John Kerry og løpeseddelbløffen

0

John Kerry og løpeseddelbløffen

På pressekonferansen 17.04.2014 etter Geneveforhandlingene om Ukraina trakk USAs utenriksminister fram en løpeseddel som har sirkulert i Donetsk i Øst-Ukraina. Den skal ha krevd at alle jøder skulle registrere seg. Kerry sa indignert:

I år 2014 etter hele den historiske reisen vi har vært gjennom, så kan vi overhode ikke tolerere dette; det er grotesk, det er hinsides uakseptabelt.

Det er bare én liten hake ved dette. Løpeseddelen var falsk – den var en provokasjon beregnet på å få opprørerne i øst til å framstå i et negativt lys. Den hadde form av en brev som var undertegnet «Folkets guvernør Denis Pusjilin» og hadde noe som så ut som et offisielt stempel øverst.

Denis Pusjlin sier at han aldri har undertegnet noe sånt brev og heller aldri har kalt seg folkets guverør. Stempelet som liksom skulle være offiselt, bærer tydelig preg av å være photoshoppet, sier Pusjlin.

Den israelsk avisa Haaretz gikk først på bløffen, men sendte siden ut denne tweeten:

Løpeseddelen som oppfordrer Donetsk-jødene til å registrere seg blir nå i vide krester ansett som falsk.

Man kan vel da si som Odvar Nordli sa da han smakte på risbrennevin i Kina:

Denna har’em itte vøri heldig med!

Forrige artikkelsteigan.no i verden
Neste artikkelBulgaria fortviler over EU-parlamentet
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).