Vil Ukraina overleve?

28

Så lyktes den «revolusjonen» i Ukraina som USA hadde investert 5 milliarder dollar i og som USA og EU aktivt ledet fra sidelinja. Den korrupte og udugelige president Janukovitsj ble styrtet og demonstrantene i Kiev feirer seieren. Men alle Ukrainas problemer er bare blitt verre, og faren for storkrig i Europa er fortsatt til stede.

Fascister vokter parlamentet

Under hele opprøret i Kiev er det fascistiske og nazistiske grupper som Høyre sektor og Svoboda som har stått i spissen, som har vært best organisert og som har stått for den mest aggressive volden. Deres militante har brent politifolk levende og drept så mange de har klart. Og nå som politiet og sikkerhetsstyrkene er blitt satt ut av spill er det disse fascistene som har tatt over den væpna kontrollen på gateplan.

Nettavisa til Dagsavisen hadde hovedoppslag 23.02.2014 med tittelen: Ukraina skal få samlingsregjering innen tirsdag. Oppslaget var illustrert med et bilde av militsfolk som voktet parlamentet i Kiev. Det Dagsavisen ikke sa noe om var at denne militsen opptrådte under Bandera-flagget, de ukrainske fascistenes flagg. Den militære kontrollen over parlamentet i et av Europas største land er altså overtatt av fascistisk milits.

Ukraina Bandera-flagg
Det rød-svarte flagget er de ukrainske Bandera-fascistenes flagg.

En av de første beslutningene til parlamentet i Kiev etter å ha avsatt Jarusjenko var å avsette statsadvokaten og innsette Oleh Makhnitskyj, et ledende medlem av nazipartiet Svoboda, som statsadvokat. Hvis noen så tror at de nazistene som har myrdet folk under opprøret vil få noen problemer med det, så er de nok utillatelig naive.

Våpenlagre plyndret

Både i Kiev og Lviv i Vest-Ukraina kommer det meldinger om at militære lagre er plyndret og tusenvis av skytevåpen med ammunisjon stjålet. EUobserver forteller at 12.000 skytevåpen ble fjernet fra et militært lager i Lviv. I Lviv har nazipartiet Svoboda 38% av stemmene og kontrollerer det lokale maktapparatet. Det er ikke svært vanskelig å forestille seg at det er nettopp deres militser som har sikret seg disse våpnene.

ukraina svoboda bande
Gatekjemperne til Svoboda med partisymbolet wolfsangel

Rabbi ber jødene rømme fra Kiev

Den ukrainske rabbi Moshe Reuven Azman oppfordrer Kievs jøder til å forlate byen og gjerne også landet, dersom det er mulig. Han frykter at jødene i byen vil bli angrepet etter at fascister nå har tatt den væpna makta i Kiev.

Jeg ønsker ikke å utfordre skjebnen, sier rabbi Azman til avisa Maariv. Det kommer nå stadige trusler om angrep på jødiske institusjoner i byen.

Han sender sikkert varme tanker til EU og USA som har samarbeidet med nazistene hele veien.

Ukraina er konkurs

Ukrainas nasjonalbank og finansminister har sagt at Ukraina trenger et internasjonalt garantert lån å 35 milliarder dollar innen et par uker, ellers vil landet ikke være i stand til å betale sine forpliktelser.

(For å sette det i perspektiv: Dette beløpet Ukrania nå forventer å få på bordet innen to uker er ti ganger så stort som det lånet EU ga Hellas i april 2013.) En ukrainsk konkurs vil få dramatiske virkninger på verdensøkonomien.

Før revolusjonen mot Jarusjenko hadde Russland stilt en lånegaranti på 15 milliarder dollar, mens verken USA eller EU var i stand til å stille garantier på det nivået Ukraina trengte. Men nå er situasjonen en annen.

Russland har utsatt neste del av det avtalte lånet til Ukraina på grunn av den spente situasjonen i landet, og vil vente med å utbetale det til situasjonen er mer avklart. Det er ITAR-Tass som melder dette.

