Mordbrann-regimet og vestlig taushet

10

Mordbrann-regimet og vestlig taushet

Fortsatt er 48 mennesker savnet etter mordbrannen i Odessa har krevd minst 48 menneskeliv. Det foreligger svært mye dokumentasjon på at dette var et planlagt massedrap utført av nazigrupper som er støttet av regimet i Kiev.

Men pressetalskvinne for State Department i USA, Marie Harf, presterte å rose kuppregjeringa i Kiev for «den største tilbakeholdenhet» i forbindelse med massakren. Og hun forsøkte å legge skylda på Russland.

Mordbrann ser ut til å ha blitt et modus operandi for nazibandene i Ukraina. En israelsk leiesoldat fortalte tidligere at han og hans kolleger hadde hindret Høyre sektor i å brenne inne dusinvis av politifolk. Etter massakren i Odessa har det skjedd en liknende massakre i havnebyen Mariupol, der kanskje så mange som 20 mennesker er blitt drept i en mordbrann iverksatt av høyreekstremister.

Men vestlige medier toner det hele ned, og USA og andre vestlige regjeringer fortsetter å aktivt støtte et regime som opptrer på denne måten. Hvis man går noen måneder tilbake var det jo ingen mangel på voldsomme protester da ubevæpnet politi ble satt inn mot voldelige demonstranter i Kiev. 11. mai åpnet ukrainske styrker ild mot sivile utenfor rådhuset i Krasnoarmeisk. (Børge Brende: – Russland må avvæpne separatistene.(!))

Jeg har ikke klart å finne et eneste politisk parti i Norge som har fordømt massakrene i Odessa og Mariupol.

(PS: På partiet Rødts landsmøte 9.–11. mai ble det vedtatt en uttalelse som skarpt fordømte disse massakrene. Men Rødt har ikke akkurat vært høyt på banen de heller.)

 

 

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


10 KOMMENTARER

 1. Jeg tok meg en tur til Kulikovopole for to dager siden, da det var minnedagen for den store fedrelandskrigen. Jeg gikk rundt hele bygningen og kunne telle 8 utganger foruten hovedinngangen. Inne i bygningen så kunne jeg se i hver eneste etasje at det hadde vært brann, men uten at jeg er brannekspert stusset jeg på at det var ikke noe som var ordentlig brent. Det eneste stedet som en kunne se var en ordentlig brann var rett innenfor hovedinngangen. Om det skyldes materialenes beskaffenhet eller hva slags branner det var, er jeg nysgjerrig på. I alle etasjer var det også større områder som ikke hadde noe spor etter brann overhodet.

  Rett utenfor, pålimt søylene, var det et dusin bilder av forskjellige lik, det var skikkelig vondt å se. Igjen, jeg har ingen kunnskap, men som legmann så det ut som om ansiktene gjennomgående var sotede, slik som mange av veggene i hovedtrappene var.

  Det marsjerte om lag 100 stykker (kommunister) og markerte dagen/tapet av liv – det hele gikk svært rolig for seg. Folk som var det klappet da de kom, det ble sunget gjentatte ganger og holdt improviserte korte taler. RT kom med to pensjonerte militære og flagg og etter en lengre brief ble de intervjuet med folkemengden og fagforeningshuset i bakgrunn, men stort sett ingen brydde seg.

  Langt flesteparten (typisk 3 av 4) som la ned blomster hadde ingen symbler som kunne fortelle hvem de sympatiserte med. Om det var grunnet et behov for å holde lav profil eller fordi de faktisk var uten klart definert tilhørighet til grupper vites ei. Jeg har aldri sett byen så stille og folketom. Det var som de kaldeste sene kvelder vinterstid. Politiet var jevnt over firedoblet styrke og ved fagforeninghuset var det ekstra styrker på baksiden for det tilfelle noe skulle skje. På forsiden holdt politiet seg på respektfull avstand.

