Australia: – Drakonisk reduksjon av pressefriheten

0

Australia: – Drakonisk reduksjon av pressefriheten

Det australske senatet har vedtatt nye lover som gir landets sikkerhetstjenester svært utvidete fullmakter, til tross for kritikk om at de også betyr drakonisk reduksjon av pressefriheten.

Abbott-regjeringas nye nasjonale sikkerhetslov, som også støttes av den sosialdemokratiske opposisjonen, gir sikkerhetstjenesten helt nye muligheter til å skaffe seg informasjon, «i internettets tidsalder», medler The Guardian.

Loven definerer også en ny forbrytelse, som kan gi inntil 10 år i fengsel, nemlig for enhver som avslører informasjon om «spesielle etterretningsoperasjoner». Etter de nye lovene vil etterretningstjenesten få immunitet fra kriminell eller sivil straffeforfølgelse i en rekke saker. Riksanklageren George Brandis sikret seg støtte til loven fra de to hovedpartiene da han gjorde det klart at loven «ikke legaliserte tortur».

De Grønne og enkeltrepresentanter fra andre partier prøvde å fremme endringer til loven, men ble valset ned av rehjeringspartiet og sosialdemokratene i fellesskap.

Den nye loven definerer også en ny forbrytelse i form av det å avsløre informasjon som er knyttet til en sikkerhetsoperasjon. Den kan gi inntil fem år i fengsel. Hvis en slik avsløring kan sette hele operasjonen i fare, økes strafferammen til ti års fengsel. Journalister og advokater har kritisert denne loven. Men til ingen nytte.

Den fremste kritikeren av den nye loven har vært De grønnes senator Scott Ludlam. Han sier at Australia ikke vil bli noe tryggere av denne loven, men at viktige rettigheter vil bli kraftig redusert.

Vedtaket i Australia bekrefter at Demokratiet ikke lenger er på moten.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.