Høyresektoren truer med marsj mot Kiev – og får det som de vil

3

Høyresektoren truer med marsj mot Kiev – og får det som de vil

Den fascistiske Høyresektoren i Ukraina, ledet av Dmitro Jarosj, sendte 16. august 2014 ut en trussel om at hvis ikke viseinnenriksminister Volodymyr Yevdokymov var avsatt innen 48 timer, ville de trekke ut alle sine styrker fra østfronten og mobilisere alle militære styrker de har kontroll over til en marsj mot Kiev i fullt militært utstyrfor å «rydde opp i innenriksdepartementet».

Høyresektoren meldte dette på sin offisielle nettside (kan oversettes med for eksempel Google translate). De var misfornøyd med at innenriksdepartementet hadde arrestert enkelte av deres medlemmer og til og med tiltalt dem for deres forbrytelser. Nå ville de gå til et væpnet kupp mot innenriksdepartementet hvis de ikke fikk det som de ville.

Det er ufattelig mange politikere og mediefolk som elsker å bagatellisere nazistenes posisjon i Ukraina. De bør da merke seg utfallet av denne saka. Hvordan gikk det da Høyresektoren kom med denne trusselen, som naturligvis bryter med Ukrainas egen grunnlov, straffelov og det meste av lovverk ellers? Jo, de fikk det som de ville.

17. august meldte innenriksminister Arsen Avakov at han hadde avsatt Yevdokymov for å «ha forfulgt Maidan-aktivister». Da avblåste Høyresektoren marsjen mot Kiev og proklamerte en taktisk seier. Og de varsler at de krever en total «lustring», utrenskning i politiet. Som de skriver: «Alle i Kiev vet nå at Høyresektoren kan få igjennom sin vilje, dersom vi ønsker det.»

 

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


3 KOMMENTARER

 1. Mussolini marsjerte mot Roma i 1922 med 25 000 fascister. Han erobra makta selv om partiet hans ikke fikk mer enn 7% i valget til nasjonalforsamlinga året før.

 2. Noen spørsmål:

  1. Var det noen marsj mot Kyiv som faktisk ble avblåst over hodet?
  2. Partiet skriver i sitt program (http://pravyysektor.info/slider/programa_ps/) blant annet at deres fiender er imperialister, chauvinister, kommunister, nazister, xenophobe, antisemitter, kosmopolitter, globalisme, psevdonasjonalisme og alt annet som fratar Ukraina en nasjonalstat. Blir det da rett av deg å fortsatt stemple de som nazister og fascister?
  3 Går du god for Yevdokymov som politiker?

  • 1. Jeg har ikke sett noe som tyder på det. Dette var en trussel og den virket.
   2. De tar opp igjen tradisjonen fra Bandera og programmet deres er ultranasjonalistisk og sjåvinistisk, uansett hva de sjøl måtte si. Jeg tror nazistisk/fascistisk er en brukbar definisjon av dem.
   3. Nei.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.