Russlands finansminister Anton Siluanov sa til Bloomberg 21.02.2014:

Vi hadde planlagt å betale neste del av lånet nå. Men i den situasjonen som er oppstått har vi mange spørsmål både om hvordan pengene vil bli brukt og hvordan de vil bli tilbakebetalt, sa Siluanov

Ukraina har nesten ikke valutareserver igjen til å betale for sin import.

Industrien og eksportnæringene ligger øst og sør

Ukraina har avansert industri og store mineralforekomster, men den alt overveiende delen av industrien ligger i de russisktalende regionene i øst og sør. Til nå er det disse regionene som har stått for mesteparten av Ukrainas eksportinntekter.ukraina industri kart

Det er mulig å se for seg et scenario der disse regionene nekter å finansiere den ukrainske staten, og da vil sammenbruddet bli totalt – om det ikke blir det før.

Prøver Vesten å utløse en ny storkrig?

Det er helt åpenbart at USAs hensikt med å gjennomføre regimeskifte i Ukraina er å svekke Russland. Dette er en fortsettelse av strategien til Jimmy Carters sikkerhetsrådgiver Zbigniew Brzezinski som mente at USA burde forsøke løsrive Ukraina fra Russlands kontroll for å hindre Russland i å bli en supermakt.

Men Putins Russland er ikke Jeltsins Russland. Det som skjer i Ukraina kan fort true Russland strategiske interesser, og da særlig militærbasene på Krim-halvøya. Krim tilhørte opprinnelig Russland, men ble overført til Ukraina av ukraineren Nikita Krustsjov. Russland har en avtale med Ukraina om likevel å ha en marinebase der.

En ny Krim-krig?

En russisk regjeringstalsmann har sagt at Russland er villig til å utkjempe en krig om Krim for å beskytte den store russiske befolkninga der og sine militære installasjoner.

«Hvis Ukraina blir delt, vil det utløse en krig,» sa den anonyme talsmannen til Financial Times.

«De vil miste Krim først fordi vi vil gå inn for å beskytte regionen, slik vi gjorde det i Georgia,» sa han.

Det er et høyt spill USA og EU spiller.

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


28 KOMMENTARER

 1. Du kaller det en revolusjon, det som skjer i Ukraina nå. Det synes jeg er problematisk. Det er ikke tvil om at de mange hundre tusen som har protestert og demonstrert mot det korrupte styret til Janukovich siden november i fjor, har bidratt til at han nå har blitt avsatt. Men det som velta regjeringa til slutt, var åpenbart kombinasjonen av voldelige og godt organiserte krefter på ytre høyre og det at USA og EU har støtta de samme. Selv om de har stor oppslutning i deler av Ukraina, representerer de neppe noe flertall. Det går også an å se på dem som agenter for utenlandske krefter. Ukraina er økonomisk bankerott og trenger milliardlån på veldig kort varsel. Det kan en regjering etter USAs og EUs smak få fra IMF. Dette gir USA og EU stor makt og avgjørende innflytelse på hvem som skal overta den politiske makta i Ukraina. Hvis det går slik som det ser ut til å gå, får ytre høyre-kreftene dominerende innflytelse, og vil ganske sikkert legge veien åpen for nyliberalistiske økonomiske reformer. Det gjenstår å se om det går slik, men om dette blir utfallet, spørs det om ikke er mer dekkende å kalle det statskupp enn revolusjon.

  • Du kan godt kalle det statskupp. Jeg brukte revolusjon helt verdinøytralt, altså uten positivt eller negativt fortegn. Revolusjon betyr jo ikke noe annet enn omveltning. En kan jo snakke om en fascistisk revolusjon også. Og en revolusjon behøver jo ikke å ha noe flertall bak seg. Men jeg kan godt kalle det statskupp, for det er jo det det er.

   • Ja, det spørs da, om det egentlig har skjedd eller blir noen omveltning. Eller om bare det ene korrupte styret avløses av et annet som i tillegg er ultra høyre og støtter seg på Vesten. Merkelig så lavt Putin ser ut til å ligge, forresten. Dette er jo et slag fra Vesten rett inn i Russlands myke underliv.

