Balkan – en bombe med kort lunte

14
Kilde: Verdensbanken. Kart: PS

4. februar 2014 demonstrerte innbyggere i Tuzla i Bosnia-Herzegovina mot oppsigelser, korrupsjon og oppsigelser. Dagen etter ble demonstrasjonene mer voldelige og de spredde seg over hele landet. Landet, som fortsatt er et protektorat under EU, har ikke fått noe av velstanden som folk ble forespeilet. Det snakkes om den bosniske våren, og snart kommer vel folkene til George Soros med en av sine «fargerevolusjoner». Balkan er en bombe med svært kort lunte, og den kan eksplodere når som helst.

Arbeideropprør

Opprøret i Bosnia er i utgangspunktet et arbeideropprør. Det handler om folk som har mista jobben på grunn av nedleggelser av statlige virksomheter og det handler om massearbeidsløshet og fattigdom.

I Zenica satte demonstrantene fyr på politikernes biler og kastet dem ut i elva samtidig som de satte fyr på flere regjeringsbygninger. Slagordene var blant annet «Tjuver!» og «Revolusjon!»

Fire tidligere statsbedrifter sysselsatte omtrent alle i Tuzla. Men så ble bedriftene privatisert. De nye eierne sluttet å betale arbeiderne og solgte verdiene og la ned bedriftene.

Arbeidsløsheten i Bosnia Herzegovina er på 40% og er derment blant de verste i Europa. Ungdomsarbeidsløsheten er på 60%.

Oligarkene tok det meste

Da det «sosialistiske» Jugoslavia ble demontert, forsvant også en rekke velferdsordninger og offentlig eiendom ble raskt privatisert, og akkurat som i Russland og Ukraina var det noen få oligarker som stakk av med det meste. I Bosnia gjelder det ikke minst Fahrudin Radončić, som er landets rikeste mann, landets største aviseier, og partieier i Alliansen for et bedre Bosnia.

WikiLeaks har lekket et telegram fra den amerikanske ambassaden i Sarajevo der de omtaler Radončić som en av Bosnias mest korrupte personer.

jagland radoncic
Gode venner? Thorbjørn Jagland i møte med en av Balkans mest korrupte menn, Fahrudin Radončić. I følge protokollen diskuterte de blant annet korrupsjon, og der hadde nok Radončić noen tips.

(Nyhetsmedling fra Sarajevo Times.)

USA og EU hadde det travelt med å rive i stykker det gamle Jugoslavia etter Berlinmurens fall. USAs hardkjør på Balkan var mulig fordi Sovjetunionen hadde gått i oppløsning. Uten et bankerott, redusert og forkrøplet Russland, hadde det aldri vært mulig for vestmaktene å gå til en så rå gjenoppdeling av Balkan uten å dra i gang en ny verdenskrig.

Og man forespeilet folk naturligvis velstand og rikdom hvis de bare la seg inn under NATOs og EUs kontroll. Slik har det naturligvis ikke gått.

Brennende regjeringsbygning i Sarajevo. Demonstranter satte fyr på den under opptøyene i februar 2014.

Brutte løfter, økende fattigdom

Bosnia Herzegovina er ikke alene om å oppleve nød og fattigdom tjue år etter krigene på 1990-tallet. Det står ikke bedre til i Serbia, Makedonia, Kosovo og Montenegro. Det var en viss framgang tidlig på 2000-tallet, men siden finanskrisa i 2007 har det gått fra ille til verre.

I en rapport fra Verdensbanken med tittelen South East Europe Regular Economic Report snakkes det riktignok om en svak oppgang i økonomien, men alle tall som legges fram i rapporten viser at arbeidsløsheten, og spesielt ungdomsarbeidsløsheten, stiger og er kronisk, og at fattigdommen øker. «33% av innbyggerne lever i fattigdom og 8% i ekstrem fattigdom,» sier rapporten. Allerede i desember 2013 måtte verdensbanken nedjustere sine prognoser for økonomien i disse landa i 2014.

