Tysk høyreparti truer eurosamarbeidet – og Russland-sanksjonene

0

Tysk høyreparti truer eurosamarbeidet – og Russland-sanksjonene

Det bare måtte skje. Det er rein matematikk at det måtte komme en reaksjon mot Merkels politikk fra den tyske kapitalistklassen. Etter å ha vært til stor glede for tysk eksportindustri fra 2000 er euroen blitt en møllestein rundt halsen for tysk økonomi.

Partiet Alternative für Deutschland (AfD) er et utbrudd til høyre fra Angela Merkels CDU. Partiet mener at Merkel er for svak overfor EU-partnere som Frankrike og Italia, som gjerne vil at Tyskland skal tillate større underskudd og mer gjeld. Til nå har partiet ligget rundt sperregrensa på 5%, men i de siste landdagsvalgene i Thüringen (10,6%) og Brandenburg (12,6%) har AfD sendt skremmeskudd inn i regjeringa og langt inn i EU-kommisjonen. Partiet har langt på vei utryddet fridemokratene (FDP) og konkurrerer med die Grüne og die Linke om å være tredje største parti.

Alternative für Deutschland har vært svært kritisk også til Angela Merkels sanksjonspolitikk overfor Russland. Tysk kapital lider enorme tap på grunn av sanksjonene, og det har lenge vært murring innenfor borgerskapet mot at Tyskland følger USA i tykt og tynt. AfDs kandidater fra Sachsen, Thüringen og Brandenburg (gamle DDR, der også Merkel kommer fra) erklærer at de ønsker samarbeid med Russland og ikke konfrontasjon.

AfD ønsker en organisert avvikling av euro-samarbeidet og stiller seg imot enhver videre overnasjonal myndighet til EU-kommisjonen.

Tysklands støtte til USAs aggressive politikk overfor Russland begynner å koste store penger. I første halvår 2014 falt tysk eksport til Russland med 15,5% eller ca. 15,3 milliarder euro. Med slike tall var det bare et tidsspørmål før deler av kapitalistklassen ville kreve en annen politikk fra Berlin. Og nå skjer det.

 

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.