  Hva som skjedde er det vanskelig å være sikker på. Men det finnes bilder av en av politisjefene som instruerer politi og sivile i forkant av opptøyene og flere her forteller at da han skulle arresteres så var han ikke å finne, men at han skulle ha flyktet til sin bror i Transdniepr senere samme dag når ting ikke gikk slik som det var planlagt. Slike marsjer som ble avholdt er vanlig ved fotballkamper, men denne gang virket det som om (baser på nettsider og samtaler med folk) det hadde kommet tilreisende fra ytterligående grupper på begge sider som ville bruke anledningen i deres sak – og at den pro-russiske siden totalt feilberegnet folkets motvilje mot angrepet, og da de ble kjeppjaget ut av byen søkte de altså tilflukt på Kulikovopole plassen først og inne i fagforeninghuset etterpå. Her kan det tyde på at ytterligående på høyresiden utnyttet folkets motvilje mot opptøyer til å utøve særlig grove voldshandlinger, og med politi og brannvesen holdt tilbake så ble det fritt spillerom.

  Alt i alt, uhyrlig – nå bruker alle sider enkeltdetaljer som argumentasjon for konspirasjonsteorier som umulig kan stemme. Innimellom kan du se de aller nærmeste sørge. Jeg håper og tror at om folk kunne oppleve det på nært hold, så ville store ord og klisjeer vike for et balansert syn og respekt – som folk er det knapt noen som gjennom nyere historie har tapt så meget blod.

  • Takk. Jeg setter stor pris på at du deler denne opplevelsen med oss. Og jeg spør meg sjøl: hvorfor har ikke norsk presse gjort noe så enkelt som dette?

 2. «Jeg har ikke klart å finne et eneste politisk parti i Norge som har fordømt massakrene i Odessa og Mariupol.»
  Ikke Rødt heller, nei .. ?

 3. Underlig hvis ikke Rødt brukte anledninga til å komme med en fordømmelse fra landsmøtet nå i helga.

  NRK meldte i går:
  «Dette er en ulovlig folkeavstemning som er i strid med folkeretten. Avstemningen har null verdi. Nå er det presidentvalget 25. mai som gjelder og som må gjennomføres slik at Ukraina får en ny president valgt av folket. Det valget har Norge sin fulle støtte, sier utenriksminister Børge Brende til NRK. Brende sier han for få dager siden var i kontakt med sin russiske motpart Sergej Lavrov og ba Russland om å være med på å avvæpne de prorussiske separatistene.
  – De må få dem ut av de offentlige bygningene og sørge for at de deltar i avstemningen i Ukraina om ny president og ikke bruke våpen, men altså bruke sine stemmer, sier Brende.»

  To kommentarer til dette. Jeg er ingen ekspert på folkerett, men gjelder ikke den forholdet mellom stater? I folkeavstemninga skulle folk svare ja eller nei på spørsmålet «Støtter du avgjørelsen om selvstyre, som Folkerepublikken Donetsk har tatt?». Det gjenstår å se hva avstemningsresultatet fører til, men så langt er vel dette en sak for Ukraina og ingen andre. Annerledes stiller det seg med Brendes oppfordring til Lavrov. Han mente vel neppe at Putin skulle be separatistene om å være så snill å la Kalashnikoven bli igjen hjemme. Å avvæpne noen i et fremmed land fordrer vanligvis militærmakt. Skulle russiske soldater rykke inn i Donetsk, beslaglegge geværer og så trekke seg ut igjen? Eller ser Brende for seg at Russland skulle okkupere Donetsk i lengere tid? Begge deler ville være fullstendig forrykt og iallfall ikke i samsvar med folkeretten. En kan tenke seg reaksjonen i Kiev og NATOs hovedkvarter dersom dette hadde skjedd. Virkelig det påskuddet haukene hadde trengt for å trappe opp NATOs militærstyrker i Øst-Europa og rykke ett skritt nærmere krigen.

  • Enig. Brendes kommentar er både meningsløs og dum. Det er godt gjort. Den er meningsløs fordi den kommer som reaksjon på at ukrainske militære skyter sivile. Og den er dum, fordi det er ingenting Russland kan gjøre for å avvæpne separatister, med mindre landet skulle gjøre som du sier. Brende var ikke så ille som miljøminister. Men som utenriksminister er han jo en katastrofe.

