Tysk høyreparti truer eurosamarbeidet – og Russland-sanksjonene

0

Tysk høyreparti truer eurosamarbeidet – og Russland-sanksjonene

Det bare måtte skje. Det er rein matematikk at det måtte komme en reaksjon mot Merkels politikk fra den tyske kapitalistklassen. Etter å ha vært til stor glede for tysk eksportindustri fra 2000 er euroen blitt en møllestein rundt halsen for tysk økonomi.

Partiet Alternative für Deutschland (AfD) er et utbrudd til høyre fra Angela Merkels CDU. Partiet mener at Merkel er for svak overfor EU-partnere som Frankrike og Italia, som gjerne vil at Tyskland skal tillate større underskudd og mer gjeld. Til nå har partiet ligget rundt sperregrensa på 5%, men i de siste landdagsvalgene i Thüringen (10,6%) og Brandenburg (12,6%) har AfD sendt skremmeskudd inn i regjeringa og langt inn i EU-kommisjonen. Partiet har langt på vei utryddet fridemokratene (FDP) og konkurrerer med die Grüne og die Linke om å være tredje største parti.

Alternative für Deutschland har vært svært kritisk også til Angela Merkels sanksjonspolitikk overfor Russland. Tysk kapital lider enorme tap på grunn av sanksjonene, og det har lenge vært murring innenfor borgerskapet mot at Tyskland følger USA i tykt og tynt. AfDs kandidater fra Sachsen, Thüringen og Brandenburg (gamle DDR, der også Merkel kommer fra) erklærer at de ønsker samarbeid med Russland og ikke konfrontasjon.

AfD ønsker en organisert avvikling av euro-samarbeidet og stiller seg imot enhver videre overnasjonal myndighet til EU-kommisjonen.

Tysklands støtte til USAs aggressive politikk overfor Russland begynner å koste store penger. I første halvår 2014 falt tysk eksport til Russland med 15,5% eller ca. 15,3 milliarder euro. Med slike tall var det bare et tidsspørmål før deler av kapitalistklassen ville kreve en annen politikk fra Berlin. Og nå skjer det.

 

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelTysk eksport til Russland faller som en stein – 50.000 arbeidsplasser i fare
Neste artikkelAralsjøen er tørrlagt!
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).