Ukraina: Sjokoladeoligarken vant, millioner unnlot å stemme i øst

4

Ukraina: Sjokoladeoligarken vant, millioner unnlot å stemme i øst

Som ventet ble det sjokoladeoligarken Petro Porosjenko som vant presidentvalget i Ukraina (55%). Han var tydeligvis både Dagsrevyens og Børge Brendes kandidat, så der er det nok stor glede.

I følge den ukrainske nettavisa KyivPost var det 3,3 millioner velgere i Donetsk og 1,8 millioner i Luhansk som de facto ikke deltok i valget. Som kjent har disse regionene erklært seg som uavhengige republikker og gått sammen i noe de kaller Novorossija.

I Dagsrevyen lar Hans-Wilhelm Steinfeld og Børge Brende Porosjenko forsikre oss om at det nå skal bli demokrati og slutt på korrupsjon i Ukraina. For landet får nå en oligark som president som kunne kjøpe 45% av reklametida på TV – i tillegg til at han eier Kanal5, landets mest populære TV-kanal. Porosjenko var en av dem som finansierte «opprøret mot oligarkene» på Maidan-plassen.

På annenplass kom oligarken Julia Timosjenko (12%), som ble dømt for korrupsjon og svindel, og på tredjeplass kom oligarken Oleh Lyashko (8%). To dager før valget drepte Lyashkos private milits to føderalister under en vel planlagt mordaksjon i byen Torez i Donetsk.

Så nå blir det nok demokrati og sånn, særlig når IMFs nedskjæringsplan skal gjennomføres.

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


4 KOMMENTARER

 1. Du opererer her som spinndoktor Steigan. Du kan med like stor rett hevde at like mange millioner de facto ikke deltok i valget sentralt og vest i landet (jfr valgdeltakelsen målt mot antall stemmeberettigede). Og om en skal støtte Novorossii så blir det vel feil å telle de som ukrainske stemmeberettigede? En «stat» som ikke er annerkjent av ett eneste land ellers, og hvor flertallet av innbyggerne ikke tør stå frem i frykt for represalier av bevæpnede banditter som ofte fulle av rusmidler herjer rundt i «landet».

  Forøvrig er du mer enn klart tendensiøs, om du fra NRK sine reportasjer hørte forsikringer om at demokrati kommer og korrupsjon blir det slutt på.

  Timochenko ble forøvrig ikke dømt for korrupsjon og svindel, men for å ha gått ut over sine fullmakter, og gjort en for dårlig avtale på vegne av Ukraina med Russland.

  STB, 1+1 og Inter er de mest populære kanalene her, når det gjelder nyhetskanaler så ser mange på lokale/regionale kanaler fremfor nasjonale. Rossii24 er forøvrig like populær som nyhetskanal øst i landet, dvs. mange for ikke ukrainske kanaler inn i det hele tatt.

  • Det er et faktum at det ikke var noe reelt presidentvalg i Donetsk og Luhansk. Årsakene til det er dels at mange ikke anerkjenner valget, at det er krig der, at stemmelokalene er overtatt av separatister osv. Det er ikke én enkelt årsak. Jeg lenker til Kyiv Post som helt nøytralt sier hvor mange som ikke deltok i valget i øst, så får folk gjøre sine egne refleksjoner.
   Porosjenko sa i intervjuet at det ville bli demokratisk styre og slutt på korrupsjon, og utsagnet ble verken fulgt opp med kritiske spørsmål eller problematisert på noen måte. Det er i hvert fall det første valget i Europa jeg veit om der en av presidentkandidatene skryter av å ha likvidert motstandere før valget.
   Du forenkler veldig dommen mot Timosjenko. Interesserte kan lese mer i følgende lenke. Jeg mener det er dekning for min fomulering: http://en.wikipedia.org/wiki/Yulia_Tymoshenko#2011_trial_and_imprisonment_and_other_criminal_cases_against_Tymoshenko

  • Takk Nina. Jeg forsøker å gi folk noen andre perspektiver og informasjon de ikke får i norske medier.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.