– Kollapsen til Vest-Antarktika er ikke til å unngå

0

– Kollapsen til Vest-Antarktika er ikke til å unngå

Nye data fra NASA og University of California viser at den store innlandsisen i Vest-Antarktika smelter mye fortere enn antatt og at den også er på vei mot havet mye fortere enn forskerne tidligere har observert.

Eric Rignot, som leder forskerteamet, er i ferd med å publisere en fagfellevurdert artikkel i tidsskriftet Geophysical Research Letters. Han sier:

Sammenbruddet til denne sektoren av Vest-Antarktika ser ut til å være ustoppelig. Det at det skjer samtidig over en bred front, tyder på at det har en felles årsak, slik som økninga av havtemperaturen i området der denne breen møter havet. Slik det ser ut nå er denne sektoren på vei til å forsvinne – og det er uunngåelig.

Volumet til den antarktiske ismassen er beregnet til å væra omkring 25,4 millioner km3, og Den vestantarktiske innlandsisen inneholder under 10 % av dette, eller 2,2 millioner km3.

Det økte tempoet i smeltinga av innlandsisen vil føre til en raskere økning av havnivået enn forskerne hadde antatt. Det vil ta et par århundrer før hele denne breen er borte, men allerede på ganske kort sikt vil man begynne å merke virkningene.

Breen vil være en betydelig bidragsyter til økninga i havnivået i tiårene og hundreårene som kommer, sier Rignot.

 

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


DEL
Forrige artikkelYatsenyuks føringsoffiserer
Neste artikkelSosiale medier og psykologisk krigføring
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formenn i AKP(m-l) 1975–84). Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).