– De skyter på sitt eget folk

0

– De skyter på sitt eget folk

Dette var den skarpe anklagen som Vesten rettet mot regjeringa til Yanukovitsj i jauar 2014. Polen kalte inn Ukrainas ambassadør på teppet. EU-kommisjonen kom med skarpe advarsler. Utenriksminister Børge Brende ba myndighetene i Kiev om å gå i dialog med opposisjonen.

– Ukrainas ledere har et særlig ansvar for at landet ikke synker ned i en uforutsigbar voldsspiral, sier Brende i en kunngjøring.

Men det var i januar 2014. Nå er volden mange ganger verre og det drepes folk i titall på titall – om ikke mer. Det bombes fra kamphelikoptre og fly og det er satt inn stridsvogner.

Sjokoladeoligarken Porosjenko, som i følge Brende er en «vellykket forretningsmann», ventet ikke en gang til opptellinga etter valget var ferdig før han ga ordre til full krig mot separatistene i øst.

Jeg vil ikke holde noen dialog med kriminelle. Man snakker ikke mer terrorister. Anti-terrorist-operasjonen skal ikke vare i måneder – den vil bare vare noen timer, sa han før han formalt var innsatt som president.

Men Polen har ikke innkalt noen på teppet, Kerry har ikke kommet med noen alvorlige advarsler og ei heller EU-kommisjonen. Carl Bildt sender ingen rasende twitter-meldinger.

Det er visst greit å skyte på sitt eget folk hvis man er på lag med NATO.

Forrige artikkelOm franska valet och Front National
Neste artikkelHvordan bryte isen med Kina?
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).