New York Times: Hadde Marx rett likevel?

0

New York Times: Hadde Marx rett likevel?

Utallige ganger er teoriene til Karl Marx erklært døde og begravet, men ikke like ofte blir de aktuelle igjen, og ikke minst nå, under den største krisa i kapitalismens historie. Systemlojale New York Times skriver:

De gylne etterkrigsårene med vestlig økonomisk vekst, en behagelig levestandard for arbeiderklassen og en generelll økonomisk stabilitet ga gode argumenter for verdien av kapitalismen og feil i Marx’ kritikk av den. Men i de seinere årene har mange av de kreftene som Marz sa ville føre til kapitalismens undergang vist seg igjen med fornyet styrke, slik som konsentrasjonen og globaliseringa av rikdommen, den permanente arbeidsløsheten og de fallende lønningene.

For å diskutere dette har riktignok NYT fått med seg fire som forkaster Marx og bare en som mener at han er helt nødvendig for å forstå dagens verden, nemlig Doug Henwood i Left Business Observer.

Men bare at NYT må stille spørsmålet, og at kapitalismens forsvarere er så på defensiven at de må levere så dårlige argumenter som Michael R. Strain fra American Enterprise Institute, sier en hel del om kraften i teoriene til Marx.

Som Michael Roberts bemerker, Strain kan umulig ha lest første bind av Kapitalen.

KampanjeStøtt oss

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.