   • Sivile er blitt skutt, fra begge sider – det er et faktum. Men om en ser etter så vil en se at det fra myndighetenes side er unntaksvis. Ikke at det gjør døden mindre eller kan forsvares. Dog, myndighetene har gjentatte ganger demonstrert tilbakeholdenhet og sågar fått på pukkelen både innenands og utenlands fro det så bildet er generelt et annet.

    Spørsmålet om sivile, når du står i t-skjorten din ved en vaktpost du har vært med å bygge opp og sikter og skyter på eget militære, hva er du da?

    Jeg har selv overfor slike måtte gjøre holdt og redegjøre for meg og mitt, om jeg er spion (!) for Russland eller USA +++ De opptrer aldri alene, typisk 3-5 eller fler – jeg har vondt for å se ag det er sivile.

    Om Russland vil, kan de gjøre svært meget. De kan gi melding ut til sine nøkkelpersoner at opprøret er over, trekke seg ut og ikke bistå med midler og utstyr. Det vil fjerne ressursene som holder opprøret i gang. Etter hvert vil flertallet komme frem og vise at til og med i Luhansk og Donetsk så er det flertall for et samlet Ukraina. Hemmelige meningsmålinger viser gjentatte ganger at opprøret er fundert hos max. 30% av befolkningen.

    Det ville åpne for all kanaler så man ikke kun har 20 russiske kanaler å velge på – det er gjennomgående slik at ser du på en russisk kanal så vil nyhetene alltid bli forklart og tolket. En ukrainsk nyhetskanal vil ikke gjøre så, hvor seer selv må tenke.

  • Jeg har ikke vært i Donetsk på en stund, men jeg taler daglig med venner som bor der. I tillegg prøver jeg å følge godt med da det ikke nødvendigvis er bare lystelig å arbeide her som utlending, da både med og uten alkohol så komer det i blandt heller ufine ytringer om ens person.

   Det som er uomtvistelig klart er at det er russiske militære ressurser tilstede. Folk som bor der tar det igjen på at den russiske dialekten viser det, at uten insignia så er det likevel klassisk russisk utrustning av klær, støvler, våpen osv. som ikke er tilgjengelig sivilt eller brukes (deler ikke tilgjengelig heller) av Ukraina. Slik sett så er Russland definitvt tilstede og bryter folkeretten.

   Alt dette snakket om NATO er for meg tøys. Jeg mener at det er utenom all tvil at NATO i detalj kjenner til at over 50 bedrifter i området (noen faktisk utenfor, i oblast som definitivt ikke har grobunn for separatisme i slikt omfang) som tildels produserer svært kritiske deler av russisk forsvarmateriell (motorer og missilstyring antagelig viktigst) og romfartsprogram. Uten Ukraina (hovedraketter) kommer hverken USA eller Russland opp til MIR;) Lille Norge bruker fra til til annet også ukrainsk flykapasitet når vi er ute med vårt militære, som en parentes.

   Hovedproblemet kan vel illustreres ved at mange russerer og ukrainere mener at Ukraina ikke er fremmed land. Strateger i NATO har nok lenge forstått den sannheten om at det er særs uklokt å trenge en makt som Russland helt opp i hjørnet. Men USA konkurrerer hardt og vinner i mine øyne over Russland i kampen om å ha de dummeste politikerne – selv om det er stjerner på begge lag 🙂

   Gjennom mange år har Russland en ferdig infrastruktur med menn i posisjon til å bistå på forskjellig vis rundt om i Ukraina. Slik som den nå avsatte og ettersøkte politisjefen i Odesa er ett eksempel på. Det var to branner her i går, noterte meg at med de endringer som interimstyret i Kiev gjorde her i Odesa, så klarte de å rykke ut vesentlig kjappere (minutter og ikke time, og til overmål var det i samme retning). Om det kunne skjedd også 2. mai, så kunne mange liv vært spart!

 4. Dette er en artikkel som såvel Dagfinn A. Mork som andre vil finne svært interessant (og jeg hører gjerne hans kommentar til den). Den er oversatt fra engelsk og er skrevet av en Moskva-basert russisk journalist i øst-Ukraina, men den er forbløffende edruelig, og jeg finner det vanskelig å mistenke ham for å «spinne» eller holde tilbake informasjon. http://www.aftonbladet.se/kultur/article18848870.ab

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.