– Skjønner Obama hva som traff ham nettopp?

0

– Skjønner Obama hva som traff ham nettopp?

Det amerikanske tidsskriftet The National Interest tilhører det som kalles den realistiske skolen i amerikansk utenrikspolitikk. Bladet har Henry Kissinger som æresredaktør og publiserte i sin tid Francis Fukuyamas artikkel The End og History, som i bokform ble en slags bibel for amerikansk høyreside på 90-tallet.

Bladets politiske redaktør Robert W. Merry publiserte 6. september 2014 en artikkel under tittelen Obama’s Ukraine Folly Comes Full Circle. Den er absolutt verdt å lese siden den skreller vekk den høystemte retorikken USA har spredd om seg i det siste og bringer det hele ned til Realpolitik.

Det virker ikke som om president Obama skjønner hva som traff ham i Ukraina i forrige uke. Han er blitt grundig utmanøvrert av den russiske presidenten Vladimir Putin. Og likevel uttaler USAs president seg som om han fortsatt har noe av betydning å si om saka. Misforholdet mellom realitetene på bakken og presidentens uttalelser avslører en president som er ute av kontakt med virkeligheten.

Merry siterer en artikkel i The Wall Street Journal som peker på at Russland gjennom sine århundrelange kulturelle, språklige og økonomiske bånd til Ukraina simpelthen er villig til å satse mer på å hindre at ukrainsk NATO-medlemskap enn det Vesten er villig til å satse på det motsatte.

Og Merry fortsetter: «Realistiske politiske løsninger kan bare oppnås hvis de involverte partene skjønner det grunnleggende maktspillet som finnes. Det var dette Porosjenko skjønte og som Obama åpenbart ikke skjønner.»

Og jeg sier: Det man må huske er at Obama fikk Fredsprisen for retorikk og ikke for faktisk oppnådde resultater.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


DEL
Forrige artikkelSkauen – Il bosco
Neste artikkelLiu Xiaobo en talsmann for krig og nyliberalisme
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).