Seymour Hersh: Tyrkias rolle i gassangrepet

0

Seymour Hersh: Tyrkias rolle i gassangrepet

Den kjente amerikanske journalisten Seymour Hersh, ble verdensberømt da han avslørte My Lai-massakren i 1968, og er også kjent for å ha avslørt den amerikanske torturen i Abu Ghraib i Irak. Nå har han i to artikler i London Review of Books avslørt det spillet som CIA, Tyrkia og den syriske opposisjonen har spilt for å legge ansvaret for gassangrepet i Ghouta i Syria på preseident Assad.

Britisk etterretning fant tidlig ut at den saringassen som ble brukt ikke var av samme type som den som den syriske hæren har. Dette ble raskt meddelt USAs Joint Chiefs of Staff, skriver Hersh.

Hersh har snakket med en tidligere etterretningsoffiser som sier:

Våre fremste offiserer ble fortalt av våre etterretningstjenester at sarinet ble levert gjennom Tyrkia. Tyrkia trente al-Nusra-fronten i produksjon og bruk av sarin.

Artikkelen er en oppfølger av en artikkel Seymour Hersh hadde i LRB i desember 2013: Whose sarin?

Bildet begynner å bli tydelig: Våre allierte, ikke minst krefter i USA og Tyrkia, var villige til å la opposisjonen bruke giftgass mot sine egne for å utløse et angrep på Syria.

Forrige artikkelPål Steigan:
 Blod, olje og våpen 
– norsk imperialisme

Neste artikkelHandelen mellom Kina og Afrika passerte 200 milliarder dollar i 2013
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).