    • Vel, det er jo ikke noe systemskifte, men et voldelig politisk skifte er det jo. Putin taler i disse dager via andre, blant annet Medvedev. Putin har flere mottrekk han kan vurdere.

     • Etter at jeg skreiv den siste kommentaren, kom jeg over et laaangt intervju med en representant for den syndikalistiske Autonomous Workers’ Union i Kiev, som gir en del bakgrunnsinformasjon og synspunkter fra et radikalt standpunkt. Her er to utdrag fra intervjuet:

      Vratislav: From all you have said it seems that the bulk of protesters is somewhere between right-wing populists, disguised as liberals, and fascists; they do not identify themselves with neither of the two poles of the so called national democratic opposition, but at the same time they feel to be both pro-national and pro-democratic and all the three political currents are united on the basis of being anti-Yanukovych. Is this the case or not?

      Denis: That’s right!

      (…)

      Vratislav: Now, let me get back to the ultra-right elements. How much pro- or anti-European is Svoboda? So far I have seen quite contradictory information. Is Tyahnyboh and his MPs really determined to co-manage IMF austerity programmes in case the movement will overthrow Yanukovych and today’s parliamentary opposition will form a new pro-Western government? Would not such a policy possibly alienate their rank and file members?

      Denis: As I’ve already said, they treat the EU integration in a purely pragmatic, populist manner. It contradicts their programme, but they (Svoboda) will support it as long as it’s important for masses. In the case the opposition wins over, the right liberals will impose austerity measures while Svoboda will probably criticize their partners. Normally, they are quite sensitive to the social-economic issues, “defending” the workers. But at the end of the day, it’s the old dilemma of Hitlerists versus Strasserians. And there’s no doubt that the former will defeat the latter.

      Strasserisme var en populistisk og «proletær» variant av nasjonalsosialismen i Tyskland før 2. verdenskrig, leda av brødrene Otto og Gregor Strasser. Deres linje ble nedkjempa av Hitler. Otto ble ekskludert i 1930, Gregor ble drept i De lange knivers natt i 1934.

      Her er link til intervjuet:
      http://roarmag.org/2014/02/euromaidan-protests-ukraine-contradictions/

     • Att Putin talar via Medvedev och andra påminner om hur Stalin använde Molotov att föra talan. Den taktiken fungerade bra i Jalta, där Stalin kunde retirera från Molotovs hårda linje när det passade honom. De allierade trodde att Stalin var den som var lättast att komma till tals med, och han fick precis som han ville.

      Det är mycket vapen i omlopp i Kiev. Kombinationen svag centralregering, polariserat mellan regioner, starka utländska intressen, ett mycket brett politiska spektrum utan någon ledare som kan vinna legitimitet, och med
      den gamla ukrainska traditionen från sin position som gränsland att ta strid (kossackerna) bådar inte gott.
      En del samhällsfunktioner är på väg att bryta samman. Pengar saknas till pensioner.
      Jag vågar inte försöka svara på din rubrikfråg.

 2. Det gjorde fysisk vondt å lese åpningssetningene i denne kronikken. Det er det blankeste vås at USA har investert 5 milliarder «i revolusjonen» i Ukraina. Faren for storkrig er så minimal at jeg enda ikke har hørt en seriøs kommentator legge mye vekt på den. Setningen «Under hele opprøret i Kiev er det fascistiske og nazistiske grupper som Høyre sektor og Svoboda som har stått i spissen» er rett og slett til å gråte av, noe jeg selv har kunnet bevitne etter flere dager på Maidan-plassen. Dine forenklinger av høyresiden der borte (som inneholder mye stygt grums) og deres påvirkningskraft i etterkant av det som har skjedd er voldsomme og krisemaksimerende. Og det ligger bare bortenfor all fornuft å komme med den tullete påstanden at USA har «gjennomført regimeskifte» i Ukraina.

