– Kollapsen til Vest-Antarktika er ikke til å unngå

0

– Kollapsen til Vest-Antarktika er ikke til å unngå

Nye data fra NASA og University of California viser at den store innlandsisen i Vest-Antarktika smelter mye fortere enn antatt og at den også er på vei mot havet mye fortere enn forskerne tidligere har observert.

Eric Rignot, som leder forskerteamet, er i ferd med å publisere en fagfellevurdert artikkel i tidsskriftet Geophysical Research Letters. Han sier:

Sammenbruddet til denne sektoren av Vest-Antarktika ser ut til å være ustoppelig. Det at det skjer samtidig over en bred front, tyder på at det har en felles årsak, slik som økninga av havtemperaturen i området der denne breen møter havet. Slik det ser ut nå er denne sektoren på vei til å forsvinne – og det er uunngåelig.

Volumet til den antarktiske ismassen er beregnet til å væra omkring 25,4 millioner km3, og Den vestantarktiske innlandsisen inneholder under 10 % av dette, eller 2,2 millioner km3.

Det økte tempoet i smeltinga av innlandsisen vil føre til en raskere økning av havnivået enn forskerne hadde antatt. Det vil ta et par århundrer før hele denne breen er borte, men allerede på ganske kort sikt vil man begynne å merke virkningene.

Breen vil være en betydelig bidragsyter til økninga i havnivået i tiårene og hundreårene som kommer, sier Rignot.

 

KampanjeStøtt oss

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.