Europa på vei mot deflasjon?

0

Europa på vei mot deflasjon?

Stadig flere tegn tyder på at Europa er på vei mot deflasjon, skriver Financial Times. Dette betyr at Europa kan havne i en slik økonomisk stagnasjon som Japan har vært i siden 90-tallet. «Men Europa er ikke Japan,» sier Den europeiske sentralbanken. FT svarer:

Nei, det er det virkelig ikke. Europas stilling er potensielt verre.

Deflasjon betyr fallende priser. Er det så galt da? Ja, for da blir verdien av gjelda stående, mens pengene til å betjene den blir mindre. Deflasjon betyr økende arbeidsløshet, konkurser og stagnasjon som fører til mer stagnasjon.

MarketWatch skriver:

I januar falt prisene i alle land i eurosonen, unntatt Latvia, Estland og Slovakia. … EU er bare en hårsbredd fra å havne i deflasjon.

EUs samlede gjeld har nå passert 11.550 milliarder euro. Og så drar de visst på seg litt ekstra i Ukraina, sies det.

 

 

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


DEL
Forrige artikkelMøte med fredsprisvinner Mairead Maguire
Neste artikkelSaudi-Arabia truer med å blokkere Qatar
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).