Ukraina och informationskriget

0

Ukraina och informationskriget

Peter Saramo, som er sekretær for den finske riksdagens stora utskott har sett seg lei på desinformasjon og løgn om situasjonen i Ukraina, så han har publisert en nøktern oversiktsartikkel der han gjennomgår utviklinga. Han begynner slik:

Den som vill förstå den nuvarande krisen i Ukraina och hur den påverkar oss har det inte lätt. Under det sista året liv har jag fått uppleva att också de ”vanligen tillförlitliga” finländska och västliga medierna inte alls är tillförlitliga. Mina husorgan (HS, Hbl, SvD, BBC, Reuters) har jag gång på gång ertappat med att sprida uppgifter, som inte visat sig hålla streck, eller ibland med att själva ge motstridiga rapporter om samma händelser. Redaktörer som vanligen vet bättre faller i fällan att kombinera rapporter om det som hänt med antaganden om varför det hände – utan att göra åtskillnad mellan rapportering och antaganden. Genom sina ordval kan pressen också kompromettera sin objektivitet: det är inte klart om Kiev upplevde en ”revolution” eller en ”kupp” i februari, men ordvalet påverkar perspektivet på allt annat. Att ryska och ukrainska media ljuger hejdlöst är så självklart att det inte behöver kommenteras. Problemet är att vi som bor i en demokrati och vill påverka egentligen inte har någon tillförlitlig information att bygga på.

Resten av artikkelen finner du her.

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelHvor kommer «fjern-jihadistene» fra?
Neste artikkelSå sattes scenen för andra världskriget
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).