  Vi er nok enige om mye, Steigan, men dette var stakkarslig. Det virker på meg som om du har brukt så mange år på å ta som en selvfølge at alt som skjer her i verden har USA bak seg at det er blitt en refleks for deg. Dette er langt ute i konspirasjonståka, og du skriver bastant om ting du helt tydelig har lite greie på. Du løsriver sitater og setter de sammen på beste «9/11 truther»-stil når du spekulerer i om Vesten forsøker å starte en ny storkrig. Dette burde du holde deg for god til.

  Her er forøvrig stemingsrapporten min fra Maidan som ble trykket i Klassekampen.
  http://espgoff.blogspot.no/2013/12/stemning-og-politikk-pa-maidan-square.html

  • Takk for kritikk. Ja, vi er nok uenige. Og ja, det er svært mye jeg ikke vet noe om, så jeg gjør sikkert feil.
   Men jeg skjønner likevel ikke kritikken din.
   Du skriver:
   «Det er det blankeste vås at USA har investert 5 milliarder «i revolusjonen» i Ukraina.»
   Dette er ikke min påstand. Det er en klar og entydig uttalelse fra viseutenriksminister Victoria Nuland.
   Det sier hun i denne videoen: http://www.youtube.com/watch?v=861DJLR4Cek
   Du skriver:
   «Faren for storkrig er så minimal at jeg enda ikke har hørt en seriøs kommentator legge mye vekt på den.»
   Vel, en talsmann for Putin har sagt: Russland er villig til å ta en krig om Krim. http://www.ibtimes.co.uk/ukraine-crisis-russia-ready-go-war-over-crimea-1437398
   Her er det to tolkningsmuligheter av det du skriver: 1. at du ikke regner Putins talsmann som seriøs eller 2. at du ikke tror en krig om Krim blir en storkrig.
   Jeg opprettholder min vurdering. Hvis Ukraina blir delt, er faren for storkrig reell, og man bør ikke leke med dette.
   Du skriver:
   «Setningen «Under hele opprøret i Kiev er det fascistiske og nazistiske grupper som Høyre sektor og Svoboda som har stått i spissen» er rett og slett til å gråte av, noe jeg selv har kunnet bevitne etter flere dager på Maidan-plassen.»
   Som du helt riktig skriver, så har jeg ikke vært der, og din stemningsrapport kan jeg ikke si noe om. Men jeg har lest intervjuer med venstreorienterte folk som har deltatt, og som vel deler dine synspunkter langt på vei, slik som her i Den fjerde internasjonalens nettavis: http://internationalviewpoint.org/spip.php?article3291
   Her sies det at det er høyrekreftene som dominerer og at de blir sett positivt på også av de venstreorienterte. «What are the political forces in the movement?

   The organised political forces are mainly from the right – from the free-market opposition party to the far right, ultra nationalist “Right Sector”.»
   «How have the protestors responded to the far right?

   It’s been mostly positive. Not because they support them ideologically but because they seem to be the most combative and militant section of the movement.»
   I intervjuet går det også fram at de venstreorienterte ikke tør å ta med seg røde flagg på plassen eller å kalle seg marxister.
   Jeg tolker dette intervjuet i tråd med reportasjer jeg har lest og sett som at det ekstreme høyre hadde mye av kontrollen på Maidan, og til sjuende og sist, så er det de som har kommet ut av dette med velorganiserte militser som nå også bevokter parlamentet.
   Du skriver: «Dine forenklinger av høyresiden der borte (som inneholder mye stygt grums) og deres påvirkningskraft i etterkant av det som har skjedd er voldsomme og krisemaksimerende.»
   Det er et faktum at nazisten Tiahnybok er tatt inn i varmen av Vesten. En av «de tre store» i følge Nuland. Det er et faktum at Svoboda har sikret seg sjefsanklageren og at ekstremhøyre har plyndret militære lagre og væpnet seg.
   Det er en antakelse som står sterkt at ingen av de nazistene som myrdet folk på Maidan vil bli stilt til ansvar.
   Du skriver:
   «Og det ligger bare bortenfor all fornuft å komme med den tullete påstanden at USA har «gjennomført regimeskifte» i Ukraina.» Her er det bare sterke ord, og ingen argumenter.
   Resten av det du skriver inneholder heller ingen argumenter, så det lar jeg ligge.
   Jeg har lest stemningsrapporten din fra Maidan.

