Handelen mellom Kina og Afrika passerte 200 milliarder dollar i 2013

0

Handelen mellom Kina og Afrika passerte 200 milliarder dollar i 2013

Kinas president Xi Jinping var nylig på rundreise i Afrika, og under sitt besøk i Senegal i slutten av februar 2014 kunne han melde at:

I 2013 passerte den kinesisk-afrikanske samhandelen 200 milliarder dollar for første gang, noe som gjorde Kina til Afrikas største handelspartner.

Dermed passerte Kina EU som Afrikas viktigste handelspartner. I 2010 var samhandelen 130 milliarder dollar, så den vokser raskt.

Xi var også stolt over at Kinas direkte investeringer i Afrika hadde økt med 44%. Det han ikke sa var at utgangspunktet var ganske lavt. Men i 2015 regner man med at Kinas investeringer i Afrika vil passere 50 milliarder dollar.

Angola fikk nylig et lån fra Kina på 2 milliarder dollar til lav rente, og kunne dermed avvise tilbudet fra Det internasjonale pengefondet (IMF). Det samme gjeldt Tsjad, Nigeria, Sudan, Etiopia og Uganda.

Om USA ikke kan konkurrere med Kina om handel med Afrika, så er landet uten sidestykke når det gjelder militære operasjoner på kontinentet.

 

Forrige artikkelSeymour Hersh: Tyrkias rolle i gassangrepet
Neste artikkelSeymour Hersh om giftgasskomplottet i Syria
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).