Disse stemte imot Palestina

9

Palestinas venner gleder seg over den overveldende seieren i FNs hovedforsamling på torsdag 29.11.2012 da 138 av FNs medlemsland stemte for å gi Palestina observatørstatus i FN. 41 land unnlot å stemme, mens 9 land stemte imot.

Men hvem var de ni?

Kilde: Wikipedia 2012
Kilde: Wikipedia 2012

At USA og Israel stemte imot var jo ikke akkurat noen bombe, for å holde oss i en terminologi de to landa forstår. Men de fire på midten, altså Marshalløyene, Micronesia, Nauru og Palau, hvem er de? Det er øystater i Stillehavet og tilsammen har de noe færre innbyggere enn Bergen. Men ellers?

Marshalløyene: Landet har et BNP på 115 millioner dollar i året, hvorav 57,7 millioner betales av USA. Myntenhet: US dollar.

Micronesia: Landet har et BNP på 341 millioner dollar i året, hvorav 90 millioner betales av USA. Myntenhet: US dollar.

Nauru: Nauru hadde en gang verdens høyeste BNP per innbygger. Det var da landet var en eneste fosfatgruve. Nå er gruvene uttømt og landet har et BNP på 36,9 millioner dollar i året. En vesentlig del av økonomien finansieres av Australia som motytelse for at landet tar imot asylsøkere fra Australia. Myntenhet: AUS dollar.

Palau: Landet har et BNP på 164 millioner dollar i året, hvorav 155,8 millioner betales av USA. Myntenhet: US dollar.

Med unntak av Nauru, fosfatgruva som ble asylmottak, er altså dette land som ikke har noe valg. FN-stemmen deres er alt betalt.

Hva så med Panama?

Landets økonomi er helt integrert i dollarøkonomien. Myntenheten kalles balboa, men én balboa = én US dollar. 80% av økonomien er servicenæringer, stort sett knyttet til PanamakanalenDet er ikke for sterkt å si at dette også er et land som ikke har noe valg.

Så hvis vi ser bort fra de landa som ikke hadde noe valg, besto hele den diplomatiske beholdninga til USA og Israel av to land: Canada og Tsjekkia. For en bragd! Og da må det føyes til at på lista over høyinntektsland som mottar økonomisk støtte fra USA, sto Canada og Tsjekkia på henholdsvis tredje og fjerde plass etter Israel og Polen.

Det må være lov å hovere lite grann? Nærmere et totalt diplomatisk nederlag er det vel vanskelig å komme?

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


9 KOMMENTARER

  1. har du noen boktips som omhandler israel-palestina konflikten? syns det er vanskelig å få et nyansert bilde på den bare via media.

    • Dessverre har jeg ikke noen veldig gode boktips. Under forrige Gazakrig leste jeg artikler av en del venstreorienterte jøder. Det var veldig bra stoff skrevet av veldig modige mennesker. Dem fant jeg blant annet i nettutgaven til Haarez og på Znet.

    • Riktignok av litt eldre dato (70-tallet): Peder Martin Lysestøl sin «Palestinerne : historie og frigjøringskamp». Lærte meg alt jeg behøvde å vite da jeg gikk på videregående – på slutten av 70-tallet.

    • Det betyr at USA overfører penger fra sin statskasse for å dekke så og så mye av disse landas underskudd. Det kalles litt forskjellig, som leie av militærbaser, hjelp eller annet.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.