Høyresektoren truer med marsj mot Kiev – og får det som de vil

0

Høyresektoren truer med marsj mot Kiev – og får det som de vil

Den fascistiske Høyresektoren i Ukraina, ledet av Dmitro Jarosj, sendte 16. august 2014 ut en trussel om at hvis ikke viseinnenriksminister Volodymyr Yevdokymov var avsatt innen 48 timer, ville de trekke ut alle sine styrker fra østfronten og mobilisere alle militære styrker de har kontroll over til en marsj mot Kiev i fullt militært utstyrfor å «rydde opp i innenriksdepartementet».

Høyresektoren meldte dette på sin offisielle nettside (kan oversettes med for eksempel Google translate). De var misfornøyd med at innenriksdepartementet hadde arrestert enkelte av deres medlemmer og til og med tiltalt dem for deres forbrytelser. Nå ville de gå til et væpnet kupp mot innenriksdepartementet hvis de ikke fikk det som de ville.

Det er ufattelig mange politikere og mediefolk som elsker å bagatellisere nazistenes posisjon i Ukraina. De bør da merke seg utfallet av denne saka. Hvordan gikk det da Høyresektoren kom med denne trusselen, som naturligvis bryter med Ukrainas egen grunnlov, straffelov og det meste av lovverk ellers? Jo, de fikk det som de ville.

17. august meldte innenriksminister Arsen Avakov at han hadde avsatt Yevdokymov for å «ha forfulgt Maidan-aktivister». Da avblåste Høyresektoren marsjen mot Kiev og proklamerte en taktisk seier. Og de varsler at de krever en total «lustring», utrenskning i politiet. Som de skriver: «Alle i Kiev vet nå at Høyresektoren kan få igjennom sin vilje, dersom vi ønsker det.»

 

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelOperatur i regn
Neste artikkelMarcus Wallenberg sikret støtte til ulovlig våpenfabrikk i Saudi-Arabia
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).