Den kalde krigen på den arabiske halvøya

0

Den kalde krigen på den arabiske halvøya

I skyggen av konfliktene i Ukraina har konflikten mellom Saudi-Arabia og Qatar nådd nye høyder.

Saudi-Arabia truer med blokade mot Qatar til vanns, til lands og i lufta hvis ikke Doha bryter alle bånd til Det muslimske brorskapet i Egypt, stenger al-Jazeera og kaster ut de lokale avdelingene til USA-institusjonene Brookings og Rand Corporation.

Saudierne beskylder Qatar for å samarbeide med Iran og sjia-muslimene i Irak og Bahrain, og er rasende på Obama-administrasjonen for at den ikke støtter dem.

I 2011 invaderte Saudi-Arabia nabolandet Bahrain for å slå ned et sjiamuslimsk opprør der, mens Vesten så en annen vei.

I Qatar driver islamisten Al-Qaradhawi sin propaganda for islamistisk republikk, og det gjør det saudiske kongehuset nervøst.

En konfrontasjon mellom statene i Gulfrådet vil merkes på verdens oljemarked, for å si det litt forsiktig.

 

Forrige artikkelVisioni del’alba
Neste artikkelMøt amerikanerne som organiserte kuppet i Kiev
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).