New York Times: Hadde Marx rett likevel?

0

New York Times: Hadde Marx rett likevel?

Utallige ganger er teoriene til Karl Marx erklært døde og begravet, men ikke like ofte blir de aktuelle igjen, og ikke minst nå, under den største krisa i kapitalismens historie. Systemlojale New York Times skriver:

De gylne etterkrigsårene med vestlig økonomisk vekst, en behagelig levestandard for arbeiderklassen og en generelll økonomisk stabilitet ga gode argumenter for verdien av kapitalismen og feil i Marx’ kritikk av den. Men i de seinere årene har mange av de kreftene som Marz sa ville føre til kapitalismens undergang vist seg igjen med fornyet styrke, slik som konsentrasjonen og globaliseringa av rikdommen, den permanente arbeidsløsheten og de fallende lønningene.

For å diskutere dette har riktignok NYT fått med seg fire som forkaster Marx og bare en som mener at han er helt nødvendig for å forstå dagens verden, nemlig Doug Henwood i Left Business Observer.

Men bare at NYT må stille spørsmålet, og at kapitalismens forsvarere er så på defensiven at de må levere så dårlige argumenter som Michael R. Strain fra American Enterprise Institute, sier en hel del om kraften i teoriene til Marx.

Som Michael Roberts bemerker, Strain kan umulig ha lest første bind av Kapitalen.

Forrige artikkelDeflasjon truer i Europa
Neste artikkelUSAs etterretning lagde en «kubansk twitter»
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).