  • Til Goffeng vil jeg gjerne få lov å si at han er et utmerket eksempel på en forutinntatt politikkturist som ikke skjønner bæret, uansett hvor mye han måtte oppholde seg på stedet. Steigan har hatt den ubetinget beste dekningen av Ukraina på norsk, og det fine er nettopp at alt han kommer med er så gjennom solid dokumentert. Ref. de 5 milliardene fra USA.

  • Nei, selvfølgelig er ikke EU eller «Vesten» ute etter å starte noen væpnet konflikt, men de tar ikke mye høyde for at deres aktive påvirkning og innblanding faktisk kan få slike følger. Man kan undres over hvordan denne konflikten i det hele tatt oppstod og lot seg drive frem – fordi det ukrainske folk ville inn i EU? Her er det mer enn tydelig, som Pål Steigan har påvist, at det har vært et formidabelt spill i kulissene av folkeforførende kaliber. Historien er vel ikke akkurat uten eksempler på CIA-understøttende kupp og revolt? I tilfellet med Ukraina har dette fremstått såvidt åpenlyst, men målet helliger alle politiske/økonomiske midler.
   Klart det er forsmedelig å forsøksvis fremstå som et sannhetsvitne, uten i realiteten å ha vært i nærheten av å se hva som har foregått foran skotuppene på en, hvor erkjennelsen sakte glir inn i ettertid at man faktisk ikke var tilstede i det hele tatt.

 3. Får bare håpe ukrainerne får det bedre enn de har hatt det til nå. At drap på journalister og ekstrem korrupsjon forsvinner. Og at Janukovitsj får sin straff for drapene på demonstranter.

  • Og de som brente politifolk levende eller rev ut øynene på dem kommer nok ikke til å bli straffet, tror nå jeg.

   • De må identifiseres først, og de fortjener jo en slags reaksjon de også. Men Janukovitsjs skyld oppi det her er soleklar. Han må stilles til rette for sitt maktmisbruk. Det er verre å sitte i bekvemmelighet og gi ordrer om drap enn å drepe noen i kampens hete i gatene.

 4. Vi skal vel ikke ta for gitt at utviklinga i Ukraina får det verst tenkelige forløp. Siste ord er ikke sagt. Men vi trenger ikke være naive heller. Ultra-høyrekrefter har ikke for vane å være særlig demokratiske. Ultra høyre i Ukraina har en kølsvart fortid med samarbeid med nazistene under 2. verdenskrig. Opposisjonen som felte Janukovich favna både en svær og brei demokratisk front og organiserte ultra høyre-partier. Hvilke av disse kreftene vil overta makta etter det korrupte og despotiske styret til Janukovich? Noen spørsmål og svar:

  Hvilke av disse kreftene er det Vesten har uttrykt aktiv støtte til? Ultra høyre.
  Hvilke av disse kreftene nøler ikke med å bruke grov vold for å nå sine mål? Ultra høyre.
  Hvilke av disse kreftene er godt organisert? Ultra høyre.
  Hvilke av disse kreftene vil bygge et demokratisk Ukraina? Ultra høyre???

  Hvis ultra høyre nå lykkes i å gripe makta og konsolidere den og undertrykke den demokratiske massebevegelsen, har de gjort statskupp. Utviklinga i en del andre land de siste åra burde ha vist alle at kupp kommer det ikke noe godt ut av, uansett hvor despotisk det tidligere styret var. Særlig ikke hvis kuppet er støtta av eller initiert av USA.

 5. Hører i dag at den nye «ledelsen» i Ukraina har vedtatt å legge ned opprørspolitiet som gjennomførte masakren på Maidanplassen. Ingen er vel mer interessert i det enn de militante ultranasjonalistene på Maidanplasse. Dette kan tolkes som at de gjennom sitt kontinuerlige fortsatte nærvær har innflydelse på beslutningsprosessene. Kanskje har utsettelsene av regjeringsdannelsen også sin årsak i krav om innflydelse fra dette holdet? Deres tillit til de etablerte politikerne er lik 0. Ser at de mener at de bare bytter stillinger og titler, men at politikken forblir den samme.

