New York Times: Hadde Marx rett likevel?

0

New York Times: Hadde Marx rett likevel?

Utallige ganger er teoriene til Karl Marx erklært døde og begravet, men ikke like ofte blir de aktuelle igjen, og ikke minst nå, under den største krisa i kapitalismens historie. Systemlojale New York Times skriver:

De gylne etterkrigsårene med vestlig økonomisk vekst, en behagelig levestandard for arbeiderklassen og en generelll økonomisk stabilitet ga gode argumenter for verdien av kapitalismen og feil i Marx’ kritikk av den. Men i de seinere årene har mange av de kreftene som Marz sa ville føre til kapitalismens undergang vist seg igjen med fornyet styrke, slik som konsentrasjonen og globaliseringa av rikdommen, den permanente arbeidsløsheten og de fallende lønningene.

For å diskutere dette har riktignok NYT fått med seg fire som forkaster Marx og bare en som mener at han er helt nødvendig for å forstå dagens verden, nemlig Doug Henwood i Left Business Observer.

Men bare at NYT må stille spørsmålet, og at kapitalismens forsvarere er så på defensiven at de må levere så dårlige argumenter som Michael R. Strain fra American Enterprise Institute, sier en hel del om kraften i teoriene til Marx.

Som Michael Roberts bemerker, Strain kan umulig ha lest første bind av Kapitalen.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.