Verdens gjeld passerer 100.000.000.000.000 dollar

10

Verdens gjeld passerer 100.000.000.000.000 dollar

Det er kanskje verd en markering? Verdens samlede gjeld passerte nylig 100.000 milliarder dollar (eller 100 trillioner, som amerikanerne sier). Det er 40% mer enn i 2007.

Gjeldsøkningen på 30 trillioner dollar fra 70 trillioner mellom 2007 og 2013 må sammenlines med en nedgang på 3,86 trillioner til 53,8 trillioner i egenkapital i samme periode, sier Bloomberg.

Eller sagt på en annen måte: gjelda eksploderer, men det er stadig mindre å støtte den opp med.

I samme periode har Deutsche Bank klart å øke sin «eksponering» i derivatmarkedet (tenk: Terrakommunene) til 72.800 milliarder dollar.

Det betyr at Deutsche Bank nå har en derivatgjeld som er tjue ganger større enn Tysklands samlede bruttonasjonalprodukt.

Hvis vi tar med derivatene for hele verden mener økonomer et gjelda har passert 1.000.000 milliarder dollar, eller fjorten ganger verdens samlede BNP.

Kapitalismen har ikke løst noen av sine grunnleggende problemer etter finanskrisa. Sentralbankene har bare trykt penger og bygd opp et korthus som er 40% større enn det var da krakket kom i 2008.

Snakker om framtidsretta, kreativt og levedyktig system!

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


10 KOMMENTARER

 1. Slik jeg tolker det kryptiske økonomisspråket så kan verdensøkonomien sammenlignes med en insolvent bedrift. Firmaet fortsetter å eksistere ved ta opp stadig nye lån basert på luftige forhåpninger om at det skal oppdages nye markeder og nye naturressurser. Men lånet tas opp på tross av at egenkapitalen er dramatisk synkende, med framtidige generasjoner som kausjonister. Det er dagens aller yngste og kommende slektsledd som vil få regningen når det til slutt viser seg at «verdensbedriften» er en elefant på leirføtter. Jeg har ingen løsning på problemet, men vi kunne i det minste starte med å velge politikere som i hvert fall sier at de vil prøve en ny kurs.

  • Den kapitalistiske verdensøkonomien er insolvent. Egentlig er den bankerott. Denne gjelda blir naturligvis aldri betalt. Men den er tatt opp under forutsetning om fortsatt vekst og at framtidige generasjoner på en eller annen måte skal kunne produsere verdier i dette formatet. Det vil naturligvis ikke skje. Våre barn og barnebarn får ei regning de på ingen måte kan betale. Det de bør gjøre er naturligvis å velte korthuset og starte økonomien på et helt annet og sunnere grunnlag. Men overgangen blir tøff.

 2. Fra artikkelen du lenket til:

  «While there’s no way of knowing for sure, estimates of the face value of all derivatives outstanding tops a quadrillion (1,000 trillion) dollars, or more than 14 times the entire world’s annual GDP.»

  Men du selv sier:

  «Hvis vi tar med derivatene for hele verden mener økonomer et gjelda har passert 1000 milliarder dollar, eller fjorten ganger verdens samlede BNP.»

  Du bommer altså ganske kraftig. 1000 milliarder er det samme som en billion. En (norsk) billion kalles som kjent «trillion» på engelsk, siden de ikke bruker -ard-endelser. (Dette faktumet ser forøvrig ut til å gå de fleste norske journalister hus forbi, men hva annet kan man vel vente der i gården.)
  «1000 trillion dollars» er 1000 billioner dollar (1 billiard), ikke 1000 milliarder, som du sa. Gang beløpet ditt med tusen, så blir det rett.

  Men det interessante, når man ser bort fra dette flisespikkeriet, er jo hvordan alle disse utestående fordringene skal drives inn. Selv har jeg skissert noen tanker her:

  http://draftsfirst.blogspot.no/2014/04/de-neste-tusen-milliarder-ar-i.html

  • Det skulle naturligvis være en million milliarder. 1000 trillioner etter amerikansk tellemåte. Men jeg liker ikke å bruke trillion, fordi det på norsk er noe helt annet.

   • Vel, trillion slapp du jo å bruke uansett, siden billiard var det riktige ordet. Eller en million milliarder, som du sier.

    • Jo, men hvis du bvegynner å bruke det norske systemet med billiard og henviser til en artikkel der det står trillion, så blir folk helt forvirra.

     • Ja, men man må jo opplyse folk. Man forklarer hva betydningen av de ulike ordene er, slik jeg har gjort i kommentarfeltet her.
      Problemet er jo at de fleste norske journalister (og såkalt profesjonelle oversettere) er så uvitende at når de ser ordet «billion» i en engelskspråklig tekst, så oversetter de det som regel til det norske ordet «billion».

     • Fint at du gjør det. Folk kan jo ikke tall, så det kan ikke gjøres for ofte.

 3. Husk også at denne absurd store gjelden dypest sett skyldes at vi har et bankvesen som ikke er forankret i reell verdiskapning, men i magi. Banker har gjennom århundrer hatt lov til å skape penger ut av intet. Dette var som kjent en konspirasjonsteori før, men investorer som Spetalen og anerkjente økonomer som Erik Reinert har i det siste begynt å snakke åpent om dette ubehagelige faktumet. Verden kunne sett mye bedre ut om vi hadde hatt et økonomisk system forankret i reelle verdier og i sparing i stedet for gjeld. Men sparing er som kjent en uting i vårt gjeldende paradigme. Alle skal på død og liv bygge seg opp mest mulig gjeld. Dette gjelder for privathusholdninger såvel som for nasjoner. Grunnen er at banksterne tjener penger på denne måten. De lever jo av gjeld. De lever bokstavelig talt av å sette folk i gjeld. De har mandat til å skape nesten ubegrensede mengder penger ut av intet, og så krever de disse pengene tilbakebetalt med renter (som heller ikke er forankret i noe håndgripelig). Får de ikke pengene tilbake, beslaglegger de reelle verdier.

  Dette er essensen av systemet så godt som alle verdens land lever under.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.