Dette kartet over ungdomsarbeidsløsheten er basert på Verdensbankens tall, og det viser at hele området er svært dårlig stilt. Best stilt, hvis det går an å bruke det ordet, er Montenegro med en ungdomsledighet på 42%.

Kilde: Verdensbanken. Kart: PS
Kilde: Verdensbanken. Kart: PS

EU har ingenting å tilby

Den europeiske unionen har en serie med kriser på sin dagsorden, og krisene i Frankrike, Italia og Spania ligger langt foran Balkan på prioriteringslista. Det eneste EU og Troikaen har hatt å tilby i alle de fem åra som denne krisa har vart er nedskjæringer, privatisering og mer nedskjæring. At de skulle ha noe annet å tilby det fattige Balkan er en illusjon uten forankring i virkeligheten. Det mest sannsynlige er en ny eksplosjon, mye større enn det som utspant seg i Bosnia denne gangen.

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


14 KOMMENTARER

  • Takk for den. Jeg kunne ikke la en slik anledning gå fra meg. De er tydeligvis på bølgelengde, så jeg syntes de fortjente å avbildes sammen i bloggen.

 1. – Snart kommer vel folkene til George Soros med en av sine fargerevolusjoner, skriver du i denne utmerkede artikkelen.
  Jeg har jobbet fra 1997 til 2001 med fagbevegelsen i Bosnia-Hercegovina, Serbia, Montenegro, Makedonia og Kroatia og opplevde lokale folk som var knyttet til Soros såkalte solidarietssentere fra dag en i 1997. De samarbeidet med det tyske Friedrich Ebert stiftelsen, som er knyttet til både CIA og arbeiderbevegelsens studieorganisasjoner i Europa,
  inkludert AOF i Norge. Soros folk meldte seg på våre kurser og proteserte på mine synspunkter om markedsliberalisme,
  EU og globaliseringen. Det ble debatt, men avslørte hvem som hadde betalt dem for å delta. I disse landene ble det rekruttert faglig tillitsvalgte for å reise til USA og bli skolert, for deretter dra tilbake til hjemlandet for å jobbe politisk til det beste for storkapitalen.

  • Hei Olav!
   Takk for viktig kommentar. Du har jo da sett dette i praksis. Og det utfyller bildet på en fin måte. Jeg har tenkt å skrive noe mer utfyllende om Soros om ikke så lenge. Han skryter jo av at hans stiftelser har vært sentrale i å få fem land inn i EU, og han er tunngt inne i Ukraina. Har du mer stoff om dette, er jeg svært mottakelig.

  • Interessant, men Zizek ligger litt tynt an etter at han støttet oppropet til støtte for demonstrantene i Kiev.
   Når han tiltrer utsagnet «Islam was turning out to be «the Marxism of the 21st century» så lurer man på om han har røyka sokkene sine.

   • Jeg tror han mener at islam har blitt en mobiliserende kraft for misnøyen i «den islamske verden», en posisjon kommunistene hadde for noen tiår siden.
    Jeg stusser også over hvor naiv han virker i forhold til EU ofte. Jeg lurer på om publikumet hans er vestresiden mer enn hele befolkningen. Han vil provosere venstresiden ved å si overraskende ting om EU. Kanskje.

    • Zizek sier enkelte skarpe ting, og plutselig sier han noe som er det rene vrøvl. Og at han støttet oppropet for EuroMaidan viser at han er nokså sløv.

  • Takk!
   Linjeskifte om Balkan er jeg ikke så sikker på. Dette er min artikkel om Balkan fra 1999: https://steigan.no/1999/04/17/krig-i-var-tid/
   Jeg var imot oppløsninga av Jugoslavia hele tida og så på det som en imperialistisk omfordelingskrig.
   Hva jeg mente om Sovjetunionens sammenbrudd er kanskje uttrykt i boka Vargtid som jeg utga i 1992. Når jeg får sånne spørsmål må jeg gå tilbake og se på mine egne tekster.

 2. «Ikke noe stort poeng i å grave i fortida. Det viktigste er at du nå har fått opp ett av de beste og mest intelligente politiske nettstedene som fins på norsk. Lykke til videre med dette viktige arbeidet!» Tiltredes!

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.