Hver femte fange i verden bor i USA

0

Det går nedover med USA som supermakt. Landet er forbigått av Kina som industrimakt, som handelsnasjon og på en rekke andre områder. Men på to områder holder USA fortsatt en suveren ledelse. Det ene er totale militærutgifter, og det andre er antall mennesker i fengsel.

Av verdens 10,2 millioner fanger lever 2,2 millioner i amerikanske fengsler. Det er 22% av alle fanger i verden. Det er 707 mennesker per 100.000 innbyggere i USA som sitter i fengsel, mens det er 172 i Kina 72 i Norge. Land of the free, home of the brave?

fengselsbefolkning verden

fanger per 100000

Forrige artikkelFortielsen av Hitler-faktoren i Ukraina
Neste artikkelSverige slår Nordenrekord i fattigdom – antalet miljardärer ökar
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).