– Skjønner Obama hva som traff ham nettopp?

0

– Skjønner Obama hva som traff ham nettopp?

Det amerikanske tidsskriftet The National Interest tilhører det som kalles den realistiske skolen i amerikansk utenrikspolitikk. Bladet har Henry Kissinger som æresredaktør og publiserte i sin tid Francis Fukuyamas artikkel The End og History, som i bokform ble en slags bibel for amerikansk høyreside på 90-tallet.

Bladets politiske redaktør Robert W. Merry publiserte 6. september 2014 en artikkel under tittelen Obama’s Ukraine Folly Comes Full Circle. Den er absolutt verdt å lese siden den skreller vekk den høystemte retorikken USA har spredd om seg i det siste og bringer det hele ned til Realpolitik.

Det virker ikke som om president Obama skjønner hva som traff ham i Ukraina i forrige uke. Han er blitt grundig utmanøvrert av den russiske presidenten Vladimir Putin. Og likevel uttaler USAs president seg som om han fortsatt har noe av betydning å si om saka. Misforholdet mellom realitetene på bakken og presidentens uttalelser avslører en president som er ute av kontakt med virkeligheten.

Merry siterer en artikkel i The Wall Street Journal som peker på at Russland gjennom sine århundrelange kulturelle, språklige og økonomiske bånd til Ukraina simpelthen er villig til å satse mer på å hindre at ukrainsk NATO-medlemskap enn det Vesten er villig til å satse på det motsatte.

Og Merry fortsetter: «Realistiske politiske løsninger kan bare oppnås hvis de involverte partene skjønner det grunnleggende maktspillet som finnes. Det var dette Porosjenko skjønte og som Obama åpenbart ikke skjønner.»

Og jeg sier: Det man må huske er at Obama fikk Fredsprisen for retorikk og ikke for faktisk oppnådde resultater.

KampanjeStøtt oss

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.