Euromaidan-aktivister forsvarer drapene i Odessa

0

Euromaidan-aktivister forsvarer drapene i Odessa

2. mai 2014 ble mange titalls mennesker brent i hjel eller myrdet på andre måter i Fagforeningenes hus i Odessa. Vestlige medier har ikke vært særlig interesserte i å finne ut hva som skjedde eller hvem som sto bak. Og det til tross for at det er en av de verste naziforbrytelsene i nyere tid i Europa. (Hvis leserne kan tipse meg på en eneste norsk avis som har tatt avstand fra denne massakren på lederplass, så er jeg takknemlig.)

Noen har forsøkt å tilsløre hvem som sto bak forbrytelsen, og noen har til og med prøvd å gi ofrene sjøl ansvaret. De bør sjekke ut hva en av lederne for Odessa Maidan-forsvarene sier.

Pressesekretær Artem Filippenko erklærer at det som skjedde 2. mai var ikke en tragedie, men en kamp som Euromaidan-tilhengerne hadde vunnet og at «48 drepte og mer enn 200 sårede var en akseptabel pris å betale».

Ukrainske myndigheter har vært svært lite interessert i å stille de skyldige til ansvar. Men noe er blitt gjort. Maidan-tilhengeren Vsevolod Goncharevsky er blitt arrestert, mistenkt for personlig å ha myrdet folk i Fagforeningenes hus. Han var en av lederne av Odessa Maidan og det finnes videoer og øyenvitnebeskrivelser av at han myrdet folk som hadde reddet seg fra flammene ved å hoppe ut av vinduene.

Goncharevsky skal stilles for retten, og folk fra Høyresektoren og medlemmer av regjeringspartiene Svoboda og UDAR har omringet rettsbygningen og truet med å storme den for å få ham fri.

 

 

Forrige artikkelAmerikansk krigsveteran får sagt det
Neste artikkelVi investerer i biedød
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).