Tidligere israelske soldater på Majdan-plassen

7

Tidligere israelske soldater på Majdan-plassen

Det har lenge gått rykter om at israelske militære skal ha vært svært aktive blant de såkalte fredelige demonstrantene på Majdan-plassen i Kiev. Her bekrefter den israelske avisa Haaretz dette gjennom et intervju med «Delta», en israelsk veteran:

Den tidligere soldaten «Delta» ledet en kampenhet i Kiev, de såkalte «blå hjelmene fra Majdan», som besto av 40 menn og kvinner, deriblant flere veteraner fra den israelske hæren. De gjennomførte voldelige sammenstøt med regjeringens styrker.

«Delta», som brukte sin kamperfaring fra Shu’alei Shimshon-bataljonen, forteller dessuten at han og hans kolleger forhindret ukrainske høyreekstremister fra å brenne inne dusinvis av politifolk i en bygning.

Det ville ha blitt en massakre, og det ville vi ikke ha, sier Delta.

Det var fem tidligere israelske soldater i den kampenheten «Delta» ledet i spissen for «de fredelige demonstrantene på Majdan».

(Artikkelen er blitt rettet etter innspill fra lesere.)

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


7 KOMMENTARER

 1. master of none skriver du blandt annet om deg selv – det tror jeg deg på. Det er vel der flesteparten av oss hører hjemme. Men til saken; har du noen gang tenkt gjennom at det ville tjene din sak bedre om du ikke var så ensidig og selektiv når du argumenterer?

  Jeg tror deg også på at du er kommunist, men slik du har argumentert her så knyttes du idag sterkt til Russland og da Putins Russland. Hvor mye kommunisme det er i den slags hardtslående og undertrykkende styre vet jeg sant og si ikke – men er det dette du står for og som du ser som politisk løsning i for eksempel vårt land?

  Hva gjelder ensidighet; du påtaler konsekvent demonstrasjonene på Maidan som «de såkalte fredelige demonstrantene» og bruker et lite mindretall av særdeles ufyselige demonstranter som alibi til å stemple alle. Jeg finner det uredelig at du gjør så. Videre at du ikke viser til årsakssammenhengen for hvordan disse fant grobunn for sin voldelige opptreden.

  Når jeg taler med folk på plass (for eksempel Donetsk i går) så er bildet at det er et stort innslag av aktivster som ikke har lokal tilhørighet, som ikke taler russisk med lokal ukrainsk tonefall men rene russiske (i betydningen fra landet Russland) dialekter. Som du måske har fått med deg så gir dette de merkeligste utslag som i Kharkiv som også NRK rapporterer her http://www.aftenposten.no/nyheter/iriks/Uff_-da-Vi-okkuperte-feil-hus-7531765.html#.U0YnMPmSya8

  Om en kikker rundt i kommentarfeltene til russiske nettsider så er argumentasjonen så vulgær og fiendtlig at det rett som det er går over i rasistiske toner – og Putin og hans regjering/adminsitrasjon gjør ikke noe for å bremse, hverken vulgærargumentasjon eller aktivitet. Tvert imot, så krever han at Ukraina holder en høyere standard en ham selv, hva gjelder demokratiske rettigheter. I tillegg til krav som regionalt selvstyre språkpolitikk etc som ikke blir russiske republikker til del, men bekjempes med kuler om nødvendig. Er du bekvem med dette Steigan?

  • Putin står svært langt fra meg politisk. Han er en kristen-konservativ, kapitalistisk og imperialistisk politiker med blant annet Tsjetsjenia på rullebladet. Russland trenger en sosialistisk revolusjon der dagens kapitalistiske oligarki erstattes med det jeg kaller et øko-kommunistisk samfunn.
   Jeg har ingen sympati med systemet eller regimet i Russland. Klassemessig er det heller ikke vesentlig forskjellig fra Ukraina.
   Men i dagens situasjon er det USA og Vesten som har vært aggressiv (Libya, Syria, Ukraina) og stort sett ikke Russland. Sjøl om jeg er imot anneksjonen av Krim, så er den ikke i hovedsak en aggressiv, men en defensiv handling.

 2. I artikkelen du lenker til er det 1200 demonstranter, mens det var noen dusin offiserer i bygningen. «“There were dozens of officers inside, surrounded by 1,200 demonstrators who wanted to burn them alive,”»

  • Takk. I stand corrected. Jeg må ha vært så rysta at opplysninga at jeg har lest feil. Jeg legger meg flat. Men «dozens of offisers» er vel da i omfang omtrent som ved massakren i Odessa. Og det sier fortsatt alt om menneskesynet til disse folkene.
   Men 1200 var det ikke snakk om. Min tabbe.

   • Helt enig, grusomt, og ironisk når det er IDF-soldater som holder igjen. Det sier en del om hvor langt enkelte grupper i Ukraina er villig til å gå.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.