økes strafferammen til ti års fengsel. Journalister og advokater har kritisert denne loven. Men til ingen nytte.

Den fremste kritikeren av den nye loven har vært De grønnes senator Scott Ludlam. Han sier at Australia ikke vil bli noe tryggere av denne loven, men at viktige rettigheter vil bli kraftig redusert.

Vedtaket i Australia bekrefter at Demokratiet ikke lenger er på moten.

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelFredsprisvinneren: hensyn til kvinner og barn gjelder ikke i Syria
Neste artikkelÄven Marine Le Pen kritiserar TTIP – hur ska vänstern agera?
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).