Fraternisering i Øst-Ukraina

0

Fraternisering i Øst-Ukraina

Flere meldinger fra Øst-Ukraina tyder på at de militære styrkene som er sendt dit av kuppregjeringa i Kiev har liten lyst på å åpne ild mot de sivile opprørerne de møter.

Kyiv Post, som er ei uavhengig nettavis med hovedkvarter i Kiev skriver:

Journalister fra Kyiv Post som er på stedet rapporterer at ukrainske styrker som var omgitt av sivile og pro-russiske opprørere i Kramatorsk heiste det russiske flagget etter å ha snakket med den selvoppnevnte ordføreren i Sloviansk. Etter å ha desertert dro soldatene i pansrede kjøretøyer sammen med Kleml-støttede soldater uten distinksjoner til Sloviansk.

Kuppregjeringa i Kiev nekter for at dette er foregått, men det ligger et stort antall videoer på nettet som viser situasjoner der sivile stopper ukrainske stridsvogner uten at det kommer til kamp. Washington Post melder om det samme. Og BBC.

Det russiske RIA Novosti melder at seks ukrainske militære kjøretøyer byttet side i Kramatorsk og heiste det russiake flagget, og at mannskapene på tre panservogner i Donetsk gjorde det samme. Vi ønsker ikke å være i krig med folket, skal de ha sagt i følge russiske kilder. Les også reportasjen i Kyiv Post.

 

 

Forrige artikkelDet er ennå mulig å hindre krigen
Neste artikkelUkrainas hær – blakk og demoralisert
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).