Tysk eksport til Russland faller som en stein – 50.000 arbeidsplasser i fare

0

Tysk eksport til Russland faller som en stein – 50.000 arbeidsplasser i fare

Tysklands støtte til USAs aggressive politikk overfor Russland begynner å koste store penger. I første halvår 2014 falt tysk eksport til Russland med 15,5% eller ca. 15,3 milliarder euro.

Spesielt stort var fallet i eksport av biler og andre kjøretøyer. Det var på hele 24,4% eller 3,1 milliarder euro. Maskineksporten falt med 18,7% eller 3,4 milliarder euro. Eksporten av næringsmidler falt med bare 420 millioner euro, men det utgjorde 31,9%. Og her venter man ytterligere nedgang etter at Russland har annonsert importstans av landbruksprodukter fra EU.

Derimot økte importen fra Russland med 20,3 milliarder euro, da først og fremst olje og gass.

Fallet i tysk eksport til Russlan setter 50.000 tyske arbeidsplasser i fare, melder Bloomberg. Handelen mellom EU og Russland var i 2013 på 400 milliarder euro, og Tyskland sto aleine for en tredel av EUs eksport til Russland.

For tysk næringsliv er sanksjonene mot Russland som å skyte seg sjøl i foten – om ikke i enda edlere kroppsdeler. – Kina er den som tjener mest på de tyske sanksjonene mot Russland, sier Rainer Seele, president i det tysk-russiske handelskammeret.

Og et stort problem for eksportørene er at når russiske kunder først har funnet seg nye leverandører i Asia er det ikke gjort i en håndvending å vinne markedene tilbake igjen, hvis sanksjonene skulle bli opphevet. Dette skjer mens Tyskland vipper på kanten av resesjon. I følge Commerzbank kan tysk økonomi ha falt med 0,2% i 2. kvartal 2014.

Tyskland er EUs definitivt største økonomi, og det har vært den som har holdt EU-toget sånn noenlunde på skinnene gjennom krisa fra 2014. Skulle Tyskland også svikte vil det få alvorlige konsekvenser for hele EU.

 

 

 

 

 

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.