Afghanistan: Tusener av sivile drept av USA/NATO uten rettslig oppfølging

0

Afghanistan: Tusener av sivile drept av USA/NATO uten rettslig oppfølging

Amnesty Internationalhar utarbeidet en rapport om drap på sivile i Afghanistan. Rapporten har tittelen Left in the Dark, og ble publisert 11. august 2014. Amnesty skriver:

Familiene til tusener av sivile afghanere som er drept av USA/NATO-styrker i Afghanistan får ingen rettferdighet. Amnestys rapport … konsentrerer seg i første rekke om luftangrep og nattraid som er utført av USAs styrker, inkludert spesialstyrkene. Left in the Dark viser at selv sannsynlige krigsforbrytelser har fått passere uten undersøkelser eller straff. Dette sier Richard Bennett, som er Amnesty Internationals direktør for Asia og Stillehavsområdet.

«Ingen av de sakene vi undersøkte – inkludert 140 sivile dødsfall – ble etterforsket av USAs militære. Bevis på mulige krigsforbrytelser og ulovlige drap har tilsynelatende blitt ignorert.»

I det norske stortinget, derimot, finnes det ingen slike bekymringer. Utenriksminister Børge Brende og forsvarsminister Ine Marie Eriksen Søreide holdt sine redegjørelser om den norske «innsatsen» i Afghanistan 5. juni 2014, og de redegjørelsene er bare trofast «NATO-speak». Ingen representanter tok ordet til redegjørelsene og Stortinget tok dem enstemmig til etterretning.

Norge deltar i en krig der våre allierte (eventuelt også Norge) i følge Amnesty begår krigsforbrytelser og drap på sivile uten at det får noen rettslige følger. Og ikke ETT medlem av Stortinget finner grunn til å reise et eneste kritisk spørsmål.

Det er vel ingen overdrivelse å si at i Stortinget finnes det ingen utenrikspolitisk opposisjon?

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelAppell fra Victoria Shilova, medlem av parlamentet i Ukraina
Neste artikkelStanghelle, NATO og medienes rolle for å utløse krig
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).