Så avslöjades den Saudiarabiska vapenaffären

0

Så avslöjades den Saudiarabiska vapenaffären

Sveriges radios program Ekot har avlørt historien som siden ble kalt Saudiaffären. Den gikk ut på at diktaturet Saudi-Arabia samarbeidet med det svenske FOI, forsvarets forskningsinstitutt om å bygge en ulovlig våpenfabrikk.

Daniel Suhonen følger opp denne saka i et innlegg i Aftonbladet:

Det är något ruttet i Sverige, och detta ruttna har ofta en tendens att emanera ur och röra sig kring samma cirklar av makt. Det är socialdemokratiska och moderatledda regeringar, försvarsdepartementet, några stora vapenproducerande industriföretag insnärjda i ett nät av halvsanningar, rena lögner och brott.

Dessa makthavare anser sig stå lite ovanför demokratin, vilket gör att deras egna intressen blandas samman med nationens intresse – allt under en tyst överenskommelse om samförstånd.

Det dreier seg om korrupsjon og tvilsomt samrøre mellom politikere og et næringsliv som gjerne samarbeider med de verste diktaturer, hvis de kan tjene på det. Det dreier seg om Carl Bildt og hans nettverk i Saudi Arabia. Det dreier seg om sosialdemokraten Jan Nygren, politiker og seinere sjef i SAAB. Og det dreier seg om Sveriges rikeste familie, familien Wallenberg. Og kronprinsesse Victoria har grepet direkte inn for å sikre våpenavtalen.

Suhonen forslår en uavhengig statlig utredning om familien Wallenberg. Spørsmålet er naturligvis om det finnes noen instans i Sverige som er uavhengig av familien Wallenberg.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


DEL
Forrige artikkelIOC bestikker Oslo 2022
Neste artikkelHva er Transatlantic Trade Investment Partnership (TTIP)?
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).