Vil Ukraina overleve?

0

Så lyktes den «revolusjonen» i Ukraina som USA hadde investert 5 milliarder dollar i og som USA og EU aktivt ledet fra sidelinja. Den korrupte og udugelige president Janukovitsj ble styrtet og demonstrantene i Kiev feirer seieren. Men alle Ukrainas problemer er bare blitt verre, og faren for storkrig i Europa er fortsatt til stede.

Fascister vokter parlamentet

Under hele opprøret i Kiev er det fascistiske og nazistiske grupper som Høyre sektor og Svoboda som har stått i spissen, som har vært best organisert og som har stått for den mest aggressive volden. Deres militante har brent politifolk levende og drept så mange de har klart. Og nå som politiet og sikkerhetsstyrkene er blitt satt ut av spill er det disse fascistene som har tatt over den væpna kontrollen på gateplan.

Nettavisa til Dagsavisen hadde hovedoppslag 23.02.2014 med tittelen: Ukraina skal få samlingsregjering innen tirsdag. Oppslaget var illustrert med et bilde av militsfolk som voktet parlamentet i Kiev. Det Dagsavisen ikke sa noe om var at denne militsen opptrådte under Bandera-flagget, de ukrainske fascistenes flagg. Den militære kontrollen over parlamentet i et av Europas største land er altså overtatt av fascistisk milits.

Ukraina Bandera-flagg
Det rød-svarte flagget er de ukrainske Bandera-fascistenes flagg.

En av de første beslutningene til parlamentet i Kiev etter å ha avsatt Jarusjenko var å avsette statsadvokaten og innsette Oleh Makhnitskyj, et ledende medlem av nazipartiet Svoboda, som statsadvokat. Hvis noen så tror at de nazistene som har myrdet folk under opprøret vil få noen problemer med det, så er de nok utillatelig naive.

Våpenlagre plyndret

Både i Kiev og Lviv i Vest-Ukraina kommer det meldinger om at militære lagre er plyndret og tusenvis av skytevåpen med ammunisjon stjålet. EUobserver forteller at 12.000 skytevåpen ble fjernet fra et militært lager i Lviv. I Lviv har nazipartiet Svoboda 38% av stemmene og kontrollerer det lokale maktapparatet. Det er ikke svært vanskelig å forestille seg at det er nettopp deres militser som har sikret seg disse våpnene.

ukraina svoboda bande
Gatekjemperne til Svoboda med partisymbolet wolfsangel

Rabbi ber jødene rømme fra Kiev

Den ukrainske rabbi Moshe Reuven Azman oppfordrer Kievs jøder til å forlate byen og gjerne også landet, dersom det er mulig. Han frykter at jødene i byen vil bli angrepet etter at fascister nå har tatt den væpna makta i Kiev.

Jeg ønsker ikke å utfordre skjebnen, sier rabbi Azman til avisa Maariv. Det kommer nå stadige trusler om angrep på jødiske institusjoner i byen.

Han sender sikkert varme tanker til EU og USA som har samarbeidet med nazistene hele veien.

Ukraina er konkurs

Ukrainas nasjonalbank og finansminister har sagt at Ukraina trenger et internasjonalt garantert lån å 35 milliarder dollar innen et par uker, ellers vil landet ikke være i stand til å betale sine forpliktelser.

(For å sette det i perspektiv: Dette beløpet Ukrania nå forventer å få på bordet innen to uker er ti ganger så stort som det lånet EU ga Hellas i april 2013.) En ukrainsk konkurs vil få dramatiske virkninger på verdensøkonomien.

Før revolusjonen mot Jarusjenko hadde Russland stilt en lånegaranti på 15 milliarder dollar, mens verken USA eller EU var i stand til å stille garantier på det nivået Ukraina trengte. Men nå er situasjonen en annen.

Russland har utsatt neste del av det avtalte lånet til Ukraina på grunn av den spente situasjonen i landet, og vil vente med å utbetale det til situasjonen er mer avklart. Det er ITAR-Tass som melder dette.

Russlands finansminister Anton Siluanov sa til Bloomberg 21.02.2014:

Vi hadde planlagt å betale neste del av lånet nå. Men i den situasjonen som er oppstått har vi mange spørsmål både om hvordan pengene vil bli brukt og hvordan de vil bli tilbakebetalt, sa Siluanov

Ukraina har nesten ikke valutareserver igjen til å betale for sin import.

Industrien og eksportnæringene ligger øst og sør

Ukraina har avansert industri og store mineralforekomster, men den alt overveiende delen av industrien ligger i de russisktalende regionene i øst og sør. Til nå er det disse regionene som har stått for mesteparten av Ukrainas eksportinntekter.ukraina industri kart

Det er mulig å se for seg et scenario der disse regionene nekter å finansiere den ukrainske staten, og da vil sammenbruddet bli totalt – om det ikke blir det før.

Prøver Vesten å utløse en ny storkrig?

Det er helt åpenbart at USAs hensikt med å gjennomføre regimeskifte i Ukraina er å svekke Russland. Dette er en fortsettelse av strategien til Jimmy Carters sikkerhetsrådgiver Zbigniew Brzezinski som mente at USA burde forsøke løsrive Ukraina fra Russlands kontroll for å hindre Russland i å bli en supermakt.

Men Putins Russland er ikke Jeltsins Russland. Det som skjer i Ukraina kan fort true Russland strategiske interesser, og da særlig militærbasene på Krim-halvøya. Krim tilhørte opprinnelig Russland, men ble overført til Ukraina av ukraineren Nikita Krustsjov. Russland har en avtale med Ukraina om likevel å ha en marinebase der.

En ny Krim-krig?

En russisk regjeringstalsmann har sagt at Russland er villig til å utkjempe en krig om Krim for å beskytte den store russiske befolkninga der og sine militære installasjoner.

«Hvis Ukraina blir delt, vil det utløse en krig,» sa den anonyme talsmannen til Financial Times.

«De vil miste Krim først fordi vi vil gå inn for å beskytte regionen, slik vi gjorde det i Georgia,» sa han.

Det er et høyt spill USA og EU spiller.

Forrige artikkelRabbi ber jødene rømme fra Kiev
Neste artikkelPrimavera
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).