  Personlig vil jeg anta at ultranasjonalistene de blir feid av banen når det kommer til penger. Da har de gjordt jobben som nyttige idioter og blir feid av banen. Det handler vel om geopolitikk, neppe om ukrainernes ve og vel.

  • De nazistiske paramilitære styrkene har tatt over kontrollen. Det som er igjen av Regionspartiet klager til Catherine Ashton på at de må utføre sine oppgaver «at gunpoint».
   Det er litt uklart hvem som skulle kunne feie nazistene av banen.

 6. Just nu (onsdag kväll kl. 23) pågår en mycket intensiv diskussion live om Ukraina i Rysslands första kanal (pervej kanal),
  tillgänglig i mitt kabelnät i Stockholm. Jag kan endast nödtorftigt följa den med min mycket dåliga ryska, men
  min ryskspråkiga hustru följer den med stort intresse. Den ukrainska sidan får komma väl till tals, och även på rysk sida
  medges av deltagare som varit på Maidan att de verkligen inte bara träffat fascister.

  • Naturligvis var det ikke bare fascister på Maidan. Det var alle slags folk, og mange hadde de beste meninger med å være der. Men fascistene hadde styringa over den fysiske makta og det var de som framprovoserte volden som igjen utløste regjeringas fall og oppløsninga av den gamle makta.
   Jeg har lest en del artikler av en tysker med bakgrunn i Die Grünen og han reiste mye til Kiev, snakket med folk, tok masse bilder osv. Og han sier det samme. For en stor del var det som en folkefest, men det var fascistene som hadde grep om taktikken og volden. Og det var de som vant.

   • Jag håller med dig, men min kommentar kanske skulle formulerats som en fråga. Varför släpps en så här intensiv, nästan vild, diskussion fram i Rysslands TV1? Kanalen håller hög klass, påkostade program ,bra filmer, etc., men nyheter och politik är noggrant kontrollerade. För 4-5 år sedan när jag vaknade till att svensk radio berättade att ett sprängattentat ägt rum i Moskvas tunnelbana sas ingenting i Rysslands TV1, Nyheten kom med många timmars fördröjning. Kvällsnyheterna redovisar gärna vad Putin gjort just den dagen, och när Medvedev var president kunde man se Putin sitta vid ett litet bord och diskutera (ge råd!) till Medvedev.
    I går kväll kunde man höra ryssar säga «ni vet alla att rysk TV gett en felaktig bild av Maidan». För mig lika överraskande som att presidenten i Minsk kablar ut Euronews i ett statshotell i Hvidrussland.

    Jag kanske har fel, men jag tolkar TV-debatten i rysk TV som en testballong från Putins sida. Han har ännu inte
    sagt något om Ukraina, utan avvaktar.

 7. Apropos politi. De som døde er ikke politi i ukrainske øyne – det er sikkerhetsstyrker organisert og brukt at Yanukovych gjennom innenriksministeriet. Jeg sier dette med bakgrunn i at jeg ennå har tilgode å møte en ukrainer som ser på de som politi. De er kjent som en styrke som gjentatte ganger er benyttet til å knuse motstand mot Yanukovych styre og stell, både politisk og forretningsmessig. Du finner de ikke på noen politistasjon, eller i en politibil i Ukraina. De har ikke politiuniform.

  Apropos nazister behersker gata. De gangene jeg var på Maidan så var det gjennomgående så at mange fra Svoboda og andre nasjonalistiske grupperinger ikke var voldelige eller aktive. Det virket mere som om de søkte forstå situasjonen og kjenne på hvor de stod i forhold til folk. For hva gjelder de aller mest aktive så kunne du møte flere som var enslige, altså ikke spesielt politisk våkne. En gjennomgående tone er frustrasjon av å bli fratatt muligheten til å utvandre, kombinert med bitterhet for fravær av muligheten til å være din egen lykkes smed i eget hjemland. Jeg går ikke god for gehalten i dette, kun at det var hva jeg fikk høre.
  De voldeligste fikk sin legimitet fra de store, fredelige masser, som opplevde de voldelig kapable ga de rommet de trengte til å si stopp. Jeg har stilt meg selv spørsmålet hva som hadde skjedd om det kun var de ytterligående som var på plassen – hvordan det da hadde gått. Min tanke er at da ville det vært vesentlig enklere for sikkerhetsstyrkene å rydde opp og man kunne påregne en viss sympati fra folket i alminnelighet.

