Ukraina och informationskriget

1

Ukraina och informationskriget

Peter Saramo, som er sekretær for den finske riksdagens stora utskott har sett seg lei på desinformasjon og løgn om situasjonen i Ukraina, så han har publisert en nøktern oversiktsartikkel der han gjennomgår utviklinga. Han begynner slik:

Den som vill förstå den nuvarande krisen i Ukraina och hur den påverkar oss har det inte lätt. Under det sista året liv har jag fått uppleva att också de ”vanligen tillförlitliga” finländska och västliga medierna inte alls är tillförlitliga. Mina husorgan (HS, Hbl, SvD, BBC, Reuters) har jag gång på gång ertappat med att sprida uppgifter, som inte visat sig hålla streck, eller ibland med att själva ge motstridiga rapporter om samma händelser. Redaktörer som vanligen vet bättre faller i fällan att kombinera rapporter om det som hänt med antaganden om varför det hände – utan att göra åtskillnad mellan rapportering och antaganden. Genom sina ordval kan pressen också kompromettera sin objektivitet: det är inte klart om Kiev upplevde en ”revolution” eller en ”kupp” i februari, men ordvalet påverkar perspektivet på allt annat. Att ryska och ukrainska media ljuger hejdlöst är så självklart att det inte behöver kommenteras. Problemet är att vi som bor i en demokrati och vill påverka egentligen inte har någon tillförlitlig information att bygga på.

Resten av artikkelen finner du her.

KampanjeStøtt oss

1 kommentar

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.