Deeyah: – Venstresidas rasisme

0

Deeyah: – Venstresidas rasisme

Artisten og filmskaperen Deeyah (Khan) måtte i sin tid flykte fra Norge fordi hun ble truet på livet. Nå er hun intervjuet i danske Weekendavisen der hun forteller om sitt liv, om den prisbelønte filmen Banaz – en kjærlighetshistorie og om hvordan hun ble sviktet av norsk venstreside da hun trengte vår støtte. Deeyah sier at hun sjøl regner seg til venstresida, men at det ser ut som om venstresida er i en eksistenskrise og har kastet alle sine merkesaker over bord.

Man ser det eksempelvis i den magt, Storbritannien med venstrefløjens begejstrede deltagelse i årtier har givet religiøse ledere til at repræsentere trossamfund. En tankegang, som ifølge Deeyah har givet taletid og indflydelse til mennesker, som står så langt fra venstrefløjens egne idealer, som tænkes kan.

Deeyah forteller om hvordan hun som søttenåring ble truet på livet av folk fra det pakistanske miljøet i Norge.

I en af aviserne udtalte en imam, at det naturligvis var forkert, jeg fik dødstrusler, men at jeg på en måde selv havde bedt om det og burde have forventet, at den slags ville opstå. Han var statsfinansieret.

Og da protesterte vel venstresida? Nei, selv en åpen rettferdiggjøring av vold ble møtt med taushet.

Deeyah mener, at venstrefløjsaktivister udviser en foruroligende ulyst til at sætte sig ind i de forhold, kvinder som Banaz og hun selv er vokset op under. Det skyldes, siger hun, at de er bange for at blive anset for at være racister. »Den indstilling koster menneskeliv. Den frarøver folk, der ligner mig, muligheden for at deltage på lige fod med hvide kvinder i lande som Norge og Danmark.»

Venstresida har åpenbart en hel del å rydde opp i hvis ikke den skal fortsette å svikte mennesker som Banaz og Deeyah.

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelBRICS-landa utfordrer USA og Verdensbanken
Neste artikkelSynkende settlerstat i opprørt Midt-Østen-hav
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).