  • Om det var sikkerhetsstyrker eller politi skal jeg ikke ha sagt noe om. Men jeg har sett noen ganske fæle videoer av nazister som satte fyr på dem og av en de rev øynene ut på.
   I denne videoen ser vi en av de fremste lederne for Høyre sektor på Maidan-plassen, Aleksandr Muzychko:
   http://rt.com/news/radical-opposition-intimidating-techniques-882/
   Det er sånne folk Vesten nå samarbeider med og har bidratt til å sette i maktposisjoner. Det er nå åtte fascister/nazister som sitter i sentrale stillinger i kuppregjeringa: http://radikalportal.no/2014/03/01/8-fascister-pa-toppen-i-nye-ukraina/

   • Det er pest og kolera som problem her. Gjennomgående så er det få som var særlig begeistret for disse sikkerhetsstyrkene. De var ansvarlige for uhyrlige angrep på enkeltmennesker opp gjennom årene og ble betalt etter hvor djevelske de var villig til å være mot sitt eget folk. Du kan finne underlag på at de for kidnapping og terror av politiske meningsmotstandere blandt annet.
    Om du var på Maidan for eksempel så ville du relativt ofte og fritt få høre fra disse gruppene at de ikke var interessert i å gå til vild men også at de var forberedt på det. På meg virket de meget disiplinerte og med en godt gjennomarbeidet strategi for sin deltagelse. Nettopp slik tror jeg de vant mange av den jevne ukrainer sin støtte fordi de spilte på lag og rett og slett oppførte seg fredelig.
    Når så det hardnet til fra sikkerhetspolitiets side så tok de til gjenmæle. De fleste vil vel si at å ta til gjenmæle når du blir skutt på ikke er særlig kritikkverdig, gitt en slik situasjon.
    Et annet element er at det gikk ikke en time før du kunne se at en provokatør var identifisert og tatt hånd om. En kan jo spekulere i om Yanukovych så seg tjent med å skape seg et alibi eller to. Når du hører hans retorikk så er jo dette et av hans mest brukte argument.
    Videre om provokatører, i Odesa hvor jeg da bor en del – så kommer 150 stykker hele veien fra Kharkiv og vil angripe folk utenfor den lokale regjeringsadministrasjonsbygningen. Politi (ikke sikkerhetstyrker) lar det først skje, men ordner så opp på et vis. Fra hele sørøst har jeg blitt fortalt historier om venner og kjente sine venner og kjente som har blitt banket opp (typisk med meterlange rør) så ført til politi/sikkerhetsstyrker for dom og fengsling i løpet av timer uten forsvarer.

    I hvilken grad vesten samarbeider med disse menneskene vet jeg lite eller intet om. Men mange av de er ikke organisert på noe vis som gir grunnlag for å samarbeide. En ting som jeg undres over, er at det så ut som om motstandsbevegelsen av 42 oppstår igjen – jeg møtte overraskende mange som var medlem der.

    Jeg tror altså i sum at mange har funnet hverandre i motstanden mot tyrranniet fra Donbass som rundstjeler staten og gjør livet vanskelig for så mange. Dette oppleves da som en større plage enn hva for eksempel Svoboda står for politisk. Hva folk måtte mene om den midlertidige politiske ledelse vil bli værende ved makten etter valget lurer jeg på.

    Ukraina er ennå ikke et land hvor alle for komme til i media med sine meninger eller godkjennes som valgbare. I hovedsak skjer valgtriksingen i forkant og ikke ved selve stemmetellingen.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.