John Kerry og løpeseddelbløffen

12

John Kerry og løpeseddelbløffen

På pressekonferansen 17.04.2014 etter Geneveforhandlingene om Ukraina trakk USAs utenriksminister fram en løpeseddel som har sirkulert i Donetsk i Øst-Ukraina. Den skal ha krevd at alle jøder skulle registrere seg. Kerry sa indignert:

I år 2014 etter hele den historiske reisen vi har vært gjennom, så kan vi overhode ikke tolerere dette; det er grotesk, det er hinsides uakseptabelt.

Det er bare én liten hake ved dette. Løpeseddelen var falsk – den var en provokasjon beregnet på å få opprørerne i øst til å framstå i et negativt lys. Den hadde form av en brev som var undertegnet «Folkets guvernør Denis Pusjilin» og hadde noe som så ut som et offisielt stempel øverst.

Denis Pusjlin sier at han aldri har undertegnet noe sånt brev og heller aldri har kalt seg folkets guverør. Stempelet som liksom skulle være offiselt, bærer tydelig preg av å være photoshoppet, sier Pusjlin.

Den israelsk avisa Haaretz gikk først på bløffen, men sendte siden ut denne tweeten:

Løpeseddelen som oppfordrer Donetsk-jødene til å registrere seg blir nå i vide krester ansett som falsk.

Man kan vel da si som Odvar Nordli sa da han smakte på risbrennevin i Kina:

Denna har’em itte vøri heldig med!

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


12 KOMMENTARER

 1. regnet først med det var en provokasjon fra russerne for å få ukrainerne til å fremstå som alle nazister, men så oppdaget jeg at det liksom skulle komme fra den russiskvennlige sida, så da falt vel den provokasjonen litt i fisk?
  litt sånn – ehh – javel.

  • Det var en primitiv bløff, og man spør seg: har ikke USAs utenriksminister bedre argumenter å komme med på en viktig pressekonferanse enn sånt som dette? Hvordan står det da til med resten av argumentasjonsrekka?

     • Så lenge det store flertallet av massene lar seg lure, vil de fortsette med løgnene sine. Men etter Irakbløffen burde det ha blitt en del vanskeligere

     • Folk går på limpinnen hver gang. Mediene er elitens instrumenter for å holde oss uvitende og føre oss bak lyset.

 2. Ser det nesten omvendt. Tross alt er ikke hvert ord Kerry eller andre koryfeer sier diktert av mediarådgivere, i hvert fall er de i så fall ikke særlig smarte.

 3. Jeg tror dette i stor grad handler om å snu oppfatninga om at det nye regimet i Ukraina består av jødehatere. På den falske løpeseddelen var begrunnelsen for at jødene i Donetsk skulle måtte registrere seg, at jødene angivelig hadde støtta det nasjonalistiske kuppet i Kiev. Dette er vel en høyst tvilsom påstand, gitt at det faktisk er en realitet at antisemittiske grupperinger har fått sterke maktposisjoner. Selv om det også er en realitet at jøder som er orientert mot USA har støtta kuppet siden USA støtta det, er det vel ingenting som tyder på at de ukrainske jødene som gruppe har vært spesielt ivrige kupptilhengere.

  • Klart at dette var for å snu argumentet, men det var så grovt og prmitivt gjort at det er forbløffende at USAs utenriksminister ville bruke det på denne måten. Da er man desperat.

 4. Et halvt døgn etter at jeg skrev min kommentar her, hørte jeg i NRK-nyhetene i morges om den samme løpeseddelen. Uten noen forbehold om påliteligheten. Merkelig!

  • Norske medier er så lojale mot Imperiet at det er til å få mark av. Det samme har vi sett med Libya og saringassen i Syria. Eller for den saks skyld Statoils politikk i Norge og utlandet. Servilitet over hele linja. Derfor trengs blogger som denne.

   • Enig, dessverre. Har sendt NRK henvisning til din dokumentasjon (på nyhetstipslinken), så det gjenstår å se om det medfører noen reaksjon.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.