Deeyah: – Venstresidas rasisme

7

Deeyah: – Venstresidas rasisme

Artisten og filmskaperen Deeyah (Khan) måtte i sin tid flykte fra Norge fordi hun ble truet på livet. Nå er hun intervjuet i danske Weekendavisen der hun forteller om sitt liv, om den prisbelønte filmen Banaz – en kjærlighetshistorie og om hvordan hun ble sviktet av norsk venstreside da hun trengte vår støtte. Deeyah sier at hun sjøl regner seg til venstresida, men at det ser ut som om venstresida er i en eksistenskrise og har kastet alle sine merkesaker over bord.

Man ser det eksempelvis i den magt, Storbritannien med venstrefløjens begejstrede deltagelse i årtier har givet religiøse ledere til at repræsentere trossamfund. En tankegang, som ifølge Deeyah har givet taletid og indflydelse til mennesker, som står så langt fra venstrefløjens egne idealer, som tænkes kan.

Deeyah forteller om hvordan hun som søttenåring ble truet på livet av folk fra det pakistanske miljøet i Norge.

I en af aviserne udtalte en imam, at det naturligvis var forkert, jeg fik dødstrusler, men at jeg på en måde selv havde bedt om det og burde have forventet, at den slags ville opstå. Han var statsfinansieret.

Og da protesterte vel venstresida? Nei, selv en åpen rettferdiggjøring av vold ble møtt med taushet.

Deeyah mener, at venstrefløjsaktivister udviser en foruroligende ulyst til at sætte sig ind i de forhold, kvinder som Banaz og hun selv er vokset op under. Det skyldes, siger hun, at de er bange for at blive anset for at være racister. »Den indstilling koster menneskeliv. Den frarøver folk, der ligner mig, muligheden for at deltage på lige fod med hvide kvinder i lande som Norge og Danmark.»

Venstresida har åpenbart en hel del å rydde opp i hvis ikke den skal fortsette å svikte mennesker som Banaz og Deeyah.

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


7 KOMMENTARER

 1. Det er spesielt ting som dette som gjør at jeg ikke lenger regner venstresida som mitt tilholdssted og sannsynligvis ikke kommer til å gjøre det igjen heller. Det er mye annet som har gått galt med venstresida også, men kulturrelativismen er definitivt det verste. Jeg trur den er blitt for inngrodd til at det er mulig å gjøre noe med.

  • Venstresida ligger med brukket rygg. Den har ikke klart å ta avstand fra den fascistoide jihadismen og heller ikke mot den tradisjonelle fascismen i Ukraina. Venstresida har godtatt sosialdemokratiets ideologiske ledelse, og har dermed gjort seg helt ufarlig.

 2. Nja. Det er sant at venstresiden, med de beste motiver, ikke har klart å målbære en skarp og tydelig kritikk av de kvinnefiendtlige og menneskefiendtlige sidene ved deler av Islam, og at man ved denne feigheten har gitt bort hele kritikken til rasistiske krefter som selvsagt har grepet dette med begge hender. Det at særlig muslimske kvinner har følt seg sviktet av venstresiden er utvilsom det mest alvorlige her. Her må man ta selvkritikk og endre praksis! Men på tross av denne feigheten er det venstresiden alene som har vært talspersoner for en mer human innvandringspolitikk, som har støttet opp om antirasisme, og som har forsøkt å tale innvandrerenes sak på ulike samfunnsområder. Når det gjelder det å godta sosialdemokratiets ideologiske ledelse, ja, når det gjelder SV, nja, når det gjelder Rødt. Rødt må absolutt bli mye skarpere, tydeligere og mer makt og systemkritisk enn de er i dag.

  • Og der kom enda et par grunner til at jeg ikke lenger trur på venstresida. Det gjelder spesielt den forholdsvis nye idéen om at liberal innvandringspolitikk er en form for antirasisme. Jeg aner ikke hva sammenhengen er tenkt å være, men effekten er i alle fall ikke at vi har fått mindre rasisme i Norge med flere innvandrere, så vidt jeg kan se. Noen særlig positiv effekt hva gjelder tradisjonelle venstreverdier som samhold, konsensus, åpenhet i samfunnet og kamp mot internasjonal kapitalmakt er det heller ikke mulig å se.

   Legg til at det antirasistiske arbeidet så å si utelukkende har handla om «hvit» rasisme mot brune mennesker, mens de gode antirasistene i sin enøyde kulturrelativisme og arrogante kunnskapsløshet ikke er i stand til å se rasisme fra innvandrere mot nordmenn, eller ikke minst rasisme mellom ulike innvandrergrupper, som til tider kan være ekstrem. Hvor mange antirasister har noen idé om hva kurdere og tyrkere syns om hverandre, eller f.eks. tyrkere og grekere, serbere og albanere, vietnamesere og vestafrikanere, arabere og jøder, rumenere og sigøynere – eller nær sagt en hvilken som helst annen kombinasjon av innvandrergrupper? Hvor mange antirasister har i det hele tatt vært inne på tanken å spørre dem? Jeg skjemmes når velmenende antirasister ser på innvandrere som noen stakkarer som må beskyttes (fortrinnsvis av andre hvite, som tydeligvis må «tale innvandrernes sak» for dem) mot hvit rasisme, og ikke som voksne mennesker som har ansvar for egne holdninger og handlinger,

   Jeg er usikker på hva godt den antirasistiske venstresida egentlig har gjort, utover å skåre godhetspoeng i egne kretser. De har i alle fall ikke klart å unngå at fascistoid islamisme har fått fotfeste, til tross for at det er snakk om en ideologi som står så langt fra den tradisjonelle venstresida hva gjelder humanistiske idealer som det er mulig å komme. Men, jeg skjønner det er mer fristende og behagelig å skåre interne godhetspoeng ved å kjempe for etablering av moskéer, koranskoler, etniske kulturforeninger o.l. enn å ta seg bryet med å undersøke hvilke idéer som faktisk spres i disse miljøa. Det siste ville jo kreve et visst mot og innebære risiko for ubehag.

 3. Dette er noe vi virkelig bør ta på alvor. Venstresida har vært for feige når det gjelder å ta tydelig avstand fra reaksjonære tolkninger av islam. Vi har blitt for redde for å fornærme imamene, Men det er ikke presteskapet vi skal lage en politikk for.

 4. Jeg trur jeg har sagt det før; men jeg sier det igjen: Jeg har mange muslimske venner som sjøl er sterkt imot imamene. Det er disse muslimene som fortjener vår støtte. Vi svikter de progressive muslimene fordi vi har blitt for redde for å fornærme de